Tiež ste ako deti alebo tínedžeri pri amerických seriáloch premýšľali, čo sú to tie cups alebo tablespoons? Americké mierky na pečenie do našich domácností prišli len pred pár rokmi, spolu s internetom a online receptami. Ak sa v nich ešte stále dobre nevyznáte, radi vám pomôže sa v tom zorientovať.
Základným rozdielom medzi mierkami na varenie a pečenie na dvoch kontinentoch je ten, že v USA (a celkovo na americkom kontinente) používajú ako základnú mierku OBJEM. Možno ste si to nikdy neuvedomili, no na starom kontinente je to, naopak, VÁHA, podľa ktorej sa máme v receptoch riadiť a orientovať.
Keď absorbujete tento základný rozdiel, uvedomíte si, že váženie v európskom metrickom systéme je jednoduchšie. Už len preto, že na digitálnej váhe môžete všetko pridávať do jednej misky a keď vložíte koláč do rúry, nezostane po vás toľko špinavých odmeriek v rôznych veľkostiach.
Prečo vznikajú odchýlky
Určite ste sa pri pečení stretli s americkým systémom váženia, teda objemového merania ingrediencií. Ako základné mierky uvádzajú takzvané cups (poháre) a tablespoons (lyžice). Pokiaľ nemáte doma špeciálne odmerky (ako môžete vidieť napríklad na obrázku), ktoré sú presne naškálované, recept sa vám nemusí podariť. Preto je lepšie si americké mierky na pečenie previesť na európsky metrický systém.

Nepotešíme vás však, ani toto nemusí 100% fungovať. Dva hlavné dôvody, prečo prevod z amerických mierok na metrický systém nebude nikdy presný sú tieto:
- US odmerky nie sú jednotné – nádoby od iných výrobcov sa mierne líšia a hoci sú rozdiely zanedbateľné, pri násobení (napríkad 4 cups múky) to už môže byť vo výsledku celkom poznať.
- ingrediencie nevážia rovnako – každá múka je iná, cukor je ťažší, zaváži aj vlhkosť či hustota materiálu. Jednoducho, americké mierky na pečenie nie sú presné vtedy, ak ingrediencie prešli akýmkoľvek chemickým procesom, kontaktom so vzduchom a podobne. Napríklad vlhká múka je oveľa ťažšia ako tá dobre presušená.
Americké mierky na pečenie – približný prevod
Aby sme vás ale nadpisom nezavádzali, pripravili sme ako príklad aspoň jednoduchú tabuľku, ktorá vám pomôže sa v tomto metrickom systéme lepšie zorientovať. Vybrali sme niekoľko bežných ingrediencií a uviedli sme ich prevod z cups a tablespoons na gramy:


Aj my kombinujeme váhu a objem
Uvedomili ste si niekedy, že aj v našich receptoch často figurujú objemové mierky? Nehovoríme len o hrnčekovom koláči, ktorý je do veľkej miery inšpiroval práve americký systém. Skôr o využívaní jednotiek lyžice a lyžičky.
V recepte nikoho neprekvapia skratky 1 ČJ a 1 PL, ktoré predstavujú čajovú a polievkovú lyžicu a odkazujú nás na objem, nie váhu. Aj tu sú však vo váhe poriadne rozdiely v závislosti od toho, čo vážime.
Čajová lyžička masla alebo múky váži približne 3 gramy, zatiaľ čo kryštálový cukor v čajovej lyžičke váži 4 gramy a soľ 2 gramy. Napríklad polievková lyžica mlieka váži približne 15 gramov. Ak do nej dáte až po okraj cukor, tak je to 12 gramov. Lyžica múky váži 10 gramov a pri mede je jej hmotnosť 20 gramov.
Niektoré kuchynské hacky sú tak jednoduché, že si pri nich povieme – ako to, že mi to nikdy predtým nenapadlo? Načerpajte s nami inšpiráciu »
Duálne mierky v receptoch? Dnes už to je realita
Postupne vzniká (najmä medzi profesionálnymi cukrármi či kuchármi) trend uvádzania duálnych mierok. Čo to znamená v praxi? Nové kuchárske publikácie a recepty online vychádzajú s popisom v európskych aj amerických mierkach.

Väčšina vychádza pôvodne z európskeho metrického systému z jednoduchého dôvodu – lepšie sa delí a čísla sa dajú jednoduchšie zaokrúhliť. Autori až následne prevádzajú miery na US systém. Nová generácia si na to postupne zvyká a podľa denníka The Guardian si mladé ženy v USA často kupujú nové publikácie s váhami uvedenými v gramoch a mililitroch. Nečakajú, kým ich autori preložia a prepočítajú na americké mierky na pečenie.
Podľa známej britskej cukrárky Claire Ptak (piekla napríklad tortu na svadbu Meghan a Harryho) väčšina domácností v USA ani nemá váhu či špeciálne odmerky na pečenie. Recepty, ktoré ako mierky uvádzajú tablespoons a cups sa dedia z generácie na generáciu, hoci niektoré pôvodné nádoby s určeným objemom už dávno neexistujú.
Dobrá rada na záver
Pri pečení a varení s US mierkami buďte opatrní a riaďte sa aj svojím inštinktom. Ak sa vám zdá koláč suchý, pridajte mokrú zložku. Ak je cesto príliš lepkavé, prisypte múku. Odchýlky v mierkach môžu byť výrazné a môžu spôsobiť, že sa recept nepodarí.
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: