Nedávno sme vám na našom blogu predstavili miesta, kde podľa nás dostať najlepšie bryndzové halušky. No tradičná slovenská kuchyňa skrýva aj ďalšie poklady, niektoré viac a niektoré menej známe. Medzi tie druhé patria i gemerské špeciality, úzko spojené s krajom Gemer, podľa ktorého sú pomenované. V tomto baníckom kraji sa žilo veľmi ťažko, napriek tomu je gemerská kuchyňa pestrá a bohatá na kulinárske poklady. Či si obľúbite gemerské guľky v rôznych variantoch, cíbliky, škorce či čír, alebo ďalšie chutné tradičné jedlá, to už necháme na vás :)
Gemerské guľky s dynamitom
Úplne najlepším gemerským jedlom sú gemerské guľky s dynamitom, jedlo, ktoré sa pripravuje hlavne pri dvoch príležitostiach – na Banícky deň, ktorý sa na Gemeri oslavuje v septembri a na “Tri krále” – 6. januára. A samozrejme vždy, keď máte chuť a najmä čas, keďže príprava je dosť časovo náročná.
Množstvo receptov uvádza ako hlavnú surovinu údené mäso, no najchutnejšie guľky sú z bravčového mäsa pomletého spolu s oškvarkami. S dynamitom preto, že mäsová guľôčka – dynamit – sa obalí zemiakovou hmotou. Tá sa potom vyváľa v hrubej vrstve múky, aby sa nerozvarila a varí sa vo vriacej vode asi 20 minút. Voda sa po uvarení guličiek nevylieva, použije sa na prípravu kyseľa – polievky, s ktorou sa guľky podávajú.
Na guľky má každá dedina, dokonca i rodina svoj vlastný recept, preto gemerské guľky môžete ochutnať v každej rodine inšie. Mne, samozrejme, najviac chutia tie “naše”. Recept sa v rodinách dedí “z pokolenia na pokolenie” – u nás sa ich od starej mamy, otcovej mamy, naučila robiť moja mama a pár pokusov som už skúšala i ja. Ďalšie varianty prípravy nájdete na stránke varecha.sk.
“Mjašanje” revúcke guľky
Miešané guľky, ktoré poznám ako “revúcke” sa pripravujú z rovnakých surovín ako gemerské, len sa miesto dynamitovej plnky všetky suroviny zmiešajú do zemiakovo-mäsovej zmesi, z ktorej sa tiež tvarujú guľky. Podávajú sa tiež s kyseľom či praženou cibuľou, môžu sa podávať i s kvasenou kapustou. Recept na ich prípravu nájdete tu.
Miestni vo varení guliek usporadúvajú rôzne súťaže, varenie guliek je jednou zo súťažných disciplín počas Dní mesta Jelšava. Ženy z Gemera ich chodievali variť na folklórne slávnosti po celom Slovensku.
Škorce
Škorce sa pripravujú jednoducho, v slanej vode sa uvarí krupica, z ktorej sa tvarujú lyžicou škorce – väčšie halušky. Pripravujú sa na sladko – makom alebo orechami s cukrom, alebo na slano, preliate opraženou slaninkou.
Cíbliky
Prípravou jednoduché jedlo na spôsob šúľancov na slano. Šúľance sa pripravia z múkového cesta (nie zemiakového), podávajú sa s bryndzou a kyslou smotanou. Názov i jedlo pochádzajú z rázovitej obce Rejdová.
Gágoríky
V oblasti Gemera sa slávnostná slepačia či hovädzia polievka podáva s tradičnou závarkou v podobe gágoríkov. Gágoríky sú cestoviny z rezancového cesta, ktoré sa nakrája na fliačiky a pomocou vretena a brda z krosien (slúžiaceho ako podložka) sa tvarujú do správneho tvaru. Ich príprava je veľmi pracná, preto sa jedli len pri slávnostných príležitostiach. Dnes gágoríky dostať kúpiť v obchodoch v gemerskom regióne, podávajú ich i v niektorých miestnych reštauráciách.
Z oblasti Gemer pochádzajú ďalšie výborné jedlá, či už rómske tradičné jedlo gója, krémová polievka papcún alebo opäť niečo z Rejdovej – bryndzový čír. Veríme, že týmto krátkym prehľadom gemerských špecialít sme vás navnadili na ochutnávku gemerskej kuchyne. Ak si chcete niektoré recepty skúsiť, nech sa páči :)
Zdroj hlavného obrázku: http://muranskaplanina.sk/planina.php?article=38
zdieľať tento článok na: