Ako si objednať steak správne? Ak ste zablúdili na tento článok, určite patríte k ich milovníkom. Prevedieme vás ich svetom – názvy v jedálnom lístku a otázky, ktoré kladie personál steakhousov, nemusia mať pre každého na prvý pohľad jasnú odpoveď.
Nebojte sa, po prečítaní tohto článku vám bude všetko jasnejšie. Spoločne sa pozrieme na to, aké druhy steakového mäsa poznáme a čo znamenajú stupne prepečenia.
Rare steak, Filet Mignon či Ribeye sa dostanú do jadra vašej slovnej zásoby. Ako bonus sme pre vás v závere článku spísali zoznam podnikov, kde na Slovensku dostanete tie najlepšie steaky.
Ako si objednať steak?
Predtým, ako sa dostanete k samotnému objednaniu, musíte pochopiť tomu, čo v menu vlastne čítate. Nie všetky steakhousy ponúkajú každý typ steaku. Nižšie sme popísali niekoľko najčastejších typov a ich vlastnosti, ktoré by vám mali pomôcť pri rozhodovaní, ako si objednať steak:
- Sviečkovica – najjemnejšia a najdrahšia časť hovädzieho mäsa
- Filet Mignon – steak zo strednej a tenšej časti sviečkovice v tvare valčeka
- Strip steak – steak z nízkej roštenky s jemným tukovým mramorovaním
- Rib eye – steak s výraznou chuťou, ktorú mu dodáva tukové mramorovanie
- Rump steak – steak zo spodného alebo vrchného šálu
- T-bone steak – veľmi pôsobivý steak, ktorý má dva druhy mäsa (väčšia časť je roštenka a menšia sviečkovica); je rozpoznateľný vďaka svojmu tvaru písmena T
- Falošná sviečkovica – najjemnejší kúsok mäsa z pleca
- Flank steak – časť mäsa z pupka; obľúbený prevažne vo Francúzsku
- Wagyu – steak z japonského vzácneho plemena, má pôsobivé tukové mramorovanie a vynikajúcu chuť

Stupne prepečenia steakov
Teraz, keď ste sa rozhodli, aký druh steaku si dáte, musíte sa rozhodnúť, ako prepečený si ho chcete objednať. Väčšina odborníkov na steaky povie, že objednať si steak medium-rare je pre bežného zákazníka zlatá stredná cesta. Aké sú všetky možnosti pre steakových labužníkov?
- Raw (surový) – takýto steak sa nikde nepodáva. Surové hovädzie mäso sa používa len pri niektorých špecifických pokrmoch ako je napr. tatársky biftek alebo carpaccio.
- Blue-rare (veľmi mierne opečený) – vo vnútri je úplne krvavý a z vonkajšej strany opečený zhruba 30 sekúnd
- Rare (mierne opečený) – vnútro steaku je stále veľmi červené, hoci vonkajšia časť je už mierne opečená. Vnútorná teplota steaku je 52 stupňov Celzia.
- Medium-rare (mierne prepečený) – jeden z najpopulárnejších stupňov prepečenia. Mäso vo vnútri je ružové a šťavnaté a veľmi pozvoľna prechádza k opečenej vonkajšej časti.
- Medium (stredne prepečený) – stred mäsa je ružový, stále však relatívne šťavnatý
- Medium-well (viac prepečený) – mäso je už takmer úplne prepečené. Vo vnútri má mäso veľmi jemne ružovú farbu.
- Well done (úplne prepečený) – mäso je už úplne prepečené a veľmi suché. Spôsob takejto prípravy sa neodporúča.

Viete, prečo nám tak veľmi chutí a vonia mäso pripravené na ohni? Dozviete sa o v TOMTO ČLÁNKU »
Najlepší steakhouse na Slovensku? Bude to jeden z týchto
No dobre, možno máte v obľube aj nejaký iný a poteší nás, keď nám o tom napíšete. Určite do výberu radi pridáme podniky, ktoré stoja za to, preto sa nehanbite nás hocikedy označiť a dať nám vedieť, že nám nejaký ten steakhouse ušiel.
S čistým svedomím však môžeme prehlásiť, že nech sa vyberiete do hociktorého z týchto podnikov, budete sa zalizovať. Ak patríte k milovníkom steakov, neváhajte si článok uložiť a inšpirovať sa ním pri návšteve slovenských miest ⬇
Carnevalle Bratislava

Bratislavčania si po skvelé steaky nemusia chodiť ďaleko. Priamo na Hviezdoslavovom námestí si ich môžu dopriať v podniku Carnevalle meat restaurant & bar. Podnik sa špecializuje najmä na steaky. Na JOSPER grille však pripravujú okrem mäsa aj čerstvé ryby podľa ponuky. V jedálnom lístku sa, samozrejme, nájdu aj ľahšie jedlá ako napríklad obľúbený tuna avocado salad.
D.STEAK House Bratislava

Ako si objednať steak? To je v D.STEAK House úplne jedno, chutiť vám budú všetky. Okrem steakov z 5 rôznych druhov mäsa ponúkajú aj domáce, ručne škrabané tataráky z viacerých druhov mäsa na porovnanie, zaujímavé šaláty a bohaté prílohy.
„Sme osobitne hrdí na náš D.Steakhouse burger, ktorý pripravujeme z 3 druhov mäsa 4 druhov syra a podávame v domácej žemli,“ uvádzajú odporúčanie na svojej webovej stránke.
Habanero Steak Pub Vrútky

Habanero vo Vrútkach je známy pojem nielen na okolí, ale široko ďaleko. Tí, čo nedajú dopustiť na kvalitné mäso, sa tu vždy zastavia napríklad pri ceste z alebo do našich veľhôr.
Tento steak pub je (z vlastnej skúsenosti) čistá esencia testosterónu. Je v ňom šero a vonia tam pečené mäso, na stenách visia kostry byvolov, celkovo pôsobí interiér mužským dojmom. Ak zanecháte prepitné, obsluha ešte stále dodržiava tradíciu, že silno zazvoní na znak vďaky na zvonec. Čím väčšie prepitné ste nechali, tým dlhšie (a hlasnejšie) budú zvoniť. To, že je to podnik, ktorý ocenia predovšetkým muži však neznamená, že sa tu dobre nenajedia aj dámy. Práve naopak, sama som toho dôkazom. Odporúčame!
Mäso od Romana

„…miesto, v ktorom sa môžete najesť a nakúpiť kvalitné hovädzie a bravčové mäso od lokálnych farmárov taktiež dry-age steaky a svetové mäsové špeciality,“ predstavuje dnes už legendárny Roman Kóňa svoj unikátny priestor Mäso od Romana.
Je povestne známy tým, že nič nenechá na náhodu a mäso, ktoré si od neho kúpite alebo si ho necháte priamo v prevádzke pripraviť, bude mať 100% kvalitu. Nájdete ich v Bratislave na Račianskej 26, v komplexe Urban Residence (oproti Policajnému prezídiu).
Meet Meat Restaurant & Bar

„Túžime byť reštauráciou, na ktorú sa dá spoľahnúť. V Meet Meat sa snažíme prinášať čo najvyššiu kvalitu bez kompromisov. Spolupracujeme s rôznymi svetovými aj lokálnymi farmami, od ktorých pre vás prinášame suroviny najvyššej kvality,“ prečítate si hneď na úvod, keď navštívite webku steakhousu Meet Meat Restaurant & Bar.
Ich šéfkuchár Ľubomír Lovecký patrí do špičky slovenskej gastronómie. „Sme veľmi radi, že teraz môže viesť náš odborný tím a pomáha nám tak naplniť víziu, vytvoriť v Petržalke reštauráciu svetovej kvality.“
PRIME Púchov

Ak máte chuť na naozaj kvalitné mäso, napríklad v podobe vynikajúco pripraveného steaku, PRIME Restaurant je pre vás tou pravou voľbou. Nenadarmo patrí podľa nás medzi najlepšie reštaurácie v Púchove.
Spolupracujú s viacerými slovenskými farmármi, pričom najvyšší dôraz kladú na kvalitu určitých druhov hovädzieho dobytka. Takto spracované mäso nechávajú zrieť minimálne 21 a viac dní. V ich menu nájdete aj čerstvé ryby a hydinu, v neposlednom rade aj vynikajúce dezerty na svetovej úrovni.
Steakhouse Preshow

Prvý prešovský Steakhouse Preshow vybudovali na zelenej lúke vďaka myšlienke priniesť prešovskej gastronómii nový trend v podobe, ktorú ocenia nielen milovníci kvalitného a dobre pripraveného mäsa. V unikátnom prostredí steakhousu si môžete pochutnať na steakoch a mäsových špecialitách, ktorých zárukou kvality je nie len čerstvosť surovín ale aj zohratý tím skúsených kuchárov.
Zdroje: Macschophouse.com, Wikipedia
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: