Ako spracovať jahody v sezóne? Urobte z nich zmrzlinu, tiramisu či voňavý džem

1923
ako spracovať jahody
foto: Canva
Prihláste sa na odber článkov:
najnovšie články 1 x týždenne

Vložením e-mailovej adresy do poľa a potvrdením políčka prihlásiť sa udeľujete prevádzkovateľovi súhlas so spracovaním osobných údajov. Bližšie informácie, ako spracúvame vaše osobné údaje nájdete v sekcii Ochrana osobných údajov.
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin

Jahodová sezóna je v plnom prúde. Patríte k milovníkom týchto sladkých bobúľ, no rovnako ako nás vás mrzí, že dlho nevydržia? Prinášame vám zopár jednoduchých inšpirácií na to, ako spracovať jahody a užiť si ich sezónu o niečo dlhšie.

Jahodová sezóna je v mnohých krajinách veľmi očakávaným obdobím, ktoré sa obvykle začína koncom jari a trvá až do začiatku leta. Presný čas závisí od klimatických podmienok v danom regióne. V miernych pásmach, ako je stredná Európa, sa sezóna jahôd začína najčastejšie v máji a trvá do júna alebo začiatku júla.

jahody v miskách
foto: Canva

Poklad, ktorý vypestujete aj na balkóne

Jahody sú bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty. Obsahujú vitamín C, kyselinu listovú, draslík a vlákninu. Majú nízky obsah kalórií a sú vynikajúcim zdrojom fenolových zlúčenín, ktoré majú protizápalové a antioxidačné účinky.

Pravidelná konzumácia jahôd môže prispieť k zlepšeniu kardiovaskulárneho zdravia, posilneniu imunitného systému a zlepšeniu trávenia. Naviac sú lahodné a veľmi univerzálne a môžu byť použité v rôznych kulinárskych receptoch.

reklama

Najčastejšie ich konzumujeme čerstvé, ale sú tiež obľúbenou prísadou v džemoch, želé, zákuskoch, koláčoch a šalátoch. Môžeme ich pridať do smoothie, použiť ako ozdobu na torty alebo ich len tak namočiť do čokolády.

jahody v dlaniach
foto: Canva

Ako spracovať jahody, aby zostali dlhšie čerstvé

Jahody patria k typom ovocia, ktoré sa kazí rýchlo. Určite to veľmi dobre poznáte – jeden deň ich odtrhnete alebo kúpite na tržnici a na druhý deň sa už „tvária kyslo“. Ak budete dodržiavať týchto pár bodov, vydržia vám čerstvé oveľa dlhšie:

  • vždy vytrieďte a skonzumujte najprv tie najmäkšie
  • neskladujete ich spoločne jednu na druhej
  • pred skladovaním ich neumývajte, vlhkosť podporuje tvorbu plesní
  • nekrájajte ich a neodstraňujte z nich lístky
  • skladujte ich v pôvodnom obale alebo v plytkej nádobe vystlanej papierovou utierkou, ktorá absorbuje prebytočnú vlhkosť
  • skladujte ich v chlade (ideálne v chladničke pri teplote okolo 0-2°C)

Máte doma prezreté banány? Toto je 10 super spôsobov, ako ich využiť (nielen) v kuchyni »

Jahodový džem

Je to voňavé leto v pohári! Očistite jahody, nakrájajte ich nadrobno (prípadne rozmixujte), zasypte ich cukrom a nechajte odstáť, kým pustia dostatočne veľa šťavy.

Pomaly zmes zahrievajte na ohni a neustále miešajte, aby sa cukor úplne rozpustil. Po približne 20-30 minútach varenia vykonajte test konzistencie a následne džem v pohárikoch obráťte hore dnom alebo sterilizujte.

jahodový džem
foto: Canva

Ingrediencie na jahodový džem:

  • 1 kg čerstvých jahôd
  • 800 g kryštálového cukru
  • šťava z 1 citróna (približne 2 polievkové lyžice)
  • voliteľné: 1 balíček pektínu (ak chcete dosiahnuť hustejšiu konzistenciu)

Ako zamraziť jahody

Zamrazenie jahôd je skvelý spôsob, ako uchovať ich chuť a výživové hodnoty na dlhší čas. Mrazenie má celkovo množstvo výhod, o ktorých ste možno ani netušili.

Jahody opatrne opláchnite pod studenou vodou a odstráňte z nich stopky. Potom ich položte na papierovú utierku a nechajte dôkladne vysušiť. Suché jahody rozložte v jednej vrstve na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby sa navzájom nedotýkali. Týmto spôsobom zabránite tomu, aby sa pri mrazení zlepili do jednej hrudky.

Plech s jahodami vložte do mrazničky na niekoľko hodín, kým úplne nezmrznú. Tento proces predmrazenia zabezpečí, že jahody zostanú nezlepené. Po úplnom zmrazení jahody preložte do vzduchotesných mraziacich vreciek alebo nádob.

Pripravte lahodné jahodové tiramisu

Možno by vám to nikdy nenapadlo, no nahradiť kávu v recepte na tiramisu jahodami je skutočná letná lahôdka. Táto lahodná variácia klasického talianskeho dezertu obsahuje len zopár ingrediencií, no jej chuť vás veľmi milo prekvapí. Naviac je to výborný spôsob, ako spracovať jahody – aj väčšie množstvo.

jahodové tiramisu v pohári
foto: Canva

Recept na jahodové tiramisu

Ingrediencie:

  • 500 g čerstvých jahôd
  • 500 g mascarpone
  • 300 ml smotany na šľahanie
  • 100 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 200 g dlhých piškót Savoiardi
  • 100 ml pomarančového džúsu (alebo jahodového sirupu)
  • kakaový prášok na posypanie
  • čerstvá mäta na ozdobenie

Najprv jahody dôkladne opláchnite pod studenou vodou a odstráňte z nich stopky. Polovicu jahôd nakrájajte na malé kúsky a druhú polovicu rozmixujte na hladkú kašu. Ak sú jahody veľmi sladké, nemusíte do kaše pridávať cukor.

V miske zmiešajte mascarpone s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom, kým sa všetko dobre nespojí. V druhej miske vyšľahajte smotanu na šľahanie do pevnej konzistencie. Potom opatrne vmiešajte šľahačku do mascarpone zmesi, až kým nevznikne hladký krém.

Pripravte si širokú misku alebo formu na tiramisu a dno jemne vymažte časťou krému. Dlhé piškóty namáčajte do pomarančového džúsu (alebo jahodového sirupu) a ukladajte ich na dno misky alebo formy v jednej vrstve.

jahodové tiramisu
foto: Canva

Na vrstvu piškót natrite časť mascarpone krému, potom pridajte vrstvu nakrájaných jahôd. Pokračujte v ukladaní ďalšej vrstvy namočených piškót, krému a nakrájaných jahôd, až kým nepoužijete všetky ingrediencie. Hornú vrstvu by mal tvoriť krém.

Tiramisu zakryte fóliou a nechajte ho odpočívať v chladničke aspoň 4 hodiny, ideálne cez noc, aby sa chute dobre prepojili a piškóty nasiakli. Pred podávaním môžete tiramisu ozdobiť kakaovým práškom a čerstvou mätou.

Vyrobte si jahodovú zmrzlinu / dreň

Jahodová dreň s cukrom, s pridaním šľahačkovej smotany alebo bez, to je spomienka na detstvo. Pripravte si dreň alebo nanuky do určených nádobiek a užívajte si jahodové obdobie až do jesene. Na internete nájdete množstvo receptov na prípravu takejto jahodovej zmrzliny.

Experimentuje – letný šalát s jahodami

Nebojte sa experimentovať a pridať očistené, nakrájané jahody napríklad do listového miešaného šalátu. Výborne sa hodia so syrom, vlašskými orechmi, opečenými kúskami kuraciny či hroznom. Uvidíte, že o fancy prílohu ku grilovačke budete mať postarané.

listový šalát s mäsom a jahodami
foto: Canva

Rozmixujte ich

Nič nepokazíte ani vtedy, ak sa rozhodnete jahody zmixovať a urobiť si lahodné smoothie. Niekto ho obľubuje s mliekom, iní skôr s vodou a prídavkom ďalšieho ovocia – spôsobom, ako spracovať jahody sa medze nekladú.

V každom prípade platí, že ak sa potrebujete zbaviť väčšieho množstva jahôd, ich mixovaná forma je záchrana a dokážete s ňou čarovať na mnoho spôsobov.

Jahody v čokoláde

Že vám to nenapadlo skôr, však? Ak ste sa dostali v čítaní až sem, pravdepodobne už topíte čokoládu a polievate ňou očistené a osušené jahody. Nečudujeme sa – je to pochúťka, ktorú si treba dopriať aspoň raz počas jahodovej sezóny.

sledujte nás na sociálnych sieťach:
FacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagramFacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagram

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin
reklama: