Spísali sme zoznam podnikov, kde aktuálne pôsobia tí najlepší slovenskí šéfkuchári. Ak chcete ochutnať jedlo od víťazov prestížnych slovenských ocenení, uložte si tento článok medzi záložky. Svoje pôsobenie kuchári možno časom zmenia, ich talent však zostane rovnaký.
Slovenská gastronomická scéna je úžasná. Dynamicky sa vyvíja, neustále sa na nej objavujú nové mená, kuchári vyhrávajú medzinárodné súťaže a gastronomické podujatia majú z roka na rok lepšiu úroveň. Potom sú tu však stálice, dlhoročne tí najlepší slovenskí šéfkuchári, ktorých jedlo chutí ako poézia.
Návšteva podnikov, kde aktuálne pôsobia, bude pre vás nezabudnuteľným gastronomickým zážitkom. Či už sa rozhodnete pre degustačné večere (mnohé z reštaurácií v tomto zozname ich ponúkajú) alebo sa chcete zastaviť, keď sa budete do danej lokality / regiónu chystať, odporúčame si vopred rezervovať stôl.
Tento zoznam slúži len pre vašu inšpiráciu. Na Slovensku máme, samozrejme, oveľa viac šikovných a talentovaných šéfkuchárov, ktorí pôsobia v desiatkach gurmánskych reštaurácií. Do zoznamu sme vybrali mená, ktoré sú na slovenskej gastronomickej scéne skloňované v posledných rokoch najčastejšie.
Gabo Kocák – Doma u nás

Reštaurácia Doma u nás v Spišskej Sobote tvorí harmonicky navrhnutý celok, ideálny na relax, rozptýlenie zmyslov a priestor, kde nájdete jedinečnú atmosféru. Neustále sa vyvíjajú a v tom sa odráža ich hľadanie autentickosti s cieľom umocniť váš zážitok. “Naša kuchyňa je ľahká a dynamická. Ctíme tradície, ktoré hrajú dôležitú úlohu a definujeme čas a atmosféru, ktorú strávite s nami,” uvádza na svojej stránke tím známeho šéfkuchára Gaba Kocáka.
Menu sa vyznačuje pôsobivou kombináciou a rozmanitosťou chutí, vysokej kvality produktov a ich prezentácie. Samotná premyslená skladba jedál vychádza do veľkej miery zo sezónnosti pod Tatrami.
Jozef Breza – Gašperov mlyn

V Batizovciach pri Poprade nájdete unikátny slovenský koncept v krásnom prírodnom prostredí. Reštaurácia Gašperov mlyn je zážitkový podnik, v ktorom môžete ochutnať vynikajúce jedlá. Sú uvarené z lokálnych surovín a často zero waste spôsobom.
Šéfkuchár Jožko Breza nepochybne patrí na zoznam, kde sa nachádzajú najlepší slovenskí šéfkuchári. Spolu so svojím tímom sú nadšení zo svojej práce a z konceptu takzvanej zelenej reštaurácie, ktorý pomáhajú tvoriť. Záleží im na maximálnej spokojnosti hostí, ale aj na tom, aby sa ľudia cítili blízko prírody. Ich láska k prírode a ku gastronómii sa prelína v jedno a cítiť to aj na výsledku ich práce.
Lukáš Hesko – Irin.

Šéfkuchár Lukáš Hesko opustil v roku 2022 kormidlo v trnavských prevádzkach Akadémia a Chlieb Náš. Aj v tom čase získal niekoľko ocenení, no jednou z hviezd slovenského gastronomického neba sa stal až otvorením zážitkovej reštaurácie Irin.
Do Bratislavy podľa kritikov práve vďaka nemu prišiel moderný fine dining v jeho najlepšej podobe. „Podľa mňa je to taká hybridná gastronómia mňa a vecí, ktoré ma formovali. Milujem indickú kuchyňu, ale ja varím niečo úplne iné, jednoduchšie, elegantnejšie, podobné skôr škandinávskej a talianskej kuchyni. Snažíme sa poskytnúť ľuďom emóciu,“ prezradil jeden z oceňovaných slovenských šéfkuchárov v tomto rozhovore.
Jozef Masarovič – UFO watch.taste.groove.

Kto by nepoznal na prvý pohľad túto ikonickú reštauráciu? Bola otvorená v roku 2005. Hosťom ponúka minimalistický interiér, efektívne navrhnutý pre dokonalý zážitok z výhľadu a skvelej gastronómie. Skladba menu ponúka originálne kulinárske pokrmy, pripravené s fantáziou a citom pre harmóniu chutí.
Okrem spokojných hostí za nich hovoria ocenenia TREND TOP reštaurácia roka 2018 & 2019, GURMÁN AWARD prémiová reštaurácia roka 2019 & 2020 a uznanie ich šéfkuchára Jozefa Masaroviča – GURMÁN AWARD kuchár roka 2020.
Daniel Tilinger – Reštaurácia ECK

Fine dinningové reštaurácie v Bratislave a okolí by sa dali spočítať na prstoch jednej ruky. O to viac náročných gurmánov poteší každý nový prírastok. Takým bola aj reštaurácia ECK v bratislavskej časti Devín, ktorá otvorila svoje brány na konci roka 2022.
Šéfkuchárom ECKu je talentovaný Daniel Tilinger a jej majiteľom bankár, finančník ale aj vinár Patrik Tkáč. Názov dostala reštaurácia podľa pomenovania honu Gold Eck (z nemčiny Zlatý roh), na ktorom stojí a ktorý sa objavil už na mapách z 18. storočia.
Daniel Marek – Hotel Elizabeth Trenčín

Krásny, zrekonštruovaný Hotel Elizabeth so štyrmi hviezdičkami sa nachádza pod srdcom Trenčína, Trenčianskym hradom. Ponúka širokú škálu služieb, vrátane luxusného wellness. No nás, samozrejme, najviac zaujala práve hotelová reštaurácia pod vedením TOP šéfkuchára Daniela Mareka.
Daniel začal svoj kulinársky príbeh písať v rodnej Dubnici nad Váhom, kde naberal prax počas strednej školy. Stal sa súčasťou prestížnej reštaurácie Albrecht v Bratislave a učil sa pod vedením uznávaného Šéfkuchára Jarda Žideka. Dnes možno (aj na základe vlastnej skúsenosti) povedať, že patrí právom na zoznam s názvom najlepší slovenskí šéfkuchári.
V Hoteli Elizabeth Trenčín sme ochutnali degustačné menu počas podujatia Zimný festival jedla 2024. Aké to bolo? »
Martin Novák – Bistro Søgu

Vstúpte spolu s nami do sveta, kde je každý chod samostatnou kapitolou epickej kulinárskej ságy. V novootvorenej reštaurácii Søgu veria, že jedlo je nielen prostriedkom na nasýtenie tela, ale i duše. Inšpirovali sa starou nórskou tradíciou rozprávania príbehov, pretože každá surovina, z ktorej jedlá pripravujú, má za sebou svoj vlastný príbeh.
Vedenie chodu podniku a kuchyne tu má na starosti šéfkuchár Martin Novák, ktorému výnimočný talent a oddanosť kuchyni vyniesli množstvo prestížnych ocenení, vrátane druhého miesta v rebríčku Best Chefs v roku 2022.
Eva Polomská – Sotto Ristorante Italiano

Úroveň kuchyne v Sotto Ristorante Italiano je veľmi dobrá. Tento podnik si kvalitu nielen udržal, ale aj mierne zvýšil. Je to práve zásluhou entuziastickej šéfkuchárky Evky Polomskej, známemu ženskému menu v zozname, kde sa nachádzajú najlepší slovenskí šéfkuchári.
Interiér reštaurácie je vkusne zariadený v štýle navodzujúcom taliansku atmosféru, čím dopĺňa celú ideu talianskej kuchyne. Ponuka je pestrá a už predjedlá vás zaujmú, pizza a vlastný chlieb sú vždy výborné, no a cestoviny – tie musíte jednoducho ochutnať.
Jakub Röder – Bistronomy

Bistronomy je výsledkom dlhodobého nadšenia pre chute a estetiku jedla. Šéfkuchár Jakub Röder vás presvedčí, že aj lokálna klasika ešte dokáže prekvapiť. V Bistronomy povznesú bežné suroviny na zážitok. Ten s vami chcú zdieľať s pohárom vína, ktorý vám rád odporučí someliér Matej Demčák.
Jakub je na čele reštaurácie zatiaľ iba pár mesiacov. Predtým zbieral skúsenosti v reštaurácii Globo pod vedením Braňa Križana, v reštaurácii Fou Zoo a stážoval v pražskej Michelinskej reštaurácii Alcron. Neskôr pracoval v Sky Bar & Restaurant po boku Martina Nováka, kde začínal ako kuchár a posledné roky pôsobil ako šéfkuchár.
Ochutnali sme za vás! Reštauráciu BISTRONOMY sme navštívili a odchádzali sme nadšení. V TOMTO článku sa dočítate, ako sa nám tu páčilo »
Martin Korbelič / Tomáš Sika – MenJu

Keď sa stretnú šéfkuchári jednej generácie, navyše priatelia, vznikne jedinečný koncept založený na dôvere a poznaní. „Chute, vône a farby jedla vnímame veľmi podobne, a preto sme sa rozhodli, že naše dlhoročné skúsenosti a priateľstvo pretavíme do spoločného projektu reštaurácie MenJu. Budeme veľmi radi, ak sa prídete presvedčiť ako nám to spolu ladí,“ svorne tvrdia talentovaní kuchári Korbelič a Sika. Tak čo, prídete?
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: