Ako chutí Dalmácia II. – Kuracinu si radšej nepýtajte

3948
Ako chutí Dalmácia II. – Kuracinu si radšej nepýtajte

Dovolenková sezóna sa prehupla do druhej polovice, ale stále je čas ochutnať stredomorskú jadranskú kuchyňu. V predchádzajúcom článku som predstavila jedlá, ktoré patria medzi moje top dovolenkové. Dnes by som rada spomenula niekoľko zaujímavostí z dalmátskej a chorvátskej kuchyne či spomenula jedlá, ktoré sú vynikajúcim rýchlym občerstvením, napriek tomu, že s klasickým “mekáčom” nemajú nič spoločné. Väčšina z nich bude opäť z Dalmácie, avšak tentokrát sme tak trochu neslušne a tak trochu humorne začali už na maďarsko-chorvátskej hranici.

To si však nechám na záver, najprv poďme späť do Dalmácie. Okrem vynikajúcich mäsových či rybích špecialít sa Dalmácia preslávila skvelou šunkou od kosti – dalmátskym pršutom, čo je obdoba talianskej parmskej či nemeckej schwarzwaldskej šunky. Pršut je výborný, ale ešte chutnejšia je  dalmatínska budola, sušená šunka z krkovičky.

Ako chutí Dalmácia II. - Kuracinu si radšej nepýtajte
dalmatínska budola

Ďalšou delikatesou je pažský syr – paški sir. Keď sa pozriete na ostrov Pag, tak si pomyslíte, že celé je to podvod, tu sa tie ovce predsa nemajú kde pásť, tak aký preslávený syr? Ovce sa pasú na tráve a bylinkách – najmä šalvii, nasiaknutých morskou soľou. Podobne, ako je u nás delikatesou májová bryndza – najchutnejšia práve z májového mlieka, tak na pažský syr sa používa mlieko, nadojené do júla. Výsledkom je aromatický tvrdý syr, ktorý sa rozplýva na jazyku.

Ostrov Pag leží neďaleko mesta Zadar, ktoré je kolískou ďalšieho gastro suveníru z Dalmácie, aj keď tentoraz v tekutej forme. Maraska je odroda višne, ktorá rastie len v tejto oblasti, podľa nej je pomenovaná aj miestna likérka a, samozrejme, aj najznámejší jej produkt – cherry brandy likér a likér maraschino. Produkty likérky kúpite priamo v centre Zadaru (a tiež v každom dobrom obchode v Chorvátsku ;))

AKO CHUTÍ DALMÁCIA II. – KURACINU SI RADŠEJ NEPÝTAJTE
Budova likérky Maraska v Zadare

Tradičnou pochúťkou, na ktorú v Chorvátsku nedáme dopustiť, je balkánska zmrzlina. Pozor, treba si vyberať stánky, kde vyrábajú vlastnú, niektoré totiž predávajú zmrzlinu z veľkovýroby. TOTO je pravá balkánska zmrzlina, nie to, čo sa pod týmto názvom predáva u nás. Ako raz poznamenala moja sestra – keď doma uvidím stánok s nápisom Balkánska zmrzlina, zasmejem sa a pôjdem ďalej ;) Cena zhruba euro, ale kopček taký, ako u nás tri, to pozná každý návštevník tejto prímorskej krajiny. Rovnako ako pri pizzi, tu je tiež badateľný obrovský taliansky vplyv.

AKO CHUTÍ DALMÁCIA II. – KURACINU SI RADŠEJ NEPÝTAJTE
Jeden kopček zmrzliny

Aj na jadranských plážach si našlo svoje miesto rýchle občerstvenie. Najčastejšie skvelé veľké palacinky, u ktorých mám podozrenie, že čím dlhšie stojí cestíčko na horúcom slnku, tým sú lepšie. Alebo aj u nás populárne zemiakové špirály spiralni krumpir (tiež som sa divila, že v takom teple, ale na odbyt to ide…). Naopak, tak zlý langoš ako v Chorvátsku som ešte nejedla… My obľubujeme aj burek, tenké lístkové cesto (filo), naplnené mäsovou, tvarohovou (syrovou) alebo zemiakovou plnkou. Jedlo má pôvod v tureckej kuchyni, pečie sa v takmer všetkých balkánskych krajinách. Receptúry sa mierne líšia, v Dalmácii ho robia ako malé štrúdličky, často ešte zatočené do kruhu na kruhovom pekáči.

Na záver sľúbená pikoška. Deti, len, čo sa naučia čítať, považujú za veľkú zábavu nápis ponuky chladených nápojov, ktorý určite nemusím spomínať. I to, že v reštaurácii si nemáme pýtať kuracinu už dávno vieme, aby na nás domáci nepozerali ako na vulgárnych nevychovancov (kto by už chcel obedovať mäso z pánskeho prirodzenia). Nás aj po rokoch, čo do Chorvátska cestujeme, zaskočila ponuka menu na hraničnom prechode Goričan – na vývesnej tabuli svietil obdobný vulgarizmus, ako som spomínala v súvislosti s kuracinou. Kohút na víne v chorvátštine rozhodne neznie najlepšie ;)

AKO CHUTÍ DALMÁCIA II. – KURACINU SI RADŠEJ NEPÝTAJTE
Bez komentára ;)
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie