zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Ak sa zamyslíte nad prácou v gastro priemysle, čo vám napadne ako prvé? Pravdepodobne sú to povolania ako kuchár, čašník či manažér reštaurácie. Okrem týchto klasík vo svete však existuje množstvo nezvyčajných povolaní, o ktorých ste možno ani netušili.

Právnik pre gastro segment

Aj jedlo je veľmi horúcou témou v súdnych sieňach. Právne bitky sa nachádzajú v segmentoch od poľnohospodárstva cez geneticky modifikované potraviny až po po rôzne intolerancie. Preto existujú právnici, ktorí sa zameriavajú výhradne na spory v gastro oblastiach. V posledných rokoch dokonca výrazne vzrástol počet prípadov, keď sa ľudia súdia v potravinárstve. Môže za to fakt, že sa viac zaoberáme nielen zložením jedla, ale tiež hygienou, ekológiou či humánnym chovom zvierat.

Molekulárny kuchár

Mrkvový kaviár, prášok z olivového oleja či údená zmrzlina v tvare guličiek? Aj takéto zvláštnosti vymýšľajú molekulárni kuchári, ktorí menia formu jedla do rôznych podôb. Je to veľmi moderné gastronomické odvetie, pri ktorom sa využíva najmä fyzika a chémia.

 Mykológ

Človek, ktorý sa rozhodne byť mykológom, bude mať na starosti napríklad určovať, ktoré huby sú vhodné na konzumáciu. Mykológia je totiž vedná disciplína (veľmi zložitá), ktorá sa zaoberá štúdiom všetkých druhov húb. Na určenie toho, ktoré huby sú jedovaté a ktoré sú jedlé, je potrebné vždy vypracovať veľmi komplikovanú štúdiu. Niektorí mykológovia robia aj to, že hľadajú vzácne druhy húb a predávajú ich vychýreným reštauráciám za poriadny balík.

Skúšač kuchynského náradia

Ak ste sa ako dieťa chceli hrať so všetkým nepoznaým, potom by vás táto práca zaručene bavila. Skúšač kuchynského náradia dostane novovyrobenú kuchynskú pomôcku, testuje jej funkčnosť a radí, ako ju zlepšiť. Ľudí s týmto povolaním je na svete veľmi malé množstvo,

Tvorca čokoládových kombinácií

Aké najnezvyčajnejšie čokolády ste už jedli? Bola to čokoláda s chilli, levanduľou či matcha čajom? Mali by ste vedieť, že existujú oveľa “drastickejšie” kombinácie. Niekoľko ľudí sa totiž zaoberá tým, že kombinuje čokoládu v rôznych pomeroch so všakovakými potravinami. Dali by ste si kvalitnú horkú čokoládu s plesňovým syrom?

Kulinársky trendológ

Premýšľali ste niekedy nad tým, prečo zrazu reštaurácie zaradili do svojej ponuky panini či vyprážané krevety? Môžu za to trendológovia, ktorí študujú trendy v oblasti potravín a následne svojim klientom radia a odporúčajú, čo sa bude v najbližšej dobe jesť a o čo budú mať zákazníci záujem. Kulinárski trendológovia to nemajú jednoduché – musia robiť veľmi veľa výskumov a sledovať aktuálne dianie.

Objavovač potravín

Každá reštaurácia túži byť niečím špecifická a výnimočná. Vychýrené podniky si preto zamestnávajú objavovačov, ktorí majú na starosti vyhľadávať nové potraviny. Ich práca pozostáva z toho, že chodia po rôznych trhoch s potravinami, skúšajú a kombinujú. Ak sa im niečo nové zapáči, tak spolu s kuchármi následne skúšajú, ako danú novinku zaradiť do menu.

Vyberač potravín

Hlavnou náplňou ľudí s týmto povolaním je chodenie po obchodoch a zízanie do regálov. Musia sledovať, ktoré potraviny sa ako míňajú, študujú ich etikety aj vzhľad. Následne rozhodujú o tom, ktoré produkty by sa mali z obchodov odstrániť a nahradiť niečím lepším.

Ochutnávač psieho jedla

Keďže psy sa pustia takmer do akéhokoľvek jedla, ktoré dostanú, existujú ľudia, ktorí dbajú na to, aby chutilo dobre. Ochutnávači psieho jedla podávajú správy o tom, akú konzistenciu, chuť a vôňu dané krmivo má. Nebuďte znechutení, psie krmivo je väčšinou zložené zo zeleniny, rýb, mäsa či cestovín.

Žuvač žuvačiek

Ak máte v puse neustále žuvačku, táto práca by vás bavila. Veľkovýrobcovia žuvačiek si najímajú ľudí na testovanie svojich výrobkov. Žuvači testujú nielen to, koľko vydrží príchuť či ako ťažko/ľahko sa žuvačka žuje, ale tiež pomáhajú vymýšľať nové príchute.

Lúpač vajec

Kto iný by čistil vajcia uvarené na tvrdo? Jasné, v tejto dobe na to existujú rôzne  mechanické stroje, no niektoré firmy zamestnávajú na túto prácu ľudí. Dokonca existuje súťaž v rýchlosti šúpania vajec. Rekord drží zamestnanec potravinárskej firmy Atlantic Food Inc., ktorý za 1 minútu olúpal 48 natvrdo uvarených vajíčok.

Tréner psov a prasiat hľadajúcich hľuzovky

Mysleli ste si, že tieto zvieratá majú hľadanie hľuzoviek jednoducho v krvi? Žiadne také. Kedysi to boli skôr divé prasatá, dnes sa na to trénujú psy. Tréner má na starosti veľmi dôkladne a precízne vytrénovať zviera na to, aby hľadalo vzácne hľuzovky. Niektorí tréneri to robia na vlastnú päsť, pričom následne nájdené hľuzovky predávajú za veľké peniaze – za cca 28 g dostanú v priemere okolo 40 dolárov.

Zdroj textu: www.thrillist.com, www.delish.com

Zdroj foto: Unsplash, Pixabay

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

sledujte nás na:

FacebooklinkedininstagramFacebooklinkedininstagram