Nedávno sme v západnom svete ani netušili, čo to vlastne tie bao buns, alebo ak chcete, bao buchtičky, vlastne sú. Dnes si na nich pochutnávame vždy, keď ich uvidíme na street foodoch, objavujeme nové príchute, chrumkavé náplne a nechávame si rozplývať ich nadýchané cestíčko na jazyku. Dokonca si dnes, 22. augusta, pripomíname ich medzinárodný deň!
Pri tejto príležitosti sme sa rozhodli vám o nich niečo málo porozprávať. Obľúbili ste si hravú formu faktov, ktoré často pobavia aj prekvapia. Písali sme takto napríklad o víne, ale aj o pive či kávičke. Možno tieto informácie ani nepotrebujete vedieť, ale poteší mať v zásobe pikošky, ktorými disponuje málokto. Tak schválne, vedeli ste, že…?
Bao buns majú hlboké korene v ázijskej kuchyni. Ich pôvod sa datuje späť tisíce rokov do Číny, kde boli pôvodne známe ako baozi. Prvá zmienka o bao bans sa datuje niekedy okolo roku 400 pred naším letopočtom.
Pokiaľ ide o baozi, vynašiel ich Zhuge Liang, vojenský stratég, počas obdobia Troch kráľovstiev v treťom storočí. Keď videl, ako jeho vojaci trpia morom, vymyslel jedlo v tvare hlavy. Najprv ako symbolickú obetu bohom a potom samotným vojakom, aby im pomohol zmierniť ich choroby.
Zatiaľ čo tradičné bao buns môžu byť naplnené bravčovým, hovädzím alebo kuracím mäsom, moderné variácie zahŕňajú náplne ako morské plody, zeleninu, tofu a dokonca aj sladké kombinácie.
Necestovali len cez kultúry, ale aj cez oceány. Spolu s čínskymi prisťahovalcami, ktorí prišli počas zlatej horúčky, sa dostali až do Ameriky, kde si buchtičky našli mnoho nových priaznivcov.
V niektorých kultúrach má tvar bao buns symbolický význam. Okrúhla forma môže byť spojená s rodinou a jednotou, zatiaľ čo špicatá forma môže byť spojená s bohatstvom a prosperitou.
V niektorých častiach Ázie, najmä na Taiwane, existuje trend vytvárania veľmi detailných a umeleckých bao buns. Zruční kuchári tieto buns tvoria tak, aby pripomínali zvieratá, postavičky a dokonca aj malé scény.
V týchto kultúrach majú bao buns zároveň nielen funkciu jedla, ale aj kultúrny význam ako darčeky počas špeciálnych príležitostí. Môžu symbolizovať šťastie, radosť a zdieľanie pozitívnej energie.
V Japonsku existuje variant bao buns s názvom „nikuman“ alebo „butaman“. Sú často populárnym street foodom a obvykle sú naplnené bravčovým mäsom.
Pôvodná bao bun bola guľa veľkosti päste vytvorená z múky, droždia, cukru, prášku do pečiva, mlieka a oleja. Žemle sa navrchu pritlačili k sebe a podusili, aby vytvorili mäkkú, sladkú guľu z cesta, neskôr naplnenú mäsom.
V Hongkongu sa bao vyrába z ryžovej múky. Klimatické rozdiely v tejto oblasti vytvorili vhodnejšie prostredie na pestovanie ryže. Bežnou náplňou buchiet v Hongkongu bolo sladké bravčové mäso.
V roku 2015 v Číne sa podarilo vytvoriť obrovský bao bun s priemerom viac ako 2 metre. Tento gigantický bao bol naplnený tradičnými ingredienciami a stal sa atrakciou pre stovky návštevníkov.
Bao buns sa neobmedzujú len na jednu konkrétnu verziu. Okrem tradičných parených buns existujú aj pečené varianty, ktoré ponúkajú odlišnú textúru a chuť.
Bao Brothers priniesli buchtičky na Slovensko
“Myšlienka vytvoriť niečo nové prišla približne rok pred samotným otvorením. Bao koncept sme potom vymysleli približne päť mesiacov potom,” prezradil nám v minulosti Michal Konrád, jeden z troch zakladateľov projektu Bao Brothers a zároveň jeden z najlepších šéfkuchárov na Slovensku.
Bao Brothers je street food, ktorý ste mali počas leta možnosť stretnúť ako foodtruck na rôznych podujatiach či festivaloch. V ich ponuke nájdete najmä variácie knedličky, ktoré si zamilovali mladí aj starší ľudia. Okrem toho sú to dnes napríklad aj letný špeciál s krevetkami, chrumkavé zemiačiky ako príloha k nim a nechýba ani sladké mango sticky rice.
Úplne tradične toto jedlo pozostáva z vareného bravčového bôčika v kombinácii s nejakou omáčkou, nakladanou uhorkou a podrvenými arašidmi. Bao Brothers majú v repertoári (okrem iných a rovnako chutných) aj túto verziu. “Aj pôvodná verzia má v sebe náš rukopis. Okrem nej máme mnoho ďalších chuťových variácií, ktoré z času na obmieňame a asi len ťažko by som sa rozhodoval, ktorá mi chutí najviac.”
V ich logu nájdete troch kreslených sumo zápasníkov, ktorí sa držia vzájomne okolo pliec. Čo presne toto logo vyjadruje a prečo sa preň rozhodli? “Mali sme viacero návrhov, no napokon to bolo toto logo, ktoré nás najviac oslovilo. Symbolizuje skutočnosť, že ide o niečo ázijské, no tiež predstavuje nás troch – silu priateľstva a akúsi hravosť.”
zdroje: dumplingschool.com, pearlriver.com
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: