Tí, ktorí si na makrónkach pochutnávajú povedia, že sú to malé lahodné koláčiky. A tí, ktorí ich pečú zas povedia, že sú to poriadne potvory. Makrónky nás jednoducho vedia potrápiť.
Pri príprave makróniek sa môže pokaziť čokoľvek, od výberu múky cez podložku až po zlú teplotu v rúre. My sme pre vás spísali niekoľko tipov (ktoré v bežných receptoch nenájdete), vďaka ktorým sa vám konečne podarí upiecť bezchybné makrónky.
Záleží na každom detaile
Makrónky sú malé, chutné a sladučké. No sú to poriadne potvory, ktoré vedia pekne potrápiť. Raz sú duté, potom sú z nich piškóty, inokedy zas popraskajú. Skutočne platí, že pri makrónkach treba dodržiavať presnú receptúru. Úspech tkvie najmä v drobných detailoch, vďaka ktorým sa vám konečne podaria perfektné makrónky.

Taliansko, Švajčiarsko či Francúzsko?
V prvom rade si treba vybrať, či idete piecť švajčiarsku, taliansku alebo francúzsku metódu. Každá má niečo do seba a každý by si mal vybrať najmä podľa svojich preferencií. Talianska je najzdĺhavejšia, Francúzska zas najrýchlejšia, ale najčastejšie sa pri nej makrónky nevydaria. Švajčiarska metóda je niečo medzi.
Talianska metóda – potrebujete pripraviť cukrový rozvar, ktorý nalejete do bielkov. Následne tuhé bielky spojíte s mandľovou hmotou (mandľová múka + práškový cukor + bielky).
Švajčiarska metóda – uvaríte si bielky s cukrom, ktoré následne vyšľaháte dotuha. Potom ich spojíte s mandľovou múkou a práškovým cukrom.
Francúzska metóda – vyšľaháte bielky s cukrom, následne do nich postupne pridáte mandľovú múku zmiešanú s práškovým cukrom.
Jedny z najkrajších makróniek, aké sme videli, pečie víťazka Pečie celé Slovensko 3 Timi Strnál. Rozhovor s ňou si prečítajte TU >>

Správny recept na makrónky
Podľa toho, akú metódu výroby makróniek si zvolíte, budete potrebovať dobrý recept. Na internete ich nájdete neúrekom, stavte však na tie overené. Napríklad sa pridajte do rôznych skupín na sociálnych sieťach, kde nájdete komunitu makrónkových nadšencov. Pokojne si pýtajte rady, poprípade odfoťte vaše nepodarky a uvidíte, že ochotní členovia takýchto skupín vám veľmi dobre poradia a pomôžu prísť na chyby vo vašom postupe.
Naše overené recepty
Talianska metóda
- 150 g mandľovej múky
- 150 g práškového cukru
- 150 g kryštálového cukru
- 110 g bielkov
- 50 ml vody
Švajčiarska metóda
- 150 g mandľovej múky
- 135 g práškového cukru
- 125 g kryštálového cukru
- 130 g bielkov

Talianska metóda
- 150 g mandľovej múky
- 125 g práškového cukru
- 135 g kryštálového cukru
- 130 g bielkov
Dostali ste chuť na niečo sladké? Tak zistite, kde v Bratislave nájdete tie najlepšie dezerty >>
Tipy na dokonalé makrónky
Suchá múka
Pri makrónkach je veľmi podstatný výber múky, respektíve mletých mandlí. V prvom rade sa vyhnite tým, ktoré majú na obale napísané, že majú znížený obsah tuku. Mandľová múka z obchodu je vo väčšine prípadov mastná (lepí sa k sebe, nie je sypká). Najlepšie spravíte, ak múku vždy vysypete na čistý papier na pečenie a dáte ju vysušiť do rúry na 70 °C na približne 1 – 2 hodiny.

Dobre vyšľahaný sneh
Ak máte kuchynský robot, ste zachránená/ý. Pokiaľ máte iba klasický ručný mixér, pripravte sa na poriadne fitko. Sneh na makrónky totiž musí byť absolútne tuhý a pevný. Či už je hotový spoznáte tak, že vo vnútri šľahacej metly vytvorí doslova “guču”. Pri francúzskej metóde to môže trvať pokojne 25 – 40 minút, pri talianskej a švajčiarskej aspoň 8.
TIP: Pridajte do snehu aj mandľovej zmesi 1 malú lyžičku sušených bielkov.
Na podložke záleží
Chystáte sa piecť makrónky na špeciálnych silikónových podložkách? Dáme vám malý (vlastne veľký) tip – odložte ich bokom a zaobstarajte si teflónové podložky. Tie sú na makrónky úplne ideálne, spodky sa na ne neprilepia. A pamätajte na to, že podložky, na ktorých budete makrónky piecť, nepoužívajte na nič iné. Musia byť totiž úplne čisté, odmastené. Dobrou fintou je podložky pred použitím utrieť čistým alkoholom.
Plech
Úplným základom pre vydarené makrónky je mať dobrý plech. Na hlboké úplne zabudnite. Ideálne je zaobstarať si rovný plech, poprípade ten hlboký otočne a podložky s makrónkami položte na ich vrch. Zabezpečíte, že vzduch bude v rúre cirkulovať na všetky makrónky rovnomerne. Veľmi dobrou vychytávkou sú aj perforované plechy, teda také, ktoré majú v sebe dierky.

Čas pečenia a teplota
Kúpte si teplomer do rúry. Je to investícia za pár eur, no uvidíte, že sa začnú diať divy. Aj nové rúry môžu mať rozdiel v nastavenej a reálnej teplote niekoľko desiatok °C. Teplotu si treba vychytať, každá metóda, každý recept a každá rúra vyžadujú niečo iné. Ak vám však makrónky praskajú, problém bude vo vysokej teplote. Dutosť vo väčšine prípadov spôsobuje nízka teplotoa.
Veríme, že vďaka týmto jednoduchým, no pritom dôležitým tipom, sa vám pri pečení makróniek začne konečne dariť. Nabudúce sa pozrieme na to, ako pripraviť perfektné náplne do makróniek.
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: