Ako sa správať v reštaurácii? Týchto 7 pravidiel vám napovie, aké sú súčasné trendy

1267
Menučka ako sa správať v reštaurácii
foto: Canva
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin

Podobne ako samotné jedlo, aj to, ako sa správať v reštaurácii, podlieha moderným trendom. Mení sa pohľad na zvieratá a malé deti, dress code či dokonca spôsob objednávania jedla.

Nikto si nechce vyrobiť trapas. A tak je dobré vedieť, že ani posedenie v reštaurácii už nutne nemusí byť také ako v minulosti. Pozrime sa spoločne na trendy, ktoré pre milovníkov reštaurácií spísal britský denník The Guardian.

Vo svojom článku sa autor pýtal odborníkov aj ľudí na Instagrame, ako vnímajú súčasné trendy a čo odporúčajú tým, ktorí si chcú jedlo v podnikoch vychutnať naplno. Ako sa správať v reštaurácii v roku 2024? Tu je zopár vecí, na ktoré by ste mali myslieť:

Rezervujte si vopred stôl

Väčšina reštaurácii v súčasnosti prechádza na (takmer) výlučne objednávkový systém. Ak ide o podnik, ktorý má dobré meno, netreba sa čudovať. Mnoho ľudí sa tu chce zastaviť a najesť, podobne ako vy. Preto ak už viete, že pôjdete napríklad niekam na dovolenku a chcete tu navštíviť vychýrenú reštauráciu, urobte si rezerváciu vopred. Predídete tak nemilému prekvapeniu.

Buďte ohľaduplní pri státí v rade

reklama

Jedno z nepísaných pravidiel toho, ako sa správať v reštaurácii, sa vzťahuje aj na státie v rade. Nie vždy je možné si vopred rezervovať stôl – niektoré podniky majú rezervačky napríklad len v najrušnejších hodinách alebo cez víkendy.

ľudia stojaci v rade v reštaurácii
foto: Canva

Preto sa vám občas môže stať, že si budete pred podnikom musieť postáť v rade. Myslite na to, že aj ostatní sa chcú najesť, sú hladní a chcú sa dostať dnu, rovnako ako vy. Nech máte hocikoľko dôvodov na to byť nervózni, zvoľte si radšej ohľaduplnosť. Tá je (nielen v roku 2024) oveľa viac trendy.

Zmierte sa so zvieratami v podnikoch

Prieskum od IFS studies ukázal, že čoraz viac mileniálov uprednostňuje aktuálne z rôznych dôvodov zvieratá pred deťmi, preto ich považujú za súčasť rodiny. Mať možnosť vziať ich so sebou do reštaurácie ako plnohodnotných členov spoločnosti preto uvíta stále viac ľudí, teda stále viac spokojných potenciálnych zákazníkov.

Jasno v tom má aj slovenská legislatíva. Ale až od roku 2020, dokedy vo verejnom priestore prebiehala o tejto téme nemalá diskusia. Novela zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia priniesla zmenu platnú konkrétne od 21. júla 2020. Odvtedy je na Slovensku zvieratám umožnený vstup do reštaurácií, kaviarní či iných stravovacích zariadení za splnenia určitých podmienok. Dovtedy nesmeli zvieratá vstúpiť ani len na terasu.

Zaujíma vás táto téma podrobne? V TOMTO článku sme sa zvieratám v podnikoch venovali viac »

Takto vyzerá moderný dress code

Počas bežnej návštevy reštaurácie nad oblečením dnes už prakticky nemusíte premýšľať. Netreba vyzerať veľkolepo ani sa prispôsobovať väčšine – aj tak by sa vám to nepodarilo. Trendy v obliekaní sú aktuálne tak široké, že nič nepokazíte šatami ani košeľou, sakom či teplákmi (ako príklad z opačného spektra formálnosti obliekania).

ako sa obliecť do reštaurácie
foto: Canva

Do luxusných reštaurácii sú ešte stále správnou voľbou elegantné šaty, jemné šperky, u mužov sú to tmavé džínsy, svetre či športové saká.

Zo stolov miznú soľničky a koreničky

Nemyslíme tým, že ich ľudia kradnú a berú si ich domov. To nie, reštaurácie postupne ustupujú od toho, aby mali na stoloch akékoľvek dochucovadlá. Hoci sú niektorí ľudia zvyknutí na to, že si jedlo automaticky prisolia alebo si doň pridajú umelé dochucovadlá, moderné podniky sa tomu snažia predchádzať.

Ide o akúsi formu edukácie hostí. Mali by sme rešpektovať, ako jedlo chutí a oceniť všetky chuťové nuansy, ktoré doň kuchár pridal. Predpokladajme, že svojmu remeslu rozumie a jedlo chutí presne tak, ako má. Nepýtajme si hneď soľ a koreniny a skúsme si vychutnať chute na tanieri naplno.

Naučte sa objednávať cez QR kód

Technológie všade, to už nie je hudba budúcnosti. Ovplyvňujú aj to, ako sa správať v reštaurácii. Napríklad samotné objednávanie jedla, ktoré v mnohých podnikoch prebieha pomocou QR kódov alebo iných online systémov.

objednávanie cez QR kód
foto: Canva

Jednoducho si pomocou svojho smartfónu naskenujete QR kód na stole a odošlete svoju objednávku priamo do kuchyne. V niektorých prípadoch budete v systéme vidieť, či ju prijali a ako dlho ešte potrvá, kým vám ju prinesú na stôl. Naučte sa s týmto systémom pracovať čím skôr. Zdá sa, že je to budúcnosť objednávania jedla.

Niektoré podniky obmedzujú telefóny a notebooky

Tento trend ešte na Slovensko tak celkom nedorazil. V západných krajinách (napríklad v Británii a Nemecku) si však ľudia tak zvykli pracovať v podnikoch, že si reštaurácie vyhradzujú hodiny bez technológií.

Počas týchto hodín je maximálne neslušné vybrať si pracovný notebook alebo riešiť e-maily na telefóne. Toto pravidlo nám je celkom sympatické. Ak nebudete v reštaurácii pracovať alebo si pri stole prezerať sociálne siete, budete oveľa viac prítomní pre ľudí sediacich s vami pri stole.

Zdroje: TheGuardian.com, Brumla.sk

sledujte nás na sociálnych sieťach:
FacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagramFacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagram

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin
reklama: