Niekedy zabúdame na to, že zdravie znamená aj zdravé a čisté prostredie okolo nás. Čo takto predsavziať si, že sa konečne naučíte správne umývať potraviny a celý kuchynský priestor?
Január sa doslova hemží novoročnými predsavzatiami. Väčšina z nich sa týka životného štýlu a zdravších verzií svojho ja, ktoré túžime vidieť pod stromčekom o rok. Zdravie však nepramení len z toho, ako sa správame k svojmu telu (hoci je to absolútny základ vyváženého a dlhého života).
Dôležitým aspektom je aj to, ako to vyzerá okolo nás. Naša domácnosť je náš rozšírený priestor, ktorý by nemal byť zaprataný a mal by dodržiavať isté hygienické štandardy. Potraviny, nádoby na varenie, kuchynská doska – to všetko napokon príde do kontaktu s naším telom. Preto je dôležité vedieť, ako správne umývať jedlo a kuchyňu. Viete, ako na to?
Ako správne umývať kuchyňu
Medzi uponáhľanými raňajkami, prípravou jedla na celý týždeň a varením teplých večerí nám niekedy nezostane čas na hlbšie upratanie kuchyne. Na povrchoch sa denne hromadia omrvinky, rozliate tekutiny a striekance, čo následne sťažuje upratovanie. Ale ak to príliš dlho odkladáme, čistenie kuchynského priestoru sa môže stať časovo náročnou úlohou, ktorú zase – presne tak, odkladáme.
Preto je dôležité mať v kuchyni, v ktorej trávime veľa z nášho aktívneho času, istú rutinu, ktorú budeme vykonávať pravidelne:
» Denné čistenie
Venujte svojej kuchyni trochu lásky každý deň. Zaberie vám to nanajvýš pár minút a vaše budúce ja, ktoré bude vykonávať týždenné alebo mesačné hĺbkové čistenie, vám poďakuje. Ako správne umývať kuchyňu na dennej báze?
- upracte riad
- pretrite povrchy (ideálne pomocou čistej utierky a dezinfekčného prípravku určeného na kuchynské povrchy)
- umyte drez, vysypte sitko a zbavte sa všetkých zvyškov jedla
- upracte všetko, čo nepatrí do kuchyne na svoje miesto
- povysávajte, prípadne pozametajte kuchynskú dlažbu
- vyneste odpadky
» Týždenné čistenie
V kuchyni, v ktorej sa varí, by sa aspoň raz týždenne malo urobiť trochu väčšie čistenie. Nezanedbávajte ho – denné čistenie niekedy nestačí. Nie vždy totiž poriadne dbáme na miesta, kde nám zatečie jedlo alebo spadnú zvyšky, ktoré môžu neskôr spôsobiť poriadnu neplechu.
- umyte drez čistiacim prostriedkom (tipy na niektoré domáce prípravky nájdete nižšie)
- poutierajte dvere linky, chladničky
- vymeňte kuchynské utierky
- pretrieďte a poutierajte vnútro chladničky
- umyte mikrovlnku, rýchlo varnú kanvicu, kávovar a pod.
- zotrite podlahy vhodným (dezinfekčným) prostriedkom
» Mesačné čistenie
Raz za mesiac si vyhraďte čas na hĺbkové čistenie kuchynského priestoru. Občas nestačí vedieť iba to, ako správne umývať povrchy, ale aj ako často. Urobte to sám/a alebo si z toho urobte aktivitu, ktorá spojí celú rodinu. Čo takto vyhlásiť súťaž, kto najrýchlejšie umyje nečistoty za sporákom?
- vyčistite rúru, dvierka a priestor za ňou
- poukladajte kuchynské náčinie v zásuvkách, prípadne poutierajte dná
- správnym čistiacim prostriedkom umyte chladničku
- spustite hĺbkové čistenie na umývačke / kávovare
- poriadne vyčistite spodok linky (zvyknú sa tam usádzať nečistoty)
- dajte trochu lásky smetnému košu a vydezinfikujte ho
Vyrobte si vlastné čistiace prostriedky
Čistiace prostriedky sú často nákladné, dráždia naše sliznice a keď ich spláchneme dolu potrubím, definitívne neprospievajú prírode. Rozumieme, že niekto má vieru skôr v chemické prípravky. Ak však chcete začať nový rok čistotou, no zároveň byť láskavejší k sebe aj planéte, tu sú dva skvelé tipy na EKO domáce čistiace prostriedky.
» Čistiaci prostriedok na kuchyňu
- sóda bikarbóna
- voda
Pokiaľ chcete umyť chladničku, mraziak či povrchy z nehrdzavejúcej ocele, zmiešajte 2 PL sódy bikarbóny a 500 ml teplej vody. Zmes zmiešajte a počkajte, kým spadne pena. Následne ju nastriekajte na dané povrchy a dočista ich poutierajte handričkou.
Nezriedenú sódu bikarbónu môžete naliať do odtoku a následne ju zalejte horúcou vodou, zbavíte sa nežiaducich a nepríjemných pachov.
Ak sa vám na nehrdzavejúcej oceli tvoria škvrny alebo chcete dosiahnuť vyšší lesk, vyrobte si pastu. Zmiešajte sódu s troškou vody a handričkou naneste na povrchy. Nechajte pôsobiť niekoľko minút a následne pastu opláchnite. Táto pasta je účinná aj na odstránenie usadenín v rúre na pečenie. Nechajte ju pôsobiť dlhšie, ideálne cez noc.
» Univerzálny čistiaci prostriedok
- 250 ml octu
- 250 ml vody
- nastrúhaná kôra z 1 citróna
- niekoľko lístkov čerstvého rozmarínu
Všetky ingrediencie zmiešajte, prelejte do fľaštičky s rozprašovačom a nechajte odstáť približne 24 hodín. Pred každým použitím tohto univerzálneho čistiaceho prostriedku fľaštičku pretrepte.
S univerzálnym čistiacim prostriedkom vyčistíte všetky plochy v kuchyni, v kúpeľni či kdekoľvek inde vo vašej domácnosti. Môžete ním umyť aj dlážku, ktorá zostane pekne lesklá.
Ako správne umývať jedlo a potraviny
Riadime sa intuíciou a tým, čo máme odmalička naučené. Aj jedlo treba pred konzumáciou umyť, najlepšie dlho, poriadne a všetko. Pri niektorých typoch jedla je však aj čistá voda viac na škodu ako na úžitok. Ako teda správne umývať jedlo a ktoré vôbec nepotrebuje špeciálnu starostlivosť pred konzumáciou?
» Zelenina a ovocie z obchodu
Na šupke je mnoho pesticídov, ale aj baktérií. Odstráňte z ovocia a zeleniny porušené či obšuchnuté časti a predtým, ako ich ošúpete, ich namočte na niekoľko minút do vody a umyte (na to určenou) kefkou alebo ich šúchajte rukami. Nechajte ich usušiť, ak sa ponáhľate, na usušenie použite čistú papierovú utierku. Kôru z citrusov nekonzumujte, umytím sa pesticídov nezbavíte. Ak ju potrebujete (napríklad do drinkov alebo koláčikov), skúste kupovať ovocie v BIO kvalite.
» Čerstvé mäso
Umývanie mäsa je veľmi kontroverzná téma. Mnohí ľudia si nevedia predstaviť, že by dali do hrnca alebo na panvicu napríklad kuracie mäso, ktoré predtým nebolo opláchnuté vodou. Na druhej strane môže byť tento postup veľmi nebezpečný a spôsobiť viac škody ako úžitku.
V surovom mäse z obchodu sa môžu nachádzať baktérie ako salmonela, listerióza alebo kampylobaktérie, ako aj iné kontaminanty. Ak ho opláchneme pod vodovodným kohútikom, baktérie sa dostanú na naše ruky, nôž a na všetky povrchy v dosahu.
Pomôcť môže, ak budete mäso umývať v jednej (opäť na to určenej) mise vo vopred pripravenom soľnom roztoku. Nepúšťajte naň tečúcu vodu, ktorá prípadné baktérie rozšíri všade navôkol a po umývaní mäsa dôkladne umyte misku, drez aj všetko náčinie, s ktorým budete pri príprave mäsa pracovať.
» Ryža, orechy a semienka
Ako správne umývať ryžu? Začnite umiestnením ryže do veľkej misy a prelejte zrná vodou. Rukou jemne krúžte ryžou, kým sa voda nezakalí. Vylejte vodu – ale uistite sa, že ryža zostane v miske – a opakujte, kým nebude voda číra, asi tri až štyri preplachy.
Len málo ľudí si uvedomuje, že je veľmi dôležité si pred konzumáciou dôkladne umyť aj orechy a semienka. Mnoho kultúr to robí už po generácie, pričom chápu, že to pomáha znižovať hladiny horkých zlúčenín prítomných v orechoch a zlepšovať ich chuť.
» Kuchynské dosky
Nie sú síce potravina, ale sú podkladom, ktorý s potravinou prichádza do kontaktu najčastejšie. Zlaté pravidlo hovorí, že by ste doma mali mať minimálne jednu dosku vyhradenú na spracovanie mäsa. Tá môže byť z plastu (mäso ešte prejde tepelnou úpravou), ale nemala by prichádzať do kontaktu s ostatným jedlom. Takže krájanie napríklad takých jabĺk na nej neprichádza do úvahy.
Aj ostatné dosky držte v čistote, umývajte ich pravidelne, nezabudnite ich dezinfikovať a po umytí poriadne vysušiť predtým, ako ich schováte na ich miesto. Nechcete predsa kontaminovať seba ani nikoho zo svojich blízkych, však?
zdroje: Bhg.com, Dennikrelax.sk, Fda.gov
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: