Na prvý pohľad ani nevyzerá ako zelenina, no napriek tomu patrí k najzdravším pokrmom, ktoré môžete zaradiť do svojho jedálneho lístka. Špargľa (už aj na Slovensku známa aj pod originálnym názvom asparagus) je právom označovaná ako kráľovná jarnej kuchyne.

Špargľa je typická skôr pre modernú kuchyňu. Veľmi často ju konzumujú najmä vegeteriáni a vegáni, je totiž príjemným osviežením ich jedálneho lístka a ponúka desiatky zdravotných benefitov. Dá sa vynikajúco kombinovať, no správne ochutená a pripravená pokojne zastúpi miesto hlavného jedla.

Nedá nám však vopred nespomenúť jedno upozornenie – zloženie špargle spôsobuje zvláštny zápach moču, ktorý sa priamoúmerne stupňuje s jej konzumáciou. Nemusíte sa však ničoho obávať, tento vedľajší efekt čoskoro pominie.

špargľa

Dôvodov, ktoré hovoria v prospech špargle, je totiž oveľa (naozaj oveľa) viac. Vybrali sme pre vás zhrnutie tých najdôležitejších:

1. Obsahuje celú abecedu vitamínov a antioxidanty

Táto svetlozelená zelenina by sa pokojne mohla premenovať na balíček vitamínov. V jej zložení nájdete vitamíny A, C, E, K a B6, okrem nich množstvo minerálov, železá, medi, vápniku či proteínov. Ako iné zelené potraviny, aj špargľa obsahuje veľké množstvo potrebnej kyseliny listovej.

Vďaka obsahu týchto vitamínov pomáha špargľa zlepšovať váš imunitný systém, zbavuje vaše telo negatívnych látok, bojuje proti tvorbe rakovinových buniek, zvyšuje plodnosť a znižuje riziko predčasného pôrodu u tehotných žien. Za benefity vysokého obsahu vitamínov u špargle možno považovať aj spevnenie kostí či rýchlejšie zastavenie krvácania pri zranení.

2. Pomáha tráveniu a úbytku na váhe

Špargľa má (naopak oproti vitamínom) veľmi nízky obsah kalórií, preto je vhodnou potravinou aj pri špeciálnych redukčných diétach. Okrem toho obsahuje množstvo rozpustných látok, ktoré sú dobrou voľbou, ak chcete stratiť zopár kíl na váhe.

Špargľa je pomaly stráviteľná, medzi jednotlivými jedlami vás udrží dlho sýtych a spokojných. Je výborne kombinovateľná s olivovým olejom, ktorý podporuje jej dobré vlastnosti, ako aj s natvrdo uvareným vajíčkom.

špargľa

3. Podporuje činnosť močového traktu

Vďaka látke nazývanej ako aminokyselinový asparagín je špargľa vhodná pri poruchách a problémoch s močovým traktom. Zápach, ktorý môžete cítiť po konzumácii špargle, je v skutočnosti veľmi prospešný.

Prostredníctvom nej sú z vášho tela odstraňované nežiaduce látky, spôsobujúce rôzne infekcie a choroby. Špargľa vám pomôže týmto problémom predísť.

4. Hodí sa k slanému aj k sladkému

Dalo by sa povedať, že špargľa je jednou z najuniverzálnejších potravín, ktoré môžeme nájsť v chladničke. Dá sa totiž pripraviť na desiatky spôsobov a svoju chuť (podobne ako avokádo) prispôsobuje ostatným ingredienciám.

Nie je nezvyčajné vidieť špargľu ako hlavný chod, napríklad s vyššie spomínaným uvareným vajíčkom. Vynikajúco sa hodí ako príloha k mäsu alebo tofu, no skvele podčiarkne aj chuť ovocného šalátu. Neveríte? Vyskúšajte sami!

špargľa

5. Lepšia nálada vďaka špargli

Vitamín B12 je (okrem iného) ten, ktorý zodpovedá za našu dobrú či zlú náladu. Jeho nízka hladina môže spôsobiť nepríjemne pocity podráždenia, horšiu náladu či dokonca depresie. Je preto odporúčané ho pravidelne dopĺňať v strave, napríklad špargľou, ktorá zlepšuje náladu.

Takisto by ste mohli zvážiť pridanie špargle do romantickej večere – je totiž prírodným afrodiziakom, ktoré funguje stopercentne. Stimuluje sexuálne hormóny a zvyšuje hladinu estrogénu u žien a testosterónu u mužov.

6. Redukuje bolesti hlavy po nadmernom príjme alkoholu

Ak ste zvyknutí skôr na ťažké mastné raňajky „po opici“, skúste nabudúce zvážiť radšej trochu špargle. Štúdia z roku 2009 publikovaná v magazíne Journal of Food Science (magazín zaoberajúci sa výskumom jedla, pozn. redakcie) dokázal, že desiatky vitamínov, ktoré špargľa obsahuje, naozaj pomáhajú redukovať bolesti hlavy a nepríjemné stavy po klesnutí hladiny alkoholu v krvi. Ako bonus chráni zloženie špargle bunky pred intoxikáciou alkoholom.

7. Nielen zdravá, ale aj chutná

V neposlednom rade sa musíme venovať aj chuti samotnej špargle. Je neutrálna a, ako sme spomínali vyššie, dokáže sa prispôsobiť ostatným chutiam, s ktorými ju zladíte. Má príjemnú tlmenú chuť, ktorá zväčša nikomu neprekáža. Môžete ju teda pripraviť hosťom, vynikajúco ozvláštni slávnostné menu a z vás urobí toho najlepšieho hostiteľa či hostiteľku.

Ak by sme hľadali ďalej, určite by sme našli dôvodov, prečo milovať špargľu, oveľa viac. Vybrali sme pre vás tie najdôležitejšie a sme presvedčení, že odteraz nebude špargľa chýbať ani na vašom stole. Dobrú chuť! 

Zdroj: health.com

Zdroje fotografií: pexels.com, pxhere.com

Zdroj titulná fotografia: freestockphotos.biz

Pozývame vás na tieto akcie, kde budeme aj my. Radi sa s vami stretneme :)

Vložiť komentár