Teplá strava nie je samozrejmosťou. OZ Vagus vás prosí o pomoc

868
Vagus
foto: Canva

Inflácia a zdražovanie – dve slová, ktoré tento mesiac počujeme zo všetkých smerov. Napriek tomu, že zdražovanie pohonných hmôt, potravín či energií zasiahne všetky domácnosti, v našej spoločnosti sa nachádza aj extrémne ohrozená skupina ľudí. Ľudia bez domova nemali čo vložiť do úst ani predtým, no ich situácia sa rapídne zhoršuje.

K centrám, ktoré ľuďom bez domova vo veľkej miere pomáhajú, na Slovensku jednoznačne patrí OZ Vagus. Okrem finančnej podpory a poskytovania základnej hygienickej starostlivosti prevádzkujú v našom hlavnom meste aj takzvaný Domec, do ktorého sa chodí denne okolo 100 ľudí najesť teplého a výživného jedla.

Peňazí jednoducho nie je dosť

Medzi viac ako 1200 ľuďmi, ktorí ročne navštívia denné centrum, sú osamelí seniori a seniorky, týrané ženy, odchovanci a odchovankyne z detských domovov či ľudia so zdravotným znevýhodnením. Títo ľudia si jednoducho nemôžu každý deň dovoliť plnohodnotne sa najesť, preto sa spoliehajú na pomoc druhých. Na pomoc od tých, ktorým to neublíži a im to môže doslova zachrániť život.

“Okrem možnosti osprchovať sa či získať čisté oblečenie pre nich denne pripravujeme raňajky, teplý obed a olovrant. Stúpajúce ceny však zasiahli aj nás a hrozí, že budeme musieť výdaj jedla radikálne obmedziť,” uvádza občianske združenie na svojej stránke.

Domec je jediná kamenná prevádzka otvorená pre ľudí bez domova aj cez víkendy. Práve počas nich sú služby pre klientov a klientky v meste obmedzené. Trvanlivé potraviny či balenú vodu poskytujú ľuďom bez domova aj prostredníctvom terénneho tímu. Títo ľudia žijú často v odľahlých častiach mesta alebo im zdravotný stav nedovoľuje využívať služby v meste.

Ako môžete pomôcť

Aby nemuseli zavrieť jedáleň počas víkendov a ich terénny tím mohol distribuovať pomoc rovnako ako doteraz, potrebujú predovšetkým vašu finančnú pomoc na nákup jedla.

Váš dar pomôže udržať výdaj stravy pre stovky ľudí bez domova.

Darovať môžete priamo na TOMTO ODKAZE. V prípade, že si finančný dar nemôžete dovoliť, zbierke pomôžete aj zdieľaním tohto článku a šírením myšlienky vzájomnej pomoci medzi svojich priateľov a známych. V mene všetkých, pre ktorých jedlo nie je samozrejmosťou aj my srdečne ďakujeme.❤

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie