Za novou knihou Kvások sa skrýva inšpiratívny príbeh jej autorky

4769
kvások

Lenka Mančíková je mladá ambiciózna podnikateľka, mama troch detí a v neposlednom rade silná a inšpiratívna žena. Piateho októbra jej vychádza kniha o inovatívnom kváskovom pečení s výstižným názvom Kvások.

Mama troch detí Lenka Mančíková si nevedela predstaviť popri rodine pracovať v riadnom zamestnaní. Rozhodla sa teda pre podnikanie, no nie pre hocijaké. Chcela ľuďom zlepšiť ich život, a tak ich začala zasväcovať do tajov zdravého pečenia.

Prvý koláč ako dvadsaťročná

V rozhovore pre portál LepšíDen.sk Lenka prezradila, že svoj prvý koláč napiekla až ako dvadsaťročná. V negatívnom slova zmysle ju vtedy prekvapilo, aké nezdravé sú ingrediencie, ktoré použila a začala premýšľať o tom, ako by ich nahradila.

kvások

Postupne sa naučila, ako nahrádzať tuky či cukry zdravšími alternatívami a rozhodla sa so svojimi skúsenosťami podeliť s ostatnými. V dobe, v ktorej sa čoraz viac ľudí túži zdravo stravovať, sa rozhodla pre založenie spoločnosti Koláče bez práce. Popri tom začala písať blog Zdravé pečenie.

Zistila, že táto činnosť ju baví čoraz viac a štúdiom materiálov a tvrdošijným učením sa postupne vypracovala medzi špičku v zdravom pečení. Blog jej začal prinášať nielen radosť, ale aj financie, a tak sa po narodení tretieho syna Mathiasa rozhodla mu venovať naplno.

Web Koláče bez práce, ktorý mal slúžiť na objednávanie zdravších či alternatívnych koláčov, takpovediac pohltil jej blog a stránka Zdravé pečenie na sociálnej sieti. Lenke sa začínalo dariť čoraz viac, a vtedy sa dostala ku kváskovaniu.

kvások

Kvások ako štýl života

Postupne sa začala zaujímať o malý zázrak, akým kváskovanie nepochybne je. Študovala jeho princípy a neustále skúšala nové recepty. Sama vraví, že nie vždy sa jej chlieb či koláč podarili, no na vlastných chybách sa naučila, čo robila zle.

Neskôr na Facebooku založila ďalšiu stránku Kvások, na ktorej uverejňovala svoje recepty a postrehy o kváskovom pečení. Podľa Lenky je viac ako pravdepodobné, že ak raz kvások vyskúšate, už nikdy nebudete chcieť ani počuť o klasickom pečive.

Pre Lenku sa stalo kváskovanie doslova životným štýlom. Naučila sa desiatky receptov a založila si na ňom svoje podnikanie – Kurzy kváskového pečenia. “Mám výborné ohlasy, po kurze mi zvyknú účastníci kurzov písať, že sa im veľmi páčilo a že to boli veľmi zmysluplne strávené hodiny,” povedala pre portál LepšíDen.sk

kvások

Keď jej čoraz viac ľudí hovorilo, že si nedokáže po kurze zapamätať všetky informácie, ktoré im prezentovala a ukazovala v praxi, začala premýšľať nad vydaním vlastnej knižky. Hoci sa bála, či prinesie niečo nové, čo by slovenský trh ešte nepoznal, účastníci kurzu ju v jej nápade srdečne podporili.

Zozbierala všetky nápady, ktoré doplnila krásnymi ilustráciami, a tak vznikla kniha Kvások. Tá vychádza vo vydavateľstve Noxi už o pár dní, konkrétne piateho októbra.

Lenka do svojej knihy zaradila celkom 33 vlastných sladkých aj slaných receptov a iné cenné rady, tipy a informácie. Okrem iného sa pustila aj do bezlepkového kváskového pečenia, ktoré má svoje špecifiká. Dozviete sa rozdiely medzi “bežným” a kváskovým chlebom, vplyv kvásku na naše zdravie či základné pravidlá pri pečení, ktoré treba vždy dodržať.

Vydavateľstvo Noxi pripravilo pre priaznivcov kváskového pečenia dokonca špeciálnu akciu – ak si ju objednáte v predpredaji, môžete sa tešiť na zľavu 20 % a darčeky v podobe sušeného kvásku a zľavových darčekových poukážok od partnerov.

 

kvások

Čo je kváskovanie a kde robíme chyby? 

“Kvások je vlastne len voda a múka a čas, kvasinky a baktérie v múke, vode či okolo nás: Pomaličky si urobia svoju prácu. V múke sa všetko poriadne rozloží, fermentuje a z takto pripraveného kvásku vieme upiecť parádne dobroty,” vysvetľuje Lenka.

Kvások je, laicky povedané, múka s vodou. Za istých teplotných podmienok sa v múke prebudia prirodzene prítomné baktérie, ktoré sa množia a silnejú. Vo vypestovanom kvásku ich je niekoľko stoviek až miliónov asi štyridsiatich rôznych druhov. Tieto baktérie sa živia sacharidmi – cukrami, čím produkujú nielen oxid uhličitý, ale i kyselinu octovú a kyselinu mliečnu. A práve kyselina mliečna kváskové produkty prirodzene konzervuje, preto nesplesnivejú.

Ďalším pozitívom kvásku je, že jeho baktérie svojou aktivitou v múke rozkladajú zložité väzby lepku a kyseliny fytovej na jednoduchšie, pre náš organizmus nezaťažujúce látky. Vďaka tomu vie náš organizmus uložiť vitamíny a minerály z múky.

kvások
Lenkin kurz kváskového pečenia je obľúbený aj ako darček – môžete si kúpiť darčekový voucher a tento zážitok niekomu darovať.

A aké sú najčastejšie chyby, ktoré ľudia v kváskovaní podľa Lenky robia? Nedostatkov chleba a pečiva môže byť hneď niekoľko. Chlieb môže zostať vlhký, prepadnutý, prasknutý, kôra môže byť príliš tenká či príliš hrubá… Kompletné chyby pri pečení a rady ako ich napraviť spísala Lenka v tomto článku.

Ak vás Lenkin príbeh zaujal a rozhodli ste sa skúsiť kváskovanie aj u vás doma, objednajte si knihu Kvások.

Zdroje: lepsiden.sk, noxi.sk, zdravepecenie.sk, ezeny.sk

Zdroj foto: FB Zdravé pečenie

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie