Začala sa revolúcia v stravovaní. Prsty v nej má Jamie Oliver

1980
Nadácia britského „kuchára bez čapice“ učí deti v slovenských škôlkach a školách, prečo je dôležité jesť ovocie a zeleninu.

Väčšina z nás sa zhodne na tom, že vyvážená strava, dostatok spánku a pravidelný pohyb sú kľúčové pre zdravý životný štýl. Špeciálne to platí u detí, ktorých organizmus potrebuje všetky tieto zložky pre svoj zdravý vývoj.

Dnes je však životný štýl malých i väčších detí ovplyvnený rýchlou dobou, v ktorej nemajú rodičia na svoje ratolesti toľko času, a tak im chýba pohyb, v strave dominujú rýchle polotovarové jedlá, zdravé desiaty nahradzujú až príliš sladké nápoje a maškrty. Nehovoriac o skromnosti v množstve ovocia a zeleniny, ktorá nemáva silné zastúpenie ani v školskom jedálničku.

Revolúcia zdravého jedenia

Nadácia Jamieho Olivera, známeho britského šéfkuchára a televízneho šoumena, ktorý sa vo svete preslávil cez obľúbené kulinárske relácie, sa pred pár rokmi rozhodla začať malú revolúciu.

Slávny „kuchár bez čapice“ začal ešte v roku 2004 boj proti narastajúcemu počtu detí trpiacich obezitou. Začal so vzdelávaním na školách, aby deťom ukázal, ako sa správne, regionálne a sezónne stravovať a prečo je dôležité jesť ovocie a zeleninu. Dnes jeho myšlienky nasledujú ambasádori po celom svete a niekoľkých z nich nájdeme aj na Slovensku.

Kto má chuť na “zeleninkové šialenstvo”?

Jarka Kreškóciová sa stala ambasádorkou v roku 2016. Svojím projektom, ktorý nazýva „zeleninkovým šialenstvom“, chce motivovať školy, aby vrátili vzdelávanie o jedle do školských osnov. Prikláňa sa k Jamiemu Oliverovi a hovorí, že ak deti rozumejú tomu, čo je správne a čo im škodí, budú sa tým v živote riadiť. Aj preto vznikla jej iniciatíva, ktorá sa venuje osvete a prevencii detskej obezity a zdravému životnému štýlu v slovenských škôlkach a školách.

Young kids carving Halloween jack-o’-lanterns

Jarka svoj program realizuje cez rôzne prednášky, workshopy, osobné stretnutia a, samozrejme, aktívnu prácu s detičkami, pre ktoré založila detskú kuchársku školu „Malý kuchár bez čapice“. Pravidelne sa stretáva s deťmi, rodičmi, prevádzkovateľmi školských jedální a spoločne hovoria o tom, ako našu dnešnú gastro-filozofiu zmeniť a ako sa pritom stravovať chutne a zároveň zdravo.

Zdravá revolúcia aj na Danubis Gastro 2019

Jarka Kreškóciová bude s deťmi variť aj na veľtrhu gastronómie Danubius Gastro, ktorý sa koná v bratislavskej Inchebe od 24. do 27. januára 2019. Deti si napríklad očistia mrkvu, uhorku či ananás a spoločne si pripravia chutné zeleninovo-ovocné smoothie. Vďaka aktivitám plným zážitkov sa naučia, aké vitamíny obsahuje ovocie a zelenina a odnesú si domov zaujímavé poznatky.

Príďte aj vy do bratislavskej Incheby, kde vás okrem „zeleninkového šialenstva“ čakajú aj ďalšie atraktívne akcie. Variť sa bude s najznámejšími slovenskými šéfkuchármi, miešať sa budú skvelé drinky a ochutnávať sa  bude úžasná lahodná káva. Nájdete tu netradičné ingrediencie a koreniny, exkluzívne syry, vína, pekárske a mäsové výrobky či sladké cukrovinky a, samozrejme, budete si môcť vychutnať fantastické jedlá zo Slovenska aj iných krajín. Veľtrh gastronómie sa koná spoločne s veľtrhom cestovného ruchu ITF Slovakiatournovou výstavou Rybárstvo a voľný čas.

Zdroj: PR správy – Danubius Gastro

Foto: PR správy – Danubius Gastro, www.jamieoliver.com

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie