Avokádo je chutné a plné zdravých tukov. Má však aj svoju odvrátenú stránku

589
avokádo menučka článok
foto: Canva

Dnes už azda ani neexistuje človek, ktorý by avokádo nikdy neochutnal. Niekomu nevyhovuje jeho neutrálna chuť, iní si ju nevedia vynachváliť. V každom prípade patrí avokádo k takzvaným superpotravinám a obsahuje mnoho zdraviu prospešných látok.

Dá sa pripraviť nasladko aj naslano, pridať do hlavných jedál a hodí sa na raňajky, brunch, obed aj večeru. Azda aj pre svoju univerzálnosť a nenápadnú chuť si vo svete získalo tak veľkú popularitu. Bohužiaľ, ani avokádo sa nevyhlo tomu, aby sa s ním obchodovalo načierno a nečestne. Prečo si vyslúžilo prirovnanie krvavé avokádo? Čítajte ďalej a dozviete sa.

Avokádo je ovocie (a ďalšie zaujímavosti)

Obsahuje široké spektrum živín a nenasýtených tukov. Zdravotné benefity jeho konzumácie môžu zahŕňať zlepšenie trávenia, zníženie rizika depresie či prevenciu straty kostnej hmoty. Jedným z najväčších benefitov, ktoré spomínajú odborníci je zlepšenie reprodukčného zdravia.

hrianka s vajíčkom a avokádom
foto: Canva

Možno to na prvý pohľad nie je jasné, ale avokádo je ovocie (nie zelenina). Originálne sa nazýva hruškovec americký, má pomerne veľkú kôstku v pomere k veľkosti celého ovocia a rastie na vysokých stromoch v teplom podnebí, predovšetkým v Južnej a Strednej Amerike.

Vedeli ste, že…? V súčasnosti existuje na trhu veľa odrôd avokáda, vo všeobecnosti ich rozdeľujeme na skupinu A (Haas, Pinkerton, Reed, Rincon and Wurtz) a skupinu B (Bacon, Edranol and Fuerte). Ak by ste ich chceli pestovať doma a maximalizovať opelenie, mali by ste si zaobstarať aspoň jednu rastlinu zo skupiny A a jednu zo skupiny B.

Avokádo je zdrojom vitamínov C, E, K a B6. Obsahuje látky ako riboflavín, niacín, kyselina listová, kyselina pantoténová, horčík a draslík. V zložení nájdete tiež luteín, beta karotén a omega-3 mastné kyseliny.

Ktoré ďalšie potraviny sú superpotraviny? K tým s najvyšším obsahom vitamínov, minerálov a antioxidantov patria tieto »

Vďaka týmto látkami a vysokej hladine zdraviu prospešných tukov je avokádo superpotravina. Jedenie takýchto tukov spomaľuje rozklad sacharidov, čo pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi. Vďaka nemu môžete predchádzať takzvaným inzulínovým skokom – náhlym pocitom hladu či nevoľnosti.

avokádový servírovanie
foto: Canva

100 gramov avokáda obsahuje približne:

  • 160 kalórií (kcal)
  • 14,7 gramov tuku
  • 8,5 gramov sacharidov
  • 6,7 gramov vlákniny
  • menej ako 1 gram cukru

Ako vybrať zrelé avokádo

V obchodných reťazcoch často nájdete avokáda, ktoré sú veľmi tvrdé a majú hladkú, svetlozelenú kožu. Hoci môže ísť aj o inú odrodu než tú, ktorá je najbežnejšia a pripomína na pohľad kožu krokodíla (odroda Haas), často ide skôr o nezrelé ovocie.

Pri výbere avokáda ho jemne stlačte, nie však tak, aby ste mu narušili štruktúru. Stavte na tie, ktoré sú tmavšie, nemajú porušenú štruktúru a mierne sa poddajú vašim prstom. Ako pomôcku môžete použiť aj stonku, ktorá by mala mať pri odlúpení peknú žltú farbu, nie zelenú (ešte nie je zrelá) alebo hnedú (prezretá). 

hrianka s avokádom a slnečnicovými semienkami
foto: Canva

Ak si predsa len kúpite tvrdé avokádo, rýchlejšie dozreje, ak ho vložíte do papierového vrecka spoločne s banánom. Takto ich niekoľko dní uchovávajte na teplom mieste, mimo chladničky a kontrolujte, či ovocie nezmäklo.

Krvavé avokáda – temná stránka obľúbeného ovocia

Len málo ľudí si uvedomuje šokujúci vplyv na ľudí a životné prostredie, ktorý má avokádo, predovšetkým v komunite mexických pestovateľov. Vyslúžilo si nemilú prezývku blood avocados, teda krvavé avokáda. Môže za to predovšetkým utrpenie ľudí v tejto oblasti.

Od zrušenia zákazu obchodovania Mexika so zvyškom Ameriky v roku 1994 zaznamenalo avokádo raketový nárast dopytu na svetovom trhu. Len v USA sa spotreba avokáda na obyvateľa za posledné dve desaťročia zvýšila o 443 %. Tento nárast popularity je čiastočne spôsobený tým, že avokádo sa stáva dostupnejším, ale môže za to aj rastúce povedomie o zdravotných benefitoch rastlinnej stravy.

Čo takéto rapídne zvýšenie dopytu znamená v praxi pre pestovateľov a farmy?

Odlesňovanie a monokultúra

Väčší dopyt po avokáde = viac priestoru na jeho pestovanie. Akákoľvek plodina, ktorú pestujeme v monokultúre je vo svojej podstate zlá pre životné prostredie. Monokultúra znižuje biodiverzitu, ako aj úrodnosť pôdy, čím je jej následná regenerácia takmer nemožná.

veľa avokád
foto: Canva

Avokádo malo obzvlášť negatívny vplyv v dôsledku hromadného odlesňovania potrebného na získanie pôdy pre avokádové plantáže. 80 % všetkých avokád v Amerike sa vyrába v regióne Michoacán v Mexiku, vulkanickej oblasti s vysoko úrodnou pôdou. Farmári sa tu ochotne zúčastňujú na nezákonnom prerezávaní dospelých borovicových lesov, aby vysadili výnosnejšie avokádové stromy. Masívnych 30 – 40 % ročnej straty lesov je spôsobených samotnými avokádovými plantážami.

Drogové kartely a porušovanie ľudských práv

Obrovský biznis sa, bohužiaľ, nezaobíde ani bez toho, aby boli (do veľkej miery) porušované základné ľudské práva. Je šokujúce, aké podmienky na prácu majú ľudia v 21. storočí len preto, aby dopestovali tak vyhľadávanú plodinu.

Región Michoacán podľa webovej stránky Green-books.org z veľkej časti kontrolujú Caballeros Templarios, drogový kartel, ktorý presadzuje svoje vlastné pravidlá a dominanciu. Od farmárov a vlastníkov pôdy vyžadujú, aby sa vzdali podstatného percenta svojho príjmu, vymáhajú daň z predaných avokád a dokonca zabíjajú robotníkov a členov ich rodín, ktorí sa odmietajú na tomto zúčastňovať.

avokádo strom
foto: Canva

Práve pre toto sa výraz krvavé avokádo stal všeobecne používaným – ako odkaz na podobne divoké praktiky pri ťažení diamantov (krvavé diamanty). Predpokladá sa, že kartel zarobí ročne 150 miliónov dolárov z odvetvia a kontroluje minimálne 10 % všetkých fariem v oblasti.

Obrovské množstvo vody

Na pestovanie avokáda potrebujeme obrovské množstvo vody. Na prežitie potrebuje avokádový les dvakrát toľko vody ako iné stromy (napríklad borovicový les, ktorý je v tejto oblasti pre pestovanie avokáda do veľkej miery odlesňovaný).

Naviac je potrebné ich pravidelne striekať pesticídmi, aby bola úroda čo najvyššia a kazových kusov čo najmenej. Má to ničivý vplyv na ostatné živočíšne druhy, na zásoby podzemnej vody a ľudské životy v oblasti, kde avokáda pestujú.

zdroje: Medicalnewstoday.com, Bbcgoodfood.com, Dennikn.sk, Green-books.org

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
reklama