Cestovať osamote je nesmierny zážitok. Takéto cestovanie preverí cestovateľa a zároveň dáva možnosť spoznať lepšie navštívenú krajinu. Na Bali som cestovala prvýkrát sama na celý mesiac minulý rok a nemohla som urobiť lepšie rozhodnutie v živote. Odvtedy som Bali navštívila viackrát a rozhodla som sa podeliť s vami o svoje postrehy a zážitky z balijskej kuchyne.
Viac nájdete na blogu www.katarinaserinova.sk alebo na FB Bali&Lombok. Pripravte si servítky, je vysoko pravdepodobné, že vám na konci potečú slinky.
Keď vystúpite na letisku v Denpasare, hneď pocítite, že ste zmenili kontinent a podnebné pásmo. Telo je atakované vysokou vlhkosťou a teplom, a na vaše čuchové bunky zaútočí sladkastá vôňa korenia zmiešaná s jemnou vôňou vonných tyčiniek. Balijčania majú korenie radi, a vychutnávajú si ho aj pri fajčení obľúbených miestnych cigariet, ktoré obsahujú klinčeky.
Chlieb balijský každodenný
A ako sú na tom chuťové bunky Balijčanov? Na Bali je základom stravy ryža. Na raňajky, na obed aj na večeru. Bez ryže sa neráta žiadne jedlo. Jeden večer som miestnej rodine v Amede piekla slovenské zemiakové placky s kuracími pečienkami. A ako ich jedli? No samozrejme, že s ryžou.
Ryža sa pestuje na každom možnom kúsku zeme, veľmi slávne sú ryžové terasy v okolí Ubudu. Národným a veľmi obľúbeným jedlom je Nasi Goreng, čo je vlastne ryža so zeleninou a chilli, ale môže obsahovať aj kuracie či iné mäso. Často je podávané s krevetovými krekrami a koľko je regiónov na Bali, toľko je aj receptov Nasi Goreng. Ako vzniklo toto jedlo? Podľa legendy na kráľovskom dvore robili hostinu, na ktorú navarili na jeden stôl jedlá s ryžou a na druhý jedlá s rezancami. Po skončení hostiny, to čo zostalo z ryžového stola zmiešali dokopy a dali chudobným. Ľuďom to chutilo a národné jedlo bolo na svete.
Balijčania zbožňujú štipľavé jedlá, to čo ja ani neochutnám, malé detičky jedia ako keby sa nechumelilo. Ostrá omáčka Sambal, ktorá sa pripravuje z čerstvého chilli, vženie slzy do očí hneď dvakrát, keď ho jete a keď sa ho zbavujete 😊. Na trhu v Amlapure kúpite hneď niekoľko druhov chilli, malé, červené, zelené, dlhé, aké len chcete.
Ovocie od výmyslu sveta
Na Bali sa je ryža aj na raňajky, ale ako turista si môžete dať aj niečo iné, napríklad omeletu, toasty alebo palacinku. No palacinka je hrubá takmer pol centimetra a zapekajú do nej celé kusy banánu. Apropo, banány, pestujú ich hneď niekoľko druhov. V supermarkete v Denpasare som dostala kontrolnú otázku, že aké banány chcem.
Bola som v pomykove, lebo som ich chcela na jedenie. Predavač ma poučil, že niektoré banány sa používajú na pečenie či varenie, niektoré na jedenie ako sme zvyknutí u nás. Hotová veda. Mojím obľúbeným jedlom je Pisang Goreng, čo je vypražený banán v cestíčku, podávaný s medom alebo s ovocím. Veeeľká mňanka.
Keď sme pri ovocí, môžete si vybrať z nespočetného množstva druhov, ktoré u nás ani neuvidíte. Také ovocie rambutan je úplne divné na pohľad, ale výborné na chuť, ktorá sa trošku približuje nám známemu liči. Alebo také dragon fruit, má nenormálne purpurovú sladkú dužinu s čiernymi malými zrnkami. Zážitok jesť.
A čo Bali ponúka pre mäsožravcov?
Dá sa povedať, že všetko. Balijčania sú hinduisti, ale nemajú striktne zakázané jesť hovädzie mäso, niektoré reštaurácie ho v pohode ponúkajú a niektorí Balijčania ho aj jedia. Veľmi obľúbené je bravčové mäsko a veľkú špecialitu Babi Guling, prasiatko opekané vcelku na ražni nad otvoreným ohňom, si nenechá ujsť žiadny Balijčan.
Úplne typické, neopakovateľné jedlo je saté. Môže byť kuracie, hovädzie, ba dokonca aj rybacie. Rybacie saté je pre mňa špeciálne, pripravuje sa ako pasta z rybacieho mäsa pomiešaného so strúhaným kokosom. Čo vlastne saté je? Je to mäso opekané na kúsku bambusu na grile a podáva sa, ako inak, s ryžou, a s arašidovou omáčkou, v ktorej môžete natrafiť aj na kúsky arašidov. Normálne sa mi zbiehajú slinky, keď o tom píšem. Našťastie, aj v Bratislave sa dá na indonézske saté pochutnať.
Osobitou kapitolou sú ryby a plody mora. Ochutnať čerstvého marlina alebo mahi-mahi, ktorí ešte ráno plávali v mori a večer si hovejú na vašom tanieri, to sa nestáva každý deň.
Dusená ryba so zázvorom v banánovom liste pečená na grile, Ikan Pepes, to je jedna báseň. Toto jedlo musím mať vždy, keď som na Bali. Kúsky ryby sú veľmi šťavnaté a korenie so zázvorom dáva celému jedlu zvláštnu špecifickú chuť. Klasické kalamáre, krevety alebo chobotnicu dostanete v každom lepšom warungu alebo reštaurácii. Ak mali rybári šťastie. 😊
Aj na Bali obľubujú kuracie mäso
Kuracie, či iná hydina, to je bežné jedlo Balijčanov. Keď som naposledy odchádzala po dvoch mesiacoch z Bali, na rozlúčkovú večeru sme mali Tutu kačku. Tutu kačka, alebo môže byť aj kura, sa varí vcelku veľmi pomaly niekoľko hodín v hrnci s korením, a je plnená zemiakmi. A podáva sa s ryžou.
Pre mňa sú balijské polievky veľkou špecialitou. V kuracej polievke si kľudne môžete nájsť dlhé ryžové rezance, kuracie mäso, na tvrdo uvarené vajce a guličku z cesta. Alebo špeciálna polievka bakso. Bakso môže byť štipľavé alebo bez chilli. V polievke plávajú väčšie či menšie guličky z cesta a v ich vnútri je buď polovica na tvrdo uvareného vajca, alebo chilli alebo kúsok mäsa. Môže sa zajedať s tempehom, čo je výrobok z fermentovaných sójových bôbov, no mne veľmi nechutí.
Obľúbené nápoje Balijčanov
Keď hovoríme o jedle, nesmieme zabudnúť na nápoje, ktoré Balijčania popíjajú. Rôzne džúsy z čerstvého ovocia sú samozrejmosťou. Pozornosť si zaslúži určite balijská káva. Je veľmi jemne mletá a veľmi lahodná. Odporúčam ochutnať cibetkovú kávu, najdrahšiu kávu na svete. Kilo kávy stojí aj 300 USD. Nemusíte kupovať hneď kilo, stačí šálka. A že nebudete piť niečo, čo zvieratko vykakalo? Vajce pochádza presne z tých istých miest 😊
Pokiaľ chcete ochutnať miestny alkohol, vyskúšajte palmové víno, čuch bude možno protestovať, ale chuť povie ok. Silnejšia pálenka je arak, fajnové pitie je arak zmiešaný s medom. A nesmieme zabudnúť na všadeprítomné miestne pivo Bintang (v preklade hviezda) v tretinkových alebo pollitrových fľašiach. K popíjaniu Balijčania radi zajedajú rôzne druhy orieškov alebo pre nás exotické druhy rybacích krekrov. Úplná špecialitka sú sušené rybičky, ktoré sa poprášia múkou a vypražia v oleji. V nevypraženom stave nenormálne smrdia, ale ako vypražené čipsy sú úplne perfektné. Iný kraj, iná chuť.
Kde sa dobre najesť na Bali
A kde sa na Bali najlepšie najete? Osobne som sa nestretla s jedlom, ktoré by mi vyslovene nechutilo. Na juhu v turistických centrách nájdete reštaurácií od výmyslu sveta, dokonca pizzérie, McDonald aj Starbacks. Ale mne osobne sa najlepšie osvedčili obyčajné warungy, malé rodinné stánočky s jedlom, ktoré predávajú niekedy na tanier, ale keď chcete, zabalia ho aj do papiera, alebo banánového listu.
Keď som sa autom presúvala z Loviny do Amedu, na pobreží som zastavila v jednom warungu. Bola som hladná a v zásade mi bolo jedno, čo budem jesť. Tetuška nevedela ani slovo po anglicky, ale medzinárodné gesto, že chcem jesť, pochopila rýchlo. Prstom som jej ukázala na kura, saté a nejakú zeleninu. Poctivo mi nabrala na tanier, rukou, načo naberačku špiniť. Pozerám, že vajíčka predáva len tak bez chladničky, vonku cez 30°C. Ale bolo to chutné, a žiadne žalúdočné potiaže sa nedostavili. Zbožňujem warungy.
Jednoznačne, či ste vegetarián, či mäsožravec, balijská kuchyňa je priateľská ku každému a ponúka neskutočné množstvo chutí a vôní. Gastronomický pôžitok.
Ak ste sa ešte nerozhodli, či cestovať alebo necestovať na Bali, príďte si vypočuť informácie z prvej ruky o cestách na Bali – 22.5. 2018 do Bistra Rugie´s na Hurbanovom námestí 10 v Bratislave.
Alebo ak chcete zažiť špeciálny kulinársky zážitok s indonézskou kuchyňou a dozvedieť sa Ako cestovať na Bali bez cestovky, príďte 29.5. 2018 do Indonézskej reštaurácie Makan, Jozefská 19 v Bratislave.
Zdroj fotografií: Katarína Serinová
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: