9 spôsobov, ako variť ekologickejšie a šetrnejšie

2864
ekologické varenie
Jedlo by malo byť jednou z vecí, ktorá je v absolútnej súhre s prírodou. Napriek tomu sme sa až po rokoch plných chémie postupne dopracovali k trendu s názvom ekologické varenie. Ako ho zaviesť aj do vašej kuchyne a čo tento pojem obnáša? 

V prvom rade je vhodné povedať, že nejde o varenie šetrné len k prírode, ale aj k vášmu zdraviu a zdraviu vašej rodiny. Obmedzením plastov pri varení napríklad redukujete ich prenikanie do vášho tela, za čo vám bude o pár rokov nesmierne vďačné.

Ako sme spomínali v jednom z našich starších článkov, Slováci ročne vyprodukujú až 9 miliónov ton odpadu, z čoho nemalú časť tvorí práve biologický odpad. Nutnosťou je preto nakupovať s rozumom, recyklovať jedlo, správne ho uskladňovať a pripravovať. Zopár nasledujúcich tipov vám môže pomôcť so zavedením ekologickejšieho a šetrnejšieho varenia aj do vašej domácnosti.

Nakupujte na lokálnom trhu čerstvé potraviny

Pokiaľ si ich, samozrejme, neviete alebo nemôžete dopestovať doma, čo je ešte lepšou alternatívou. Každý vie, že voňavé ovocie a zelenina z lokálneho trhu majú senzačnú chuť, ktorá sa s tými z obchodu nedá ani porovnať.

ekologické varenie: Nakupovanie na lokálnom trhu je výbornou alternatívou k supermarketom, foto: pixabay.com
Nakupovanie na lokálnom trhu je výbornou alternatívou k supermarketom

Vhodné je ale nakupovanie u lokálnych farmárov počas celého roka. Nielenže podporujete regionálny trh, na váš stôl sa dostáva najčerstvejšie a pre telo najprirodzenejšie ovocie a zelenina. Okrem toho šetríte prírodu tým, že vaše jedlo nemuselo byť dovezené zo zahraničia. To znamená žiadne výfukové plyny naviac.

Uprednostňujte organické produkty

Kto z nás vie, čo sa skutočne nachádza na jeho tanieri? Pravda je stále, bohužiaľ, taká, že veľké korporátne spoločnosti sa neštítia používať chemikálie a pesticídy, aby nimi dopestované produkty vyzerali čo najlákavejšie. Nálepku “bio” však v dnešnej dobe už nedostane len tak hocikto.

Pravidlá pre bio pestovateľov sa sprísnili, preto je nakupovanie takýchto produktov bezpečnejšie než v minulosti. Organické pestovanie sa opiera o čisto biologické a ekologické produkty, ktoré nezaťažujú prírodu a vaše zdravie zbytočnými chemicky vyvinutými látkami. Takto dopestované jedlo okrem toho obsahuje viac výživných látok, minerálov a vitamínov a lepšie chutí.

Recyklujte, recyklujte, recyklujte

Rada, ktorú nestačí zopakovať raz. Je totiž nutné si uvedomiť, že veľmi veľa produktov nie je zrelých na vyhodenie po tom, ako ich jednorazovo použijeme. Dá sa s nimi aj naďalej pracovať, preto je recyklácia a triedenie alfou a omegou ekologického správania sa v kuchyni.

ekologické varenie: Čo takto spraviť si vlastný kompost?
Čo takto spraviť si vlastný kompost?

Nevzťahuje sa to však len na produkty. Recyklácia je možná a (okrem iného) aj veľmi ekonomická aj pri jedle. Pokiaľ produkty alebo hotové pokrmy dobre skladujete, nemusíte sa obávať ich znovu použiť. Ako veľmi vďačné sa javia napríklad cestoviny s omáčkou, do ktorej môžete pridať takmer čokoľvek. Prípadná obmena prílohy môže ozvláštniť jedlo spred dvoch dní a vytvoriť tak novú zaujímavú kombináciu pre vaše chuťové bunky. Nezahadzujte jedlo do koša – radšej sa inšpirujte, pokojne aj receptami a radami na internete. Ušetríte čas, prírodu aj peniaze.

Ďalšou alternatívnou je vytvorenie vlastného kompostu, v ktorom skončia už nespracovateľné zvyšky potravín. Vyrobenie vlastného hnojiva je časovo nenáročné a pre prírodu funguje ako hotový balzam.

Obmedzte používanie jednorázových obalov

Plastová vidlička, polystyrénový obal na jedlo, potravinová fólia na chlebík do školy, alobal na zabalenie sendvičov na piknik. Pripomína vám to vašu domácnosť?

Ešte donedávna skutočne nebolo na trhu dostatok alternatívnych produktov, ktoré by nahradili vyššie menované obaly a nástroje. Bežne sme si k jedlu brali plastový príbor a zvyšky si nechali zabaliť do obalu, ku ktorému nám pribalili ešte aj sáčok. Našťastie sa dnes dostáva do povedomia fakt, že tento druh odpadu je zbytočný a dá sa úplne eliminovať.

Napríklad produktami značky Ekonetka alebo Bionela, ktorých výrobcovia ručia za ich rozložiteľnosť a ekologickú neškodnosť pre prírodu. Využiť tak môžete napríklad bambusové misky na jedlo či nápoje alebo obaly na chlebíky pre deti vyrobené z včelieho vosku, ktoré udržia pečivo (aj hocičo iné) čerstvé a dajú sa použiť viac ráz.

Naučte sa ekologickým návykom postupne

Veľmi dobre si uvedomujeme, že zmena neprichádza okamžite a všetko si vyžaduje svoj čas. Vedeli ste ale, že vytvorenie rutiny trvá len 9 dní? Po uplynutí tejto doby by ste si na daný úkon mali podľa psychológov zvyknúť natoľko, že ho budete vykonávať automaticky.

Aj malý krôčik však môže znamenať pre ľudstvo a planétu veľa. Preto stačí začať s malou zmenou (napríklad nahradenie jednorazových obalov) a uvidíte, že postupne k nim, akoby automaticky, pridáte ďalšie. Nezabudnete na pokrievku na hrnci počas varenia, nebudete vkladať horúce jedlo do chladničky, nebudete nazerať do rúry počas pečenia.

Jedzte viac čerstvého jedla

Nie každé jedlo musí prejsť varením (hoci si to naše staré mamy mysleli). Najviac živín sa v jedle nachádza práve v jeho surovom stave. Nemyslíme tým mäso a výrobky z neho. Čerstvý šalát alebo ovocná misa na olovrant však môžu byť výbornou alternatívou napríklad k hrianke. Gratulujeme, práve ste ušetrili energiu na varenie či pečenie a dopriali ste svojmu telu vitamínovú bombu.

Pite vodu z kohútika/filtrovanú vodu

Kupovanie balených vôd je pre planétu obrovskou záťažou. Výhodnejšie a šetrnejšie je pitie vody priamo z kohútika. Rozumieme, že nie všade sú zloženie vody alebo chemické prídavky v nej konzumovateľné. Tento problém, ako aj problém s príliš chlórovou alebo kamenistou vodou je možné odstrániť kúpením filtra na vodu.

ekologické varenie: Voda z kohútika, filtrovaná voda, minerálka z prameňa. Možností je viacero
Voda z kohútika, filtrovaná voda, minerálka z prameňa. Možností je viacero

Možnosťou tiež je uschovať si použité fľašky a zájsť k najbližšiemu minerálnemu prameňu, kde si ich môžete zadarmo alebo za malý poplatok načapovať. Slovensko je predsa minerálnou veľmocou, prečo tento fakt nevyužiť vo svoj prospech a v prospech prírody. :)

Obmedzte mäso a výrobky z neho

Áno, pravdepodobne ste to počuli predtým a možno vás aj hnevá, že odvšadiaľ počujete, aké výborné je stať sa vegetariánom či vegánom. Pokiaľ sa nechcete mäsa vzdať úplne, popremýšľajte aspoň nad tým, že by ste ho vašej kuchyni mierne obmedzili.

Dochovanie zvierat, ktoré neskôr skončia v hrnci, je tiež pre prírodu veľkou záťažou – spotrebovaná voda, krmivo, priestor na chov, nehovoriac o tom, aké látky vypúšťa mäsový priemysel do ovzdušia.

Mäso, ktoré budete servírovať sebe a svojej rodine, kupujte tiež teda radšej na lokálnych trhoch alebo v malých mäsiarstvach. Môžete si byť istý jeho čerstvosťou a existuje veľká pravdepodobnosť, že tieto zvieratá žili plnohodnotný a spokojný život.

Uvedomte si, že jedlo je poklad

A že nie každý má také šťastie, že ho má denne na stole niekoľkokrát (a ešte si aj môže vyberať, čo zje). Správajte sa preto k jedlu tak, ako si zaslúži – ako k pokladu. Ideálne je brať každé jedlo ako možno vyživiť svoje telo, ako malú oslavu života. Jesť v pokoji, v sede a v príjemnej spoločnosti.

Keď si toto všetko uvedomíte a začnete to praktizovať ako svoju každodennú rutinu, postupne začnete badať zmenu vo vašej kuchyni. Možno vás začne varenie viac baviť, rozšírite eko-pôsobenie aj do iných častí domácnosti, budete mať väčšiu radosť z toho, čo robíte a budete šíriť osvetu. Staňte sa aj vy inšpiráciou!


Užitočné odkazy na internetové stránky:

Zdroje: science.howstuffworks.com, food.ndtv.com

Zdroje foto: pxhere.com, pixabay.com, maxpixel.net

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie