Vyrobte si domáce čistiace EKO prostriedky: 8 tipov pre čistú a voňavú domácnosť

5916
Ruka, ktorá drží čistiaci prostriedok

Ani by ste neverili, aké poklady ukrývate vo vašej domácnosti. Napríklad taká sóda bikarbóna alebo ocot sú perfektní pomocníci nielen pri varení, ale aj pri upratovaní. Vyrobíte si z nich ekologické, účinné a lacné čistiace prostriedky, ktorými vyčistíte rôzne povrchy. Nabudúce neutekajte do obchodu hneď, ako sa vám minie bežný čistiaci prostriedok, vyrobte si ho sami v pohodlí domova!

Keď v obchode prídete k regálom s čistiacimi prostriedkami, obklopí vás veľké množstvo výrobkov rôznych farieb, vôní a cien. Väčšina z nich sú zmesou rôznych chemických látok, a tak ľudia často siahajú po doma vyrobených čistiacich prostriedkoch. Prečo?

Dôvodov je hneď viacero. Niektorým záleží na životnom prostredí, preto skúšajú tieto ekologické varianty, z ktorých im nezostane kopa prázdnych plastových nádob. Iní zase volia domáce čistiace prostriedky pre ich prírodné zloženie. Alergici s citlivou pokožkou môžu mať totiž z chemických prostriedkov rôzne kožné problémy. No a, samozrejme, niektorí hľadajú spôsob, ako ušetriť.

1. Univerzálny čistiaci prostriedok

Budete potrebovať:

  • 250 ml octu
  • 250 ml vody
  • Nastrúhaná kôra z 1 citróna
  • Niekoľko lístkov čerstvého rozmarínu

Všetky ingrediencie zmiešajte, prelejte do fľaštičky s rozprašovačom a nechajte odstáť približne 24 hodín. Pred každým použitím tohto univerzálneho čistiaceho prostriedku fľaštičku pretrepte.

S univerzálnym čistiacim prostriedkom vyčistíte všetky plochy v kuchyni, v kúpeľni či kdekoľvek inde vo vašej domácnosti. Môžete ním umyť aj dlážku, ktorá zostane pekne lesklá.

Tip: Prostriedok použite na menšie usadeniny v okolí vodovodnej batérie či na čistenie a dezinfekciu smetného koša.

“Vedeli ste, že citrón pôsobí ako prírodné bielidlo? Vďaka nemu budú všetky povrchy krásne biele a lesklé.”

2. Čistiaci prostriedok na kuchyňu

Budete potrebovať:

  • Sódu bikarbónu
  • Vodu

Pokiaľ chcete umyť chladničku, mrazák či povrchy z nehrdzavejúcej ocele, zmiešajte 2 PL sódy bikarbóny a 500 ml teplej vody. Zmes zmiešajte a počkajte, kým spadne pena. Následne ju nastriekajte na dané povrchy a dočista ich poutierajte handričkou.

Nezriedenú sódu bikarbónu môžete naliať do odtoku a následne ju zalejte horúcou vodou, zbavíte sa nežiaducich a nepríjemných pachov.

Ak sa vám na nehrdzavejúcej oceli tvoria škvrny alebo chcete dosiahnuť vyšší lesk, vyrobte si pastu. Zmiešajte sódu s troškou vody a handričkou naneste na povrchy. Nechajte pôsobiť niekoľko minút a následne pastu opláchnite. Táto pasta je účinná aj na odstránenie usadenín v rúre na pečenie. Nechajte ju pôsobiť dlhšie, ideálne cez noc.

3. Prípravok na čistenie a dezinfekciu toalety

Budete potrebovať:

Ocot zmiešajte s čajovníkovým olejom a prelejte do fľaštičky s rozprašovačom. Zmes nastriekajte na a do wc misy, následne do misy nasypte sódu a toaletu vydrhnite kefou. Prípravok z wc dosky zotrite handričkou.

4. Prostriedok na leštenie nábytku

Budete potrebovať:

  • 120 ml olivového oleja
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 1 PL octu
  • 3 kvapky citrónového vonného oleja (nemusí byť)

Všetky suroviny zmiešajte v malej miske. Handru si najskôr namočte v teplej vode a poctivo vyžmýkajte. Vlhkú handru potom ponorte do leštenky a poutierajte ňou nábytok, ktorý následne pretrite suchou handričkou.

Tip: Tento čistiaci prostriedok môžete použiť aj na vyleštenie nehrdzavejúcej ocele. Zmes vám vydrží až 6 týždňov vo vzduchotesnej nádobe.

5. Prípravok na umývanie okien a zrkadiel

Budete potrebovať:

  • 500 ml vody
  • 150 ml octu
  • 60 ml isopropyl alkoholu
  • 2 kvapky éterického oleja

Všetky ingrediencie dôkladne rozmiešajte a prelejte do fľaše s rozprašovačom. Pred každým použitím zmes dôkladne pretrepte. Prostriedok nastriekajte na okno alebo zrkadlo a zotrite. Následne plochu preleštite mäkkou handričkou.

Tip: Prípravok používajte iba vtedy, keď na sklo/zrkadlo nesvieti priame slnko. Prípravok by v opačnom prípade rýchlo zaschol a mohol by zanechať nepekné fľaky, ktoré by sa vám ťažko leštili.

Nádoba s domácim čistiacim prostriedkom

6. Prípravok na leštenie medi

Budete potrebovať:

  • Ocot
  • Kuchynskú soľ

Z týchto dvoch ingrediencií si pripravte hustú pastu. Následne zmes naneste na hubku a prejdite ňou medené či mosadzné povrchy (napríklad vázu či úchytky). Na záver preleštite mäkkou handričkou.

7. Zmäkčovadlo do práčky

Namiesto kupovaného zmäkčovadla vám postačí približne 150 ml octu, ktorý vlejte priamo do bubna práčky, prípadne do priečinka na aviváž. Pre krajšiu vôňu pridajte vonný olej podľa vlastných preferencií.

8. Domáci prací gél

Budete potrebovať:

  • 175 g jadrového mydla (mydlo na pranie)
  • 150 g kryštalickej sódy (uhličitan sodný)
  • 10 l vody

Mydlo nastrúhajte na jemno a zalejte troma litrami horúcej vody. Tekutinu miešajte, kým sa mydlo úplne nerozpustí. Následne pridajte sódu a zalejte zvyškom vody. Miešajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja a nerozpustia. Vzniknutá hmota bude mať vločkovú štruktúru, keď vychladne, vznikne gél.

Tip: Domáci prací gél skladujte vo veľkom vedre s uzáverom.

“Vedeli ste, že jadrové mydlo používali už naše babičky a prababičky? Je účinným bojovníkom pred škvrnami, perfektne chráni farby a je vhodné aj pre alergikov.”

Zdroj fotiek: Unsplash, Freepik

Zdroj textu: www.goodhousekeeping.com, www.learn.eartheasy.com, www.moneycrashers.com, www.lepsiden.sk

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie