3 zdravé suroviny, ktoré ľahko použijete pri varení

273
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin

Každému sa občas stáva, že mu jednoducho dôjdu nápady, čo pripraviť na raňajky alebo uvariť na obed. Keďže musíme vychádzať z toho, čo máme aktuálne doma, nie je to žiadna hanba. Niekedy sa však stačí len lepšie pozrieť, prípadne načerpať inšpiráciu. Nakoniec možno zistíte, že sa vám v kuchyni či komore vlastne povaľujú zdravé suroviny, ktoré ľahko použijete pri varení. A ak ich doma nenájdete, čo najskôr si ich pridajte na váš nákupný zoznam.

1. Ovsené vločky

Začíname položkou, ktorá spĺňa všetky predpoklady na to, aby sa stala vaším najobľúbenejším pomocníkom pri príprave raňajok. Ovsené vločky sú doslova nabité všetkým, čo potrebujete na zdravý štart do nového dňa – od sacharidov cez bielkoviny až po vlákninu. Keď vám náhodou pripadajú príliš „nudné“ a nezaujímavé, hneď vás vyvedieme z omylu. Máme totiž pre vás tip na skvelú ovsenú kašu, ktorá zasýti aj tých najväčších jedákov.

Ako použiť ovsené vločky pri varení

Zabudnite na nudné nasypanie ovsených vločiek do osladeného mlieka. Náš recept je výrazne sofistikovanejší. Vďaka tomu bude výsledná kaša nielen chuťovo zaujímavejšia, ale predovšetkým sýtejšia. Najprv si zohrejte v hrnčeku mlieko osladené trochou medu. Následne doň nasypte ovsené vločky a za stáleho miešania počkajte, kým sa „napijú“. Množstvo mlieka a vločiek voľte podľa toho, či chcete kašu hustejšiu, alebo redšiu. Ďalej pridajte jedno malé vajíčko, ktoré odporúčame vopred vyšľahať v miske. Počkajte kým sa v hrnčeku prevarí a pridajte aj roztlačený banán. Takmer hotovú kašu môžete ešte ozvláštniť trochou kakaa, škorice, kokosu alebo horkej čokolády – každému podľa chuti. A na záver, keď už budete mať hotovú ovsenú kašu, si nachystajte hustý grécky jogurt. Otvorte ho, prevráťte téglik nad tanier, prepichnite ho nožom a počkajte, kým jogurt spadne na kašu. Kombinácia horúcej ovsenej kaše a studeného gréckeho jogurtu je jednoducho famózna.

2. Mrazená zelenina

Často sa stretávame s predsudkami, že mrazené nemôže byť tak zdravé a výživné ako čerstvé. Samozrejme, v niektorých prípadoch to určite platí. Ako je to však so zeleninou? Musí byť tá čerstvá vždy lepšou voľbou ako mrazená? Ak pochádza z neďalekých zdrojov, teda nemusela putovať na pulty predajní niekoľko dní, určite odporúčame siahnuť po čerstvej. Takúto možnosť a istotu ale budete mať pravdepodobne len počas sezóny. Mimo nej môže byť dobrou alternatívou aj mrazená zelenina, na ktorú sa zvyčajne pozerá s prižmúrenými očami. Pravdou však je, že takáto zelenina, ktorú bežne nájdete v ponukách hypermarketov, sa zmrazuje v čase najlepšej zrelosti. Zachováva si tak vysoké množstvo vitamínov a minerálov.

Ako použiť mrazenú zeleninu pri varení

Mrazená zelenina sa najčastejšie používa na prípravu rýchlych polievok. Pri dobrom dochutení vám ale urobí radosť napríklad aj grilovaná/pečená – ako príloha k hlavnému jedlu. Alebo ju použite pri varení rizota či cestovín.

3. Medvedí cesnak

Vitamínová bomba plná antioxidantov – aj tak by sa dal opísať medvedí cesnak, ktorého sú z kraja jari plné lesy a chotáre. Väčšinou ho nájdeme na tienistých miestach medzi stromami, pričom vytvára súvislé „zelené koberce“. Dajte si však pozor a nepomýľte si ho s jedovatou konvalinkou.

Ako použiť medvedí cesnak pri varení

Mnohí ľudia s obľubou zaraďujú medvedí cesnak do svojich jedálničkov kvôli jarným detoxikačným kúram. Vychutnať si ho ale môžete aj len tak. Viete ho použiť napríklad pri varení polievok alebo príprave cestovín či šalátov. Vtedy sa používa čerstvý. Ak však chcete vyťažiť z jeho zdravotných benefitov čo najviac po celý rok, urobte si z neho vynikajúce pesto.

sledujte nás na sociálnych sieťach:
FacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagramFacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagram

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin
reklama