Ako začínali najlepší šéfkuchári sveta? Mnohé z príbehov vás prekvapia

442
najlepší šéfkuchári sveta
foto: Flickr / Wikimedia Commons

Kto vám ako prvý napadne, keď sa povie najlepší šéfkuchári sveta? Gordon Ramsay? Jamie Oliver? Rakúšan Wolfgang Puck alebo Giada De Laurentiis? Je úplne jedno, koho meno vám príde na myseľ ako prvé. Všetci nejako museli začať – a ich kuchárska cesta je niekedy priam neuveriteľná.

Kuchárske povolanie je náročné. Vyžaduje si množstvo zručností, schopnosť improvizovať a dlhé hodiny v práci, často na úkor rodiny a priateľských vzťahov. Znamená to, že vypracovať sa na absolútny vrchol chce veľkú dávku sebazaprenia. Tí, ktorí mali v sebe skutočné nadšenie a – povedzme si narovinu – aj poriadnu dávku šťastia, sa vypracovali na úplný vrchol kuchárskej slávy. Nebolo to ale jednoduché a už vôbec nie priamočiare. Taká cesta spoza sporáka medzi kuchárske hviezdy nikdy nie je.

Gordon Ramsay

najlepší šéfkuchári sveta Gordon Ramsay
foto: gordonramsay.com

Rodený Škót Gordon Ramsay sa pôvodne túžil stať profesionálnym futbalistom. Keď však zranenie predčasne ukončilo všetky jeho nádeje na sľubnú kariéru na ihrisku, Ramsay sa vrátil na vysokú školu, aby si dokončil kurz hotelového manažmentu. Jeho oddanosť a prirodzený talent ho priviedli k trénovaniu s niektorými z popredných svetových šéfkuchárov, vrátane Alberta Rouxa a Marca Pierra Whitea v Londýne a Guya Savoya a Joëla Robuchona vo Francúzsku.

Ultraznámy šéfkuchár a televízna osobnosť je pravdepodobne najznámejší šéfkuchár vôbec. Jeho kariéra zahŕňa celkovo 16 (!) Michelinských hviezd, množstvo ocenení a dlhý zoznam populárnych televíznych relácií vrátane Hell’s Kitchen, MasterChef US a Kitchen Nightmares, ktoré inšpirovali niektoré verzie programov vysielané aj v našich končinách. Ramsay je známy svojím kuchárskym talentom, charizmou na obrazovke a ohnivou povahou – vždy, keď sa objaví v televízii, sa ozýva veľa pípaní značiacich vulgarizmy.

Wolfgang Puck

najlepší šéfkuchári sveta Wolfgang Puck
foto: @wolfgangpuck

Najlepší šéfkuchári sveta. Medzi nimi je meno Wolfgang Puck synonymom pre to najlepšie z reštauračnej pohostinnosti a pre to najlepšie vo všetkých aspektoch kulinárskeho umenia.

Puck sa narodil v Rakúsku a vo veľmi mladom veku začal variť po boku svojej matky. Sama šéfkuchárka Wolfganga povzbudila a inšpirovala jeho vášeň k jedlu. Učiť sa za profesionála sa začal vo svojich 14 rokoch. Ako mladý šéfkuchár sa pomerne skoro prepracoval do vynikajúcich francúzskych reštaurácií, skúsenosti a slávu naberal aj v USA. Počas niekoľkých dekád postupne otváral viac a viac reštaurácií a stal sa celosvetovo uznávaným kuchárom. Dnes nájdete reštaurácie Wolfgang Puck Fine Dining v Las Vegas, Beverly Hills, Maui, Londýne, New Yorku, Singapure, Budapešti, Istanbule, Bahrajne a Saudskej Arábii.

Giada De Laurentiis

Nositeľka ceny Emmy, pôvodom Talianka Giada De Laurentiis je tak trochu kontroverzná osoba vo svete kuchárov. Možno aj preto jej patrí prvé ženské miesto v rebríčku TOP 20 vyhľadávaných šéfkuchárov.

Giada sa narodila v Ríme a vyrástla vo veľkej talianskej rodine, kde kultúra jedla bola základom sama o sebe. Vnučka filmového producenta Dina De Laurentiisa sa neustále nachádzala v rodinnej kuchyni a trávila veľa času v reštaurácii jej starého otca s názvom DDL Foodshow. Odišla študovať do Kalifornie, cukrárskemu umeniu sa učila v Paríži a neskôr sa opäť vrátila do Kalifornie, kde sa presadila ako hviezda show o varení.

Jej denná relácia o varení Everyday Italian predstavovala divákom rýchle, zdravé a chuťovo uspokojujúce talianske jedlá. Kontroverznou sa stala preto, že mala konflikty s viacerými celebritami, napríklad s Nicole Kidman či Mattom Lauerom. Médiá o nej dokonca odhalili, že bola ako dieťa šikanovaná a hrdo nosila prezývku “Brutálna”.

Jamie Oliver

najlepší šéfkuchári sveta Jamie Oliver
foto: Flickr

Jamie Oliver, opäť Brit, pochádza z kuchárskej rodiny. Už ako dieťa sa okolo nich neustále motal a pomáhal im, čo do veľkej miery ovplyvnilo jeho budúcu kariéru. Vo veku 16 rokov začal navštevovať Westminster Catering College a potom získal cenné skúsenosti s prácou v niekoľkých renomovaných reštauráciách.

Oliverov prelom v televízii nastal, keď sa objavil v dokumente počas brigády v River Café v Londýne. Sláva prišla po tom, ako moderoval kuchársku show The Naked Chef, ktorú sme u nás poznali ako Šéfkuchár bez čapice. Dnes je Jamie vyhláseným ambasádorom za zdravé stravovanie detí a so svojimi kuchárskymi knihami aj druhým najpredávanejším autorom v Spojenom kráľovstve. Prekonala ho iba autorka Harryho Pottera J. K. Rowlingová. Vedeli ste, že symbolicky nadaboval postavu inšpektora v rozprávke Ratatouille z roku 2007?

Bobby Flay

najlepší kuchári sveta Bobby Flay
foto: bobbyflay.com

Bobby Flay vyrastal na Manhattane v Upper East Side rozvedenými rodičmi Billom a Dorothy Flay, írskymi Američanmi, ktorí svojmu synovi dali do vienka jemne ryšavé vlasy a pehy. Od mladého veku Flay prejavoval talent na varenie. Usporadúval zoznamy potravín svojej matky, pripravoval zložité občerstvenie po škole pre kamarátov a dokonca si vyžiadal rúru na pečenie od značky Easy-Bake ako vianočný darček.

V škole sa mu veľmi nedarilo, preto to s ňou vzdal už ako 17-ročný a šťastnou náhodou sa dostal na brigádnickú pozíciu v slávnej reštaurácii v newyorskej divadelnej štvrti. Jeho šéf v ňom objavil talent a čoskoro zaplatil za to, že ho poslal do Francúzskeho kulinárskeho inštitútu na Manhattane.

Dnes je ďalšou populárnou kuchárskou postavou, ktorá vydáva svoje vlastné knihy a na našich televíznych prijímačoch pohybuje už mnoho rokov. Vystupuje v nie menej ako 16 reláciách na americkej Food Network a vlastní niekoľko reštaurácií v Las Vegas, New York City a Atlantic City.

Rachael Ray

K téme najlepší šéfkuchári sveta (alebo minimálne najznámejší) patrí aj talentovaná Rachael Ray. Američanka, podobne ako mnoho jej kolegov, vyrastala v kuchárskej rodine. Ona sama od začiatku kariéry zastávala niekoľko zamestnaní v potravinárskom priemysle, vrátane otvorenia obchodu so špeciálnymi potravinami Agata & Valentina v New Yorku.

Jej televízny program 30 Minute Meals bol taký populárny, že Food Network debutoval s tromi ďalšími programami, v ktorých účinkovala táto temperamentná kuchárka: 40 Dollars a Day, Inside Dish a Rachael Ray’s Tasty Travels. Je tiež autorkou mnohých kuchárskych kníh na tému rýchleho varenia. Ray spustila v roku 2005 vydávanie časopisu o jedle a životnom štýle, Every Day With Rachael Ray, a v roku 2006 mala premiéru rovnomennej televíznej talkshow v spolupráci s Oprah Winfrey. V tom roku dostala 30 Minute Meals cenu Emmy za mimoriadne prínosnú televíznu show.

Guy Fieri

najlepší šéfkuchári sveta Guy Fieri
foto: Flickr

Guy Fieri je dodnes jednou z najznámejších tvárí kuchárskeho showbiznisu. Tento sympatický kalifornský chlapík so svojimi typickými odfarbenými blonďavými vlasmi prebudil svoju lásku k jedlu vo veku 10 rokov. Vtedy predával mäkké praclíky z trojkolesového vozíka (s názvom “The Awesome Pretzel“), ktorý postavil spoločne so svojím otcom.

Predajom praclíkov a umývaním riadu si Guy za šesť rokov zarobil dosť peňazí na štúdium v ​​zahraničí ako výmenný študent vo francúzskom Chantilly. V 90. rokoch Guy odštartoval svoju kulinársku kariéru otvorením Johnny Garlic’s, svojej prvej reštaurácie so sídlom v jeho rodnom meste Santa Rosa v Kalifornii. Odvtedy vytvoril prosperujúce kulinárske impérium na súši i na mori, ktoré zahŕňa desiatky reštauračných konceptov po celom západnom pobreží USA.

Amary Guichon

najlepší šéfkuchári sveta Amary Guichon
foto: Wikimedia Commons

Najlepší šéfkuchári sveta? A čo takto najlepší cukrári sveta? Amary Guichon je hviezda internetu, a úplným právom. Pod jeho rukami vznikajú také nádherné kreácie, že človek pri dynamických a kvalitne zostrihaných videí ľahko stratí dych.

Amaury vyrastal v regióne Haute-Savoie vo Francúzsku, ktorý susedí s francúzsky hovoriacou časťou Švajčiarska. Od útleho veku sa ukázal ako veľmi kreatívny a zručný, ale neprejavoval veľký záujem o klasické školské osnovy, z ktorých v 14 rokoch odišiel na odbornú cukrársku školu.

Po dvoch rokoch štúdia varenia v Thonon-les-Bains vo Francúzsku Amauryho čoraz viac priťahovala profesionálna cukrárska dráha a pokračoval na dvojročné učňovské štúdium v ​​Ženeve vo Švajčiarsku. Počas tejto doby vyhral množstvo miestnych výstavných súťaží, čo mu spolu s niekoľkými stážami pomohlo získať uznanie najväčších cukrárskych hviezd sveta.

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie