Naše veľhory sú nielen rajom pre milovníkov prírody a turitistiky či v zimnom období miestom na skvelú skvelú lyžovačku, ale ponúkajú i stále lepšie a lepšie gastronomické zážitky.

Chutne pod Tatrami

V malebnej obci Batizovce mladí kuchári Jozef Breza a Katarína Pitoňáková v Gašperovom mlyne pripravujú originálne jedlá s dotykom tradície. Reštaurácia je unikátna tým, že nemá v ponuke klasické “a la carte” menu, ale pre svojich hostí pripravuje exkluzívne degustačné menu. Menu sa obmieňa denne, podľa čerstvých surovín, ktoré majú kuchári k dispozícii. V cene 55 € na osobu pripravia dokonalé degustačné menu na mieru, s osobnou starostlivosťou šéfkuchára a to všetko v nádhernom prostredí starého, s citom zrekonštruovaného mlyna. Na tento kulinársky zážitok si však musíte vyhradiť dostatok času – degustácia trvá približne tri a pol hodiny. Ak hľadáte dokonalý darček, tak menu v Gašperovom mlyne určite nebude krokom vedľa.

Aj takto môže vyzerať jeden z chodov vášho menu v Gašperovom mlyne zdroj: www.gasperovmlyn.sk

V Poprade, v časti Spišská Sobota ponúka reštaurácia Sobota svojim hosťom nečakaný gastronomický zážitok. Poctivá príprava jedál z čerstvých surovín je zárukou, že hostia odchádzajú spokojní a radi sa opäť vracajú. V jedálnom lístku nájdu hostia miestne špeciality – ždiarsku kapustnicu servírovanú so zemiakmi s cibuľkou, steak hotela Sobota z hovädzej sviečkovice, podávaný so zemiakovými pirohmi, slaninkou a kyslou smotanou či vyprážanú parenicu s brusnicami na tlačených zemiakoch s cibuľkou. Bryndzové halušky či zemiakové pirohy so slaninkou, bryndzou a kyslou smotanou sú samozrejmosťou, reštaurácia ponúka svojim hosťom i talianske cestoviny či šaláty.

Tatranská Lomnica a jej obnovená Prvá Dáma

V Tatranskej Lomnici na potešenie mnohých nadšencov tradičnej tatranskej architektúry v samom závere minulého roka otvorili nádherne zrekonštruovaný hotel Lomnica. Špeciality v rakúsko-uhorskom štýle si môžete vychutnať v reštaurácii Sissi, kaviarni Mozart alebo v reštaurácii s vinárňou Franz Josef. Klasický viedenský teľací rezeň či srnčí chrbát s topinamburom sú len malá ukážka z toho, čo pre vás môže pripraviť známy šéfkuchár Gabriel Kocák.

Reštaurácia a vináreň Franz Josef v hoteli Lomnica zdroj: www.hotellomnica.sk

Ak ste skôr športovec ako gurmán, no dobrým jedlom nepohrdnete, ani vy v Lomnici neprídete skrátka. Nadmieru chutná pizza v pizzerii Pizza & Pasta Štart v priestoroch niekdajšej medzistanice lanovky na Skalnaté pleso je známa každému milovníkovi zjazdového lyžovania.  Celý proces prípravy vašej pizze či cestovín si môžete vychutnať od začiatku až do konca. Reštaurácia však neponúka svoje služby len počas dennej lyžovačky, vo večerných hodinách vo vybraných dňoch ponúka Tatranskú večeru zážitkov spojenú s adrenalínovým vývozom ratrakom z Tatranskej Lomnice až na stanicu Štart, kde vás čaká 5-chodové alebo 6-chodové menu s možnosťou doobjednania degustácie vín.

Aj Starý Smokovec je pre gurmánov

V Starom Smokovci, v penzióne Tatrasport Žampa, sa nachádza medzi gurmánmi známa reštaurácia Culinarium. Koncept reštaurácie nastavil už spomínaný Gabo Kocák – malá reštaurácia stavila na tradičnú slovenskú kuchyňu. Ručne hádzané “bryndzáky” či sezónna ponuka vás nenechajú na pochybách, že ste tu doma. Samozrejmosťou pre malých návštevníkov je detský kútik a chutné jedlo i pre najmenších návštevníkov.

V Kolibe Kamzík, sesterskej reštaurácii bratislavskej Koliby na Zelenej ulici, ponúkajú to najtradičnejšie, čo si len v tatrách môžete želať. Či už je to cesnačka s oštiepkom alebo tatranská kapustnica, nechýbajú halušky, jelení guláš alebo delikátny jelení steak a to všetko v piatkový a sobotňajší večer dochutené živou cigánskou muzikou. A na pamiatku si môžete kúpiť štýlový darček – hrnček s podobou tatranského kamzíka, po ktorom koliba dostala svoj názov.

Tanier slovenských špecialít v Kolibe Kamzík zdroj: http://www.smokovec.kamzik.sk

Hotel Sliezsky dom

V najvyššie položenom hoteli na Slovensku – hoteli Sliezsky dom, myslia i na tých, ktorým apetít zvyšuje pobyt na vysokohorskom vzduchu. Pravidelne ponúkajú svojim hosťom gastrovíkend, počas ktorého si gurmáni vychtnávajú nielen skvelé jedlo ale i živú cookin show, ktorej výsledkom je päťchodová večera a k tomu nejaké prezradené tajomstvá šéfkuchára.
Ak hľadáte v Tatrách chutné obedové menu, i pre vás sa v tatranskej oblasti nájdu reštaurácie, ktoré ponúkajú tradičné menučka, ako ich poznáme zo súčasnej mestskej gastronómie. Veríme, že si určite vyberiete.

Zdroj hlavnej fotografie: http://www.gasperovmlyn.sk/






Vložiť komentár