Zorganizujte si s nami vašu kuchyňu pre rýchle a chutné varenie

1121

Základom pre organizovanú kuchyňu je tvorba systému. Potrebujete si nakúpiť dostatok organizátorov a úložných priestorov, aby všetko mohlo mať priamo svoje miesto. To že všetko bude mať vlastné miesto musíte zaviesť aj formou pravidiel. Každý v domácnosti by mal systém ovládať, aby sa vždy veci vrátili na pôvodné miesto a boli tak dostupné pre každého. Ako si v pár jednoduchých krokoch zorganizovať kuchyňu?

Rozdeľte si kuchyňu na zóny

Už pri návrhu kuchyne je potrebné rozdeliť ju na zóny. Väčšinou sa rozdeľuje na variacu časť, umývaciu a potom úložnú. Všetko závisí aj od priestoru, ktorým disponujete a tiež od základu ktorým disponujete. Aj pri nie príliš šťastne navrhnutej kuchyni si však prostredníctvom organizátorov viete dopomôcť k šikovnému a účelnému zariadeniu. Začnite tým, že si rozdelíte jednotlivé časti kuchyne. Potom premýšľajte v ktorej časti budete čo potrebovať a využívať. Skrátite si tak čas a trasu pri chaotickom pobehovaní po kuchyni.

Samozrejme je potrebné organizovať aj podľa tipov úložného priestoru. Napríklad taký príbor býva väčšinou uložený v zásuvkách, zatiaľ čo napríklad taniere sú ideálne naukladané v uzatvorených skrinkách. Pre organizovaný vzhľad vám môže dopomôcť aj čistý pracovný priestor. Produkty ktoré pravidelne nepoužívate môžete umiestniť pokojne aj v inej miestnosti – ideálna je napríklad technická miestnosť alebo špajza.

Reorganizácia a vytriedenie

V rámci reorganizácie priestoru je dobré si vedieť zhodnotiť, ktoré produkty reálne v kuchyni využívate a ktoré v nej naopak nemajú miesto. Snažte sa vytriediť zbytočné produkty, ktoré vám len zaberajú miesto a zamerajte sa na viac multifunkčných a účelných kúskov, ktoré reálne využijete. Aj z finančného hľadiska je lepšie siahnuť po pár kvalitných kúskoch, ktoré vám vydržia pár rokov a bude sa vám na nich príjemnejšie pracovať. Veci, ktoré nie sú pre vaše potreby nutné, môžete skúsiť napríklad predať alebo podarovať známym.

Kuchyňa je priestorom, kde sa odohráva každodenná príprava jedla. Aj z tohto hľadiska je podstatné, aby išlo o organizovaný a hygienický priestor. Ak máte takú možnosť, určite si navrhnite kuchyňu od počiatku a zamerajte sa na hru s priestorom. Dajte si záležať na výbere vhodných úložných priestoroch. Pokiaľ takúto možnosť nemáte, skúste čo najviac využiť potenciál vašej kuchyne aj prostredníctvom praktických organizátorov a úložných priestorov.

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie