Tradičná slovenská kuchyňa: Ochutnajte kúsok Gemera

16345
Ochutnajte kúsok Gemera

Nedávno sme vám na našom blogu predstavili miesta, kde podľa nás dostať najlepšie bryndzové halušky. No tradičná slovenská kuchyňa skrýva aj ďalšie poklady, niektoré viac a niektoré menej známe. Medzi tie druhé patria i gemerské špeciality, úzko spojené s krajom Gemer, podľa ktorého sú pomenované. V tomto baníckom kraji sa žilo veľmi ťažko, napriek tomu je gemerská kuchyňa pestrá a  bohatá na kulinárske poklady. Či si obľúbite  gemerské guľky v rôznych variantoch, cíbliky, škorce či čír, alebo ďalšie chutné tradičné jedlá, to už necháme na vás :)

Gemerské guľky s dynamitom

Úplne najlepším gemerským jedlom sú gemerské guľky s dynamitom, jedlo, ktoré sa pripravuje hlavne pri dvoch príležitostiach – na Banícky deň, ktorý sa na Gemeri oslavuje v septembri a na “Tri krále” – 6. januára. A samozrejme vždy, keď máte chuť a najmä čas, keďže príprava je dosť časovo náročná.

Množstvo receptov uvádza ako hlavnú surovinu údené mäso, no najchutnejšie guľky sú z bravčového mäsa pomletého spolu s oškvarkami. S dynamitom preto, že mäsová guľôčka – dynamit – sa obalí zemiakovou hmotou. Tá sa potom vyváľa v hrubej vrstve múky, aby sa nerozvarila a varí sa vo vriacej vode asi 20 minút. Voda sa po uvarení guličiek nevylieva, použije sa na prípravu kyseľa – polievky, s ktorou sa guľky podávajú.

Tradičná slovenská kuchyňa: Gemer - Guľky s dynamitom podávané s kyseľom a opraženou cibuľkou
Guľky s dynamitom podávané s kyseľom a opraženou cibuľkou

Na guľky má každá dedina, dokonca i rodina svoj vlastný recept, preto gemerské guľky môžete ochutnať v každej rodine inšie. Mne, samozrejme, najviac chutia tie “naše”. Recept sa v rodinách dedí “z pokolenia na pokolenie” – u nás sa ich od starej mamy, otcovej mamy, naučila robiť moja mama a pár pokusov som už skúšala i ja. Ďalšie varianty prípravy nájdete na stránke varecha.sk.

“Mjašanje” revúcke guľky

Miešané guľky, ktoré poznám ako “revúcke” sa pripravujú z rovnakých surovín ako gemerské, len sa miesto dynamitovej plnky všetky suroviny zmiešajú do zemiakovo-mäsovej zmesi, z ktorej sa tiež tvarujú guľky. Podávajú sa tiež s kyseľom či praženou cibuľou, môžu sa podávať i s kvasenou kapustou. Recept na ich prípravu nájdete tu.

Miestni vo varení guliek usporadúvajú rôzne súťaže, varenie guliek je jednou zo súťažných disciplín počas Dní mesta Jelšava. Ženy z Gemera ich chodievali variť na folklórne slávnosti po celom Slovensku.

Tradičná slovenská kuchyňa: Gemer - Revúcke miešané guľky
Revúcke miešané guľky

Škorce

Škorce sa pripravujú jednoducho, v slanej vode sa uvarí krupica, z ktorej sa tvarujú lyžicou škorce – väčšie halušky. Pripravujú sa na sladko – makom alebo orechami s cukrom, alebo na slano, preliate opraženou slaninkou.

Cíbliky

Prípravou jednoduché jedlo na spôsob šúľancov na slano. Šúľance sa pripravia z múkového cesta (nie zemiakového), podávajú sa s bryndzou a kyslou smotanou. Názov i jedlo pochádzajú z rázovitej obce Rejdová.

Gágoríky

V oblasti Gemera sa slávnostná slepačia či hovädzia polievka podáva s tradičnou závarkou v podobe gágoríkov. Gágoríky sú cestoviny z rezancového cesta, ktoré sa nakrája na fliačiky a pomocou vretena a brda z krosien (slúžiaceho ako podložka) sa tvarujú do správneho tvaru. Ich príprava je veľmi pracná, preto sa jedli len pri slávnostných príležitostiach. Dnes gágoríky dostať kúpiť v obchodoch v gemerskom regióne, podávajú ich i v niektorých miestnych reštauráciách.

Tradičná slovenská kuchyňa: Gemer - Vývar s gágoríkmi
Vývar s gágoríkmi

Z oblasti Gemer pochádzajú ďalšie výborné jedlá, či už rómske tradičné jedlo gója, krémová polievka papcún alebo opäť niečo z Rejdovej – bryndzový čír. Veríme, že týmto krátkym prehľadom gemerských špecialít sme vás navnadili na ochutnávku gemerskej kuchyne. Ak si chcete niektoré recepty skúsiť, nech sa páči :)

 

Zdroj hlavného obrázku: http://muranskaplanina.sk/planina.php?article=38

 

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie