Ako si v obchode vybrať kvalitné kuracie mäso? Máme pre vás niekoľko tipov

2151

V posledných rokoch kuracie mäso kraľuje našim kuchyniam. Jednoznačne ide o najpredávanejší druh mäsa, obľúbené sú najmä kuracie prsia a stehná. Ich príprava je totiž veľmi rýchla a jednoduchá, lákavá je aj cena. Ako ale pri nákupe rozpoznať, či ide o kvalitné kuracie mäso?

Keďže kuracie mäso je najpredávanejšie, prispôsobili sa tomu aj potravinové reťazce. Nájdeme v nich nepreberné množstvo značiek, ktoré ponúkajú či už celé kurčatá, alebo ich časti. A preto nie je úplne jednoduché vybrať si. V mnohých prípadoch (najmä v dnešnej dobe) zaváži najmä cena, no veľmi dôležité sú aj nasledujúce faktory.

1. Vždy skontrolujte obal

Ešte predtým, ako balenie kuracieho mäsa vložíte do nákupného košíka, poriadne ho skontrolujte. Otočne balenie z každej strany a všímajte si, či náhodou obal nie je poškodený alebo roztrhaný.

Zdroj: Canva

2. Správny vzhľad

Aj keď aróma je jeden z najdôležitejších ukazovateľov čerstvosti mäsa, tú zistíme až doma. V obchodoch je totiž mäso zabalené, a tak arómu väčšinou necítime. Preto na mäso aspoň poriadne zaostrite:

  • farba mäsa by mala byť mierne ružovkastá
  • vyhnite sa mäsu so šedivým sfarbením alebo mäsu, ktoré je tmavšie
  • kvalitné kuracie mäso sa má lesknúť, určite nemá byť oschnuté
  • ak má mäso na sebe žlté či tmavé škvrny, ruky preč

3. Pružnosť

Kvalitné kuracie mäso môžete spoznať aj podľa jeho pružnosti – ak je pekné bacuľaté a zatlačíte doň, do pár sekúnd by sa malo vrátiť do pôvodného tvaru. Ak sa však aj po pár sekundách mäso zostane zatlačené, ide o starší kus.

4. Pozor na vysoký podiel vody

O nekvalitnom kuracom mäse je známe, že obsahuje väčšie množstvo vody. Doma to spoznáte až počas varenia, keď veľmi prská alebo sa príliš scvrkne. V obchode však zaostrite na obsah balenia a všímajte si, či v obale nie je veľa tekutiny. Ak áno, takéto mäso radšej nekupujte.

5. Prirodzený vzhľad

Ak vás v obchode uchvátia nezvyčajne veľké kuracie prsia či zvláštny tvar celého kurčaťa (napríklad veľké prsia a malé stehná), môže to byť predikcia toho, že kurčatá boli prikrmované krmivom s obsahom hormónov. Radšej sa poobzerajte po menších, no za to prirodzenejších kusoch mäsa.

Zdroj: Canva

Nezabudnite čítať etikety

Na etikete si všímajte informácie o tom, v akej krajine bolo kura chované. I keď môže byť mäso spracované na Slovensku, chované môže byť v úplne inej krajine. Ďalej sa pozrite na to, aký je dátum spotreby. Ak spotreba končí už na druhý deň, buďte ostražitý.

Nie je to podmienkou, ale na niektorých etiketách môžu byť uvedené slová ako šťavnatosť či skvelá chuť. Tie naznačujú, že do kuraťa alebo jeho častí boli vstrekované prípravky ako slaná voda či vývar. A za vodu predsa platiť nechcete, však?

Rozdiel medzi BIO a klasickým kuracím mäsom

Aj keď cena za BIO produkty je o niečo vyššia, majú svoje výhody. Kúpou kuracieho mäsa z BIO chovu podporíte eko farmárov, ktorí sa o svoje zvieratá starajú najlepšie, ako vedia. Okrem toho musia dodržiavať prísnejšie normy oproti veľkochovateľom.

BIO kurčatá sú kŕmené krmivom, ktoré musí byť z veľmi veľkej časti z ekologického poľnohospodárstva. Nemusíte sa teda obávať pridaných rastových hormónov.

Ďalšou výhodou BIO kuracieho mäsa je, že počas chovu majú kurčatá prístup k neustálemu pohybu. Prirodzene tak majú viac svalovej hmoty a menej tuku, čo znamená aj viac výživných látok.

Zdroj: Canva

Chladené či mrazené?

Pri kúpe chladeného kuracieho mäsa budete mať väčšiu istotu o čerstvosti. Predsa len, ak je mäso mrazené, nemôžete si byť istý, koľko v tomto mrazenom stave už je. Druhou nevýhodou mrazeného mäsa je fakt, že jeho štruktúra sa mierne zmení a nedokáže na seba tak dobre viazať vodu. Pri tepelnej úprave sa potom voda z mäsa rýchlejšie stratí.

Či už sa rozhodnete pre BIO kuracie mäso, chladené alebo mrazené, celé alebo porciované, vždy si pri kúpe všímajte niekoľko dôležitých bodov. Tie vám zaručia, že si domov z obchodu priveziete čo najkvalitnejšie kuracie mäso.

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie