Ako uvariť vždy perfektné vajce: Super tipy, s ktorými sa vám to podarí

6680
Vajce na rôzne spôsoby

Na mäkko, na tvrdo, na hniličku, miešané, do stratena… Existuje množstvo variant, ako pripraviť obľúbené vajce. Nie vždy však varenie vajec vyjde presne podľa našich predstáv, občas ich prevaríme, inokedy sú zas vysušené či s príliš tekutým žĺtkom. Vďaka dnešným tipom sa ich ale naučíte variť tak, aby boli vždy dokonalé a presne podľa vašich predstáv.

Na čo dať pozor pri varení vajec

Možno vám to príde ako malichernosť, ale pri správne uvarenom vajíčku dôležitú rolu zohráva samotný hrniec. Či už vajcia varíte v hrnci z hliníka, liatiny či nehrdzavejúcej ocele, každý má iné vlastnosti.

Každý typ hrnca totiž vodu k varu privedie v inom čase. Napríklad v liatinovom hrnci môže trvať o 3 minúty dlhšie, kým voda zovrie. To znamená, že vajce sa v teplej a následne horúcej vode nachádza o 3 minúty dlhšie, čo môže mať celkom zásadný vplyv napríklad vtedy, ak chcete tekutý alebo polotekutý žĺtok.

Perfektné vajce na tvrdo

Ak chcete vajce uvarené natvrdo s tou správnou konzistenciou žĺtka a bez tmavých okrajov, vyskúšajte tieto dva spôsoby prípravy:

  1. Vajce si vytiahnite z chladničky aspoň 10 minút pred varením, zabránite tak zbytočnému ochladeniu vody alebo prasknutiu škrupiny. Najskôr priveďte vodu v hrnci k varu a pomocou polievkovej lyžice do nej vložte vajce. Varte ho presne 8 minút, následne ho prudko zachlaďte veľmi studenou vodou.
  2. Vajíčka vytiahnite z chladničky, položte do hrnca a zalejte ich studenou vodou. Priveďte ich k varu a odstavte zo sporáku. Následne vajcia nechajte v hrnci 15 minút, neprikrývajte ich pokrievkou. Po uplynutí času ich vyberte a prudko zachlaďte veľmi studenou vodou.
Zdroj: Canva

Na mäkko aj na hniličku

Uvariť vajce na tvrdo je vždy jednoduchšie ako na mäkko. Nelámte si však nad tým hlavu, určite to so správne nastaveným časovačom zvládnete aj vy. Poďme sa pozrieť na dve základné metódy s použitím studenej alebo teplej vody:

  1. Vajcia, pokojne aj rovno z chladničky, dajte so studenej vody a plameň dajte na najsilnejší. Keď začne voda vrieť, intenzitu bublania stíšte. Ak chcete, aby bol žĺtok jemný a v strede tekutý, varte ho 2,5 minúty. Ak chcete vajce na hniličku, teda s pevným bielkom a polotekutým žĺtkom, varte ho 4 minúty.
  2. Vajcia (predom vytiahnuté z chladničky) vložte do vriacej vody a varte ich presne minútu. Následne ich dajte bokom a nechajte ich v hrnci 3 minúty ak ich chcete na mäkko, poprípade 4,5 minúty ak ich chcete mať uvarené na hniličku.

Dokonalé miešané vajíčka a podarený Benedikt

Máte radi miešané vajíčka, no neviete, ako dosiahnuť ich krémovú konzistenciu? Je to jednoduchšie, ako si myslíte. Dôležitá je trpezlivosť.

Do hrnca si rozbite vajcia, pridajte k nim pár kvapiek oleja (na 4 vajcia 1 PL oleja) a začnite ich variť na strednej intenzite. Dobre ich rozmiešajte a keď budete cítiť, že spodok sa začína lepiť na hrniec, odstavte ich a premiešajte. Následne ich opäť položte na oheň a keď sa spodok začne lepiť, opäť odstavte. Tento proces opakujte stále dokola, až kým nebudú vajíčka hotové. Následne ich dochuťte soľou a korením. Takto pripravené chutia naozaj luxusne.

Zdroj: Canva

Vajce Benedikt je obľúbené raňajkové jedlo, no pred prípravou vajca do stratena má rešpekt snáď každý. Môže sa vám 10x vydariť, no na 11. pokus je to čistá katastrofa. Aký je teda správny postup?

Veľmi dôležité je to, aby ste najskôr priviedli vodu do úplného varu. Vyberte si hrniec, ktorý nie je zbytočne veľký, ale ani príliš malý. Do vody pridajte ocot, cca 1 dcl. Do misky si rozbite vajíčko a opatrne ho vlejte do vriacej vody, avšak intenzitu bublania stiahnite na minimum. Nemusíte robiť žiadny vír, stačí, ak pomocou nástroja (napr. vidličky) opatrne bielok obtočíte okolo žĺtka. Takto ho nechajte variť 3 minúty. Vždy si však dajte pozor na toto:

  • používajte výhradne čerstvé vajcia
  • vajce nevkladajte do hrnca vtedy, keď voda príliš buble
  • vajce nerozbíjajte priamo do hrnca
  • ak sa bojíte ručne obtočiť bielok okolo žĺtka, spravte si vo vode vír

A ak sa vám vajce do stratena stále nedarí, vyskúšajte malý trik s potravinárskou fóliou. Vložte kúsok fólie do malej misky, následne do nej rozklepnite vajce. Opatrne fóliu zabaľte a dajte vajce variť vo fólii.

Zdroj: Downshift / YouTube

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
reklama