Aby boli vaše dezerty vždy najlepšie: Ako pozdvihnúť ich chuť aj vzhľad na ešte vyššiu úroveň?

1057
Candy bar

Či už s pečením sladkých dobrôt podnikáte, alebo pečiete len pre rodinu a najbližších, určite je vaším cieľom pripraviť tie najlepšie dezerty a torty. Poradíme vám zopár našich overených vychytávok a tipov, s ktorými sa vám to vždy podarí.

Ak hovoríme o dokonalej torte alebo dezerte, myslíme tým nielen chuť, ale aj vzhľad. Aj trendy v cukrárskom svete sa rýchlo menia a oplatí sa ich sledovať. Raz chcú zákazníci fondánové torty, o rok na to zas nahé torty a neskôr takzvanú drip cake, teda tortu s čokoládovými stekancami.

Kvalitné suroviny na prvom mieste

Toto je asi celkom otrepaná fráza, no je jednoznačne najdôležitejšia. Chuť každého koláča, zákusku či dezertu sa odvíja práve od toho, aké suroviny použijete. Čím kvalitnejšie, tým chutnejší bude finálny produkt. Rozumieme, že najmä v posledných mesiacoch išli ceny za ingrediencie veľmi hore a cena za cheesecake sa v priebehu roka mohla zvýšiť aj o 10 – 15 €. Avšak ak zákazníkovi či rodine ponúknete výrobok z lacných a nekvalitných ingrediencií, už ho viac chcieť nebudú.

suroviny na pečenie
Zdroj: Canva

Samozrejme, nie vždy platí, že lacný = nekvalitný. Občas sa nám podarí natrafiť na výrobok za nižšiu cenu, ktorý chutí rovnako dobre ako jeho značkový variant. Reč je najmä o masle, mascarpone, šľahačke či múke. Dôležité je skúšať a vybrať si, s čím sa vám pracuje najlepšie. Pokojne sa prihláste do rôznych skupín na sociálnych sieťach, v ktorých sa združujú cukrárky a cukrári a vymieňajú si medzi sebou svoje tipy a postrehy. Poďme sa pozrieť na suroviny, do ktorých sa ale oplatí investovať.

Čokoláda

Ak chcete vaše koláče, torty a dezerty pozdvihnúť na ešte vyššiu úroveň, zabudnite na várové čokolády alebo čokolády s nízkym % kakaa. Siahnite po kvalitnej talianskej či francúzskej čokoláde, ktorú za najlepšie ceny zoženiete na internete. Vyskúšajte napríklad ruby alebo karamelovú čokoládu, ktoré sú perfektným doplnkom. Garantujeme vám, že s kvalitnými čokoládami máte úspech zaručený.

Sladké ovocie

Pokiaľ pečiete ovocnú tortu či zákusok, sladké ovocie je základ. Ak by ste použili nedozreté, môžete tým všetko pokaziť. Napríklad také jahody alebo čučoriedky bývajú veľmi často úplne bez chuti. V obchode si k nim vždy privoňajte a až keď zacítite výraznú vôňu ovocia, kúpte ho. V opačnom prípade stavte na mrazené, poprípade hľadajte ďalej, pokojne aj na internete. A nikdy ovocím nešetrite. Ak niekto očakáva malinovú tortu, tak by po prekrojení mala byť plná tohto ovocia, nie len malina kde-tu.

Zdroj: Canva

Vajíčka

Domáce sú najlepšie, to vieme už dávno. Ak však k domácim vajciam nemáte prístup, vždy kupujte čo najčerstvejšie. A to najmä v prípade, ak robíte pravé domáce tiramisu, do ktorého idú vajcia surové.

S dobrými nástrojmi a pomôckami to pôjde ľahšie

Možno sa čudujete (tak ako kedysi ja), prečo váš piškótový korpus nie je nikdy tak krásne nadýchaný. A viete, v čom môže byť najväčší problém? V mixéri so slabým výkonom. Ak totiž chcete vyšľahať bielka na dokonale tuhý sneh, výkonný mixér je nevyhnutnosťou. Ten sa vám zíde aj pri pečení makróniek či pavlovej torty.

Vždy sa oplatí mať aj dobrú váhu, pevnú misku aj gumenú stierku. O rúre na pečenie tu písať nebudeme, predsa len ide o položku za niekoľko stoviek eur, ktorá sa kupuje na dlhé roky. Skôr vám poradíme to, že klasické piškótové cesto pečte na programe horný/dolný ohrev, makronky zas s ventilátorom.

Zdroj: Canva

Pokiaľ chcete mať krásnu rovnú tortu, investujte do otočného stojana, do špachtle aj do veľkej plastovej alebo oceľovej stierky. No a v prípade, že pečiete makronky a stále vám nevychádzajú, aj keď ste už skúsili rôzne recepty, kúpte si teflónovú podložku. Tento tip sme po prvý raz videli u českej cukrárky a food blogerky Míši Landové a skutočne funguje.

Ďalšie tipy, ako na dokonalú tortu a chutné dezerty

Nebojte sa inovácií a moderných postupov. Pokiaľ si niečím nie ste istá/ý, na internete existuje množstvo detailných videopostupov a návodov. Dôležité je skúšať, skúšať a skúšať. Pri chuťových kombináciách zapojte svoju fantáziu, poprípade vždy, keď niekde v cukrárni ochutnáte výborný koláčik, zapíšte si, z čoho sa približne skladal.

Pokiaľ chcete pozdvihnúť chuť ovocného koláčika, odporúčame vám namiesto džemu používať 100 % ovocné pyré. Ľahko si ho vyrobíte doma (pomixujete ovocie s vodou), no veľmi dobré sú koncentrované ovocné pyré, ktoré nájdete v obchodoch s cukrárskymi potrebami. Vždy si ale skontrolujte, aby takéto pyré neobsahovalo nič iné iba ovocie. Následne na piškótové cesto nalejte husté pyré, na ktoré dáte plnku a ovocie.

Zdroj: Canva
  • Jedlé kvety a bylinky – dodajú šmrnc každému dezertu, ktorý bude vyzerať luxusne. Nemusíte to preháňať, stačí zopár lístkov či lupienkov. Ideálne bylinky sú tymian a mäta, kvety môžu byť čerstvé aj sušené.
  • Čokoládová ganache – dokáže pozdvihnúť chuť každej torty a koláča. Ganache sa vyrába z kvalitnej čokolády a smotany, pričom pomery sa rôznia podľa toho, načo ju chcete použiť. Skvelým tipom je ganache z bielej/karamelovej čokolády v pomere 1:3 (napr. 100 g smotany a 300 g čokolády), ktorou po vychladnutí dochuťte krém. Namiesto klasickej čokoládovej polevy tiež odporúčame skôr ganache polevu, ktorá nikdy úplne nestuhne, preto sa bude super krájať.
  • Orechy – sú tiež skvelou surovinou do dezertov. Nezabudnite ich pred použitím vždy opražiť na suchej panvici (alebo upiecť v rúre). Vďaka tomu sa z nich začnú uvoľňovať všetky arómy a budú chutiť oveľa intenzívnejšie a lepšie.
  • Curd – že neviete, o čom je reč? Ide o akýsi ovocný puding, ktorého základom je šťava/pyré z ovocia (citrón, marakuja, pomaranč…), žĺtka, cukor a maslo. Po vychladnutí ho môžete použiť ako ochucovadlo do plnky, ako náplň do tartaletiek alebo len tak na palacinky.
  • Tekutý karamel – ak sa ho raz naučíte pripravovať, už to vždy zvládnete ľavou-zadnou. Pri karamelových tortách a zákuskoch zabudnite na umelé karamelové pudingy, vždy ochucujte pravým domácim karamelom. A ak k nemu pridáte aj soľ, bude to dokonalé.
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie