Už ste vyskúšali jedno z najobľúbenejších exotických ovocí? Marakuja je plná chuti a zdravia

4391
marakuja

O marakuji sa hovorí, že ak ju zjete, tak sa zamilujete do prvého človeka, ktorého následne stretnete. Či to je skutočne pravda nevieme, no jedno vieme určite. Marakuja patrí k tým najlepším a najzdravším druhom ovocia na svete. Poďte sa o nej dozvedieť niečo viac.

Niekedy sa nám môžu pliesť názvy marakuja, passion fruit či mučenka. Poďme si to dať teda na pravú mieru a spraviť si v pomenovaní tohto ovocia poriadok.

Marakuja je najčastejší názov pre ovocie, ktoré rastie na rastline mučenke jedlej. Passion fruit je anglický názov pre marakuju, no často sa používa aj u nás. Avšak pozor – existuje veľa druhov marakuje, avšak passion fruit je práve jeden konkrétny druh, a to passioflora edulis.

Kde sa tu marakuja vzala a prečo nám tak chutí?

Jedli ste už niekedy čerstvú marakuju? Ak áno, tak potom si iste viete predstaviť krásnu sviežu vôňu, ktorá sa z tohto ovocia šíri po rozkrojení tvrdej šupky. Vo vnútri sa nachádzajú drobné zrniečka obalené dužinou, ktoré spolu vytvárajú akýsi sliz. Na pultoch slovenských obchodov sa môžete stretnúť najčastejšie s fialovou marakujou, ktorá je pôvodom z Južnej Ameriky. Je veľmi chuťovo bohatá a šťavnatá. Vo svete je ešte veľmi rozšírená žltá marakuja, ktorá je považovaná za viac exotickú – pestuje sa napríklad na Havaji. Je väčšia ako fialová, má hrubšiu šupku a čo sa týka chute, je menej výrazná.

Zdroj: Canva

Ako sme už spomenuli, pôvod marakuje je v Južnej Amerike. Dnes sa však bežne pestuje v Keni, Austrálii či na Havaji. Zaujímavosťou je, že v Európe sa jej darí na veľmi málo miestach. Ideálne podmienky si však našla na portugalskom ostrove Madeira, kde z nej spravili národnú pochúťku.

Pokiaľ si neviete celkom dobre predstaviť jej chuť, spomeňte si na multivitamínový džús. Nejak tak chutí marakuja. Niektoré druhy sú sladšie, iné zas viac kyslé. Môžete v nej cítiť nádych marhúľ, ananásu aj manga.

Malá vitamínová bomba

Ľudia si často mylne myslia, že exotické ovocie nemá toľko vitamínov a výživných látok. Opak je pravdou a marakuja je toho jasným dôkazom. I keď šupka je nejedlá, dužina je veľmi bohatá na vlákninu, horčík, železo, fosfor či kyselinu listovú. Vedeli ste, že marakuja podporuje trávenie a pomáha bojovať proti zápche?

Okrem toho sa v marakuji nachádza množstvo vitamínu A a C. Čiže pri konzumácii podporujete svoju imunitu aj zdravie pokožky. Nezabudnite však, že aj tu platí – žiadna surovina vám nezabezpečí zdravie. Dôležitá je rôznorodosť. Viac o tejto téme si môžete prečítať v rozhovore s nutričnou špecialistkou Tatianou Kyseľovou.

Ako jesť marakuju?

Snáď najlepší a najchutnejší spôsob konzumácie marakuje je lyžičkou. Najviac si tak užijete jej chuť a šťavnatosť. Čiže ak sa vám do rúk dostane marakuja, jednoducho ju rozrežte na polovicu a dužinu vyjedzte pomocou lyžičky.

Zdroj: Canva

Máme pre vás aj TIP: V obchode vždy siahnite po čo najviac zošuverených a pokrčených marakujách. Práve tie sú dozreté a najsladšie.

Keďže marakuja má výraznú a mierne kyslastú chuť, super sa hodí na dochutenie jogurtu, tvarohu či smotanového koláča. Fantastický je aj marakujový curd, respektíve puding. Na internete naň nájdete množstvo receptov, no my vám prezradíme náš najobľúbenejší:

  • 4 žĺtky
  • 40 g cukru
  • 40 g masla
  • 4 marakuje

Postup je veľmi jednouchý. Najskôr si do mixéra dajte dužinu z ovocia, ktorú rozmixujte a prepasírujte cez sitko. Túto šťavu vylejte do hrnca, pridajte zvyšné ingrediencie a uvarte puding. Dôležité je však variť ho vo vodnom kúpeli.

Marakujový curd môžete použiť ako džem, napríklad na palacinky či na potretie sladkého pečiva. Môžete ním dochutiť vanilkový krém do torty, naplniť ním makronky alebo potrieť piškótové cesto.

Marakuja na všetky spôsoby? Jedine na Madeire

Nedávno sme vám priniesli cestovnú reportáž z Porta a Madeiry, kde sme sa zamerali na jedlo. Práve na Madeire sme mali možnosť ochutnať marakuju na rôzne spôsoby, pričom naozaj všetky boli fantastické. Otázkou zostáva, či preto, že marakuja sa hodí do rôznych jedál, alebo skôr preto, že patríme medzi veľkých milovníkov tohto ovocia. 😊

Cheesecake s marakujovou polevou alebo marakujová limonáda boli všadeprítomné klasiky, no ryba v cestíčku zapečená s banánom a preliata marakujovou omáčkou, to už bolo niečo, nad čím sme zdvihli obočie. A čuduj sa svete, toto jedlo patrí na Madeire k veľmi typickým a populárnym a skutočne to bola chutná kombinácia.

Marakujové tartaletky z Madeiry, skutočná pochúťka. Zdroj: autor článku

Nie je marakuja ako marakuja

Možno ste si až dodnes mysleli, že marakuja je tmavofialová a guľatá. Pravdou však je, že na svete existujú desiatky druhov marakuje, medzi najznámejšie patria:

  • fialová marakuja – menšia, kyslastá, bohatý chuťový profil
  • žltá marakuja – väčšia, sladká, menej bohatý chuťový profil
  • marakuja obrovská – šťavnatá a kyslastá, používa sa aj vo farmácii
  • granadilla – veľmi sladké tóny chuti, kvetinová vôňa

Zdroj: healthline / eatme

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie