Zvláštne kombinácie jedál, ktoré sú prekvapivo chutné: Čo poviete na melón s balkánskym syrom či kapustnicu so sladkým koláčom?

1401
zvláštne kombinácie jedál

Ak je reč o jedle, poznáme dva typy ľudí. Tí, ktorí už popredu vykrúcajú nos nad niečím netradičným a potom sú tu jedáci, ktorí radi experimentujú a skúšajú aj na prvý pohľad netradičné kombinácie.

Zoberte si napríklad takú pizzu s ananásom. Pre niekoho úplná klasika, no ďalší už pri počutí názvu pizza Hawai pretáčajú oči a myslia na to, ako ubližujeme Talianom. Ale aj pri stravovaní, našťastie, platí, že 100 ľudí = 100 chutí. Veď by to na tých tanieroch bola celkom nuda, ak by sme jedli všetci dokola to isté.

Nám sa podarilo zozbierať niekoľko na prvý pohľad zvláštnych kombinácií jedál, ktoré však napokon vypálili prekvapivo dobre a stali sa bežnou súčasťou jedálničkov. Sú to kombinácie, ktoré zaujmú svojou nevšednosťou a skvelou chuťou.

Chlieb s figou a arašidovým maslom

Keď je sezóna fíg, často premýšľame, čo s nimi. Vyskúšajte si z chleba (najlepšie toastového) pripraviť hrianku. Tú natrite tenkou vrstvou neochutenej nátierky (balkánska, lučina…), pridajte plátky natenko nakrájanej figy a navrch pridajte arašidové maslo. Mňam.

Zdroj: Canva

Avokádo + čokoláda

Avokádo má neurčitú chuť, preto sa hodí do sladkých aj slaných kombinácií. V spojení s čokoládou však chutí naozaj perfektne. Vyskúšajte si rozmixovať avokádo, kakao a banán, vznikne vám chutný zdravý snack.

Polievka so sladkým koláčom

V niektorých častiach Slovenska je kombinácia polievky so sladkým koláčom úplne bežná. Najčastejšie sa s koláčom jedáva kapustnica či hustá fazuľová polievka. Koláč môže byť tvarohový či moravský. Aj keď sa táto kombinácia môže zdať zvláštna, tak ju odporúčame vyskúšať. Spojenie chutí spolu pekne hrá.

Šalát s melónom a feta syrom

Táto kombinácia sa skvelo hodí napríklad na letnú grilovačku. Melón môžete nahradiť broskyňou, výsledná chuť bude tiež fantastická. Sladká chuť ovocia sa so slaným syrom pekne dopĺňajú.

Vianočka s maslom a šunkou

Že nemožné, aby táto kombinácia chutila dobre? Len si spomeňte na zahraničie, napríklad takú Ameriku, kde sa s bežným chlebom čo rožkom nestretnete. Dokonca aj ich hamburgerové či hot-dogové žemle majú sladkastú chuť. Preto ak skombinujete našu vianočku s vrstvou masla a šunky, zostanete príjemne prekvapený.

Pukance s čokoládou

S čokoládou chutí všetko lepšie. Okej, raz sme vyskúšali kurací steak s čokoládovým prelivom a tomu dávame 2 body z 10. Ale vyskúšajte si najbližšie slané pukance vypukať a poliať roztopenou horkou čokoládou. Táto kombinácia má u nás 10 z 10. Rovnako chutné je skombinovať klasické solené čipsy s čokoládou.

Zdroj: Canva

Jednohubky s hruškou, medom a schwarzwaldskou šunkou

Táto kombinácia je výborný tip na jednohubky, na ktoré bude návšteva najskôr pozerať s menšou nedôverou, no napokon nechajú po sebe iba prázdny tanier. Na pečivo natrite neochutenú smotanovú nátierku, položte plátok hrušky, plátok sušenej šunky a napokon pokvapkajte medom.

Quinoa s ananásom, hráškom a hrozienkami

Ak máte radi pseudoobilninu quinou, vyskúšajte si ju pripraviť v sladko-slanej kombinácii. Quinou si pripravte podľa návodu, následne ju zmiešajte so zaváraným ananásom, cukrovým hráškom a sušenými hrozienkami. Pokojne pridajte aj mini mozzarelu či kuracie mäso.

Mlieko s Pepsi

O tomto bizarnom spojení sme počuli počas predvianočného obdobia, keď sa herečka Lindsay Lohanová v reklame zalizovala nad týmto spojením. No a ľudia to okamžite začali testovať, pričom ohlasy boli skôr pozitívne.

Jahody s bazalkou

Niekto si vychutnáva jahody s balsamicom, my ich odporúčame skombinovať s bazalkou. Táto kombinácia je fantastická napríklad ako ovocný šalát alebo v limonáde.

Zdroj: Canva

Niva s jablkom

Nakrájajte si na malé kocky syr Niva a jablko a spravte z toho mini jednohubky. Je to výborné občerstvenie napríklad k vínu.

Rožok s maslom, džemom a soľou

Soľ má v sladkých jedlách výbornú funkciu, a to pozdvihnúť sladkú chuť na ešte lepšiu úroveň. Pri šľahaní bielok do koláča k nim automaticky pridávame soľ, rovnako tak do krupičnej kaše. Odporúčame vám osoliť si aj pečivo s maslom a džemom.

Palacinka s tatárskou omáčkou a šunkou

Palacinky na slano nie sú žiadnou novinkou. Ak však doma na stole nájdete palacinky a zrovna nemáte chuť na sladké jedlo a ani čas, potrite si palacinku tatárskou omáčkou a pridajte šunku. Pokojne do nej môžete zakomponovať aj zeleninu, napríklad hrsť špenátu.

Jednohubky s rokfortovou nátierkou a hroznom

Ak chystáte pohostenie pre návštevu a chcete ešte ďalšiu zaujímavú kombináciu, odporúčame vyskúšať rokfortovú nátierku a na vrch pridať bobuľu hrozna. Toto spojenie najlepšie chutí na klasickej bielej bagete.

Grilované ovocie s medom a čili

Tak pri tejto kombinácii sa nám rovno zbiehajú slinky. Nielen preto, že milujeme obdobie letných grilovačiek, ale aj preto, že grilovaný ananás alebo broskyňa, preliata medom a posypaná čili je fakt super.

Zdroj: Canva

Existuje nespočetné množstvo kombinácií, ktoré na prvý pohľad nemusia vyzerať jedlo, no napokon z nich vzíde fakt dobrá pochutina. Fantázii sa medze nekladú!

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie