Svetoví kuchári a ich tajomstvo dokonalého Valentína: Spoznajte ho aj vy

1146
Pár na romantickej večeri

Tento rok bude Valentín po celom svete vyzerať inak. Kedysi sme boli zvyknutí na plné reštaurácie, kde sme si so svojou polovičkou mohli vychutnať skvelé valentínske menu, výnimočné dezerty či chutné víno.

Našťastie, reštaurácie môžu stále fungovať v obmedzenom režime ako donášky či výdajné okienka. I keď je pre nich momentálna situácia veľmi náročná, niektoré z nich si pre svojich zákazníkov pripravili špeciálne valentínske menučka.  

 Okrem toho sa svetoví šéfkuchári rozhodli podeliť o svoje obľúbené valentínske recepty, pretože chcú, aby sme si sviatok zamilovaných užili naplno. Tento rok máte teda viac možností – môžete si celé menu objednať z niektorej z vašich obľúbených reštaurácií, alebo si môžete navariť doma, poprípade si objednajte hlavné jedlo a dezert pripravte vo svojej kuchyni. Nechajte sa inšpirovať týmito špecialitami, veď Valentín je výnimočný deň.

Kurací šalát s javorovým sirupom a karamelizovanými orieškami od kuchára Faisal Aldeleigan

Faisal mal perfektne rozbehnutú kariéru finančníka. Po 10 rokoch ju však zavesil na klinec a nasledoval svoju vášeň pre varenie. Dnes vlastní sieť reštaurácií v Ázii, kde patrí medzi veľmi uznávaných šéfkuchárov.

Šalát je na romantickú večeru ako stvorený (ilustračné foto)

Ingrediencie na 2 porcie

Zálievka

  • 15 ml javorového sirupu (môžete použiť aj med)
  • 60 ml olivového oleja
  • 2 KL horčice
  • soľ, korenie a sušený cesnak na dochutenie

Orechy

  • 20 g orechov (najlepšie sú pekanové, použiť môžete aj mandle alebo kešu)
  • 5 ml olivového oleja
  • 10 ml javorového sirupu alebo medu
  • štipka soli
  • štipka škorice

Šalát

  • 300 g šalátovej zmesi (ľadový šalát, lollo rosso, rucola,…)
  • 20 g cvikle
  • 200 g kuracieho mäsa pripraveného na grile
  • 30 g kozieho syra
  • 10 ks cherry paradajok

Príprava

Najskôr si pripravte zálievku – všetky ingrediencie spolu zmiešajte a odložte do chladničky. Následne si na panvici skaramelizujte oriešky – rozohrejte olej, pridajte javorový sirup, soľ a škoricu, pridajte orechy a nechajte ich skaramelizovať.

Šalát umyte a natrhajte/nakrájajte na menšie kúsky. Cviklu nakrájajte na krúžky a ugrilujte. Následne do šalátovej zmesi pridajte grilované mäso pokrájané na kocky, kozí syr, cherry, a cviklu. Na vrch pridajte oriešky a prelejte zálievkou.

Lávový koláč od Wolfgana Pucka

Wolfgan Puck patrí medzi najuznávanejších svetových kuchárov. Má viac ako 50 reštaurácií, pričom viaceré z nich sú ocenené Michelinskými hviezdami.

Lávový koláčik si určite zamilujete. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a rýchla.

Ingrediencie na 8 menších koláčikov

  • 210 g masla
  • 210 g horkej čokolády
  • 65 g hladkej múky
  • 4 vajcia
  • 3 žĺtky
  • 140 g cukru

Príprava

Rúru si rozohrejte na 160 stupňov. Na miernom ohni si rozpustite maslo s čokoládou. Do zmesi pridajte múku a dobre premiešajte. V druhej miske vyšľahajte vajcia, žĺtky a cukor (šľahajte cca 3 minúty). Následne vajcia s cukrom vmiešajte do čokoládovej zmesi a miešajte, kým sa nespojí. Formičky (napríklad od muffín) vytrite maslom a naplňte čokoládovou zmesou. Pečte približne 11 minút. Lávové koláčiky podávajte napríklad s horúcimi malinami alebo vanilkovou zmrzlinou.

Rezance s hovädzím a zeleninou od Jordan Bourke & Rejina Pyo

Ingrediencie na 2 porcie

  •  sójová omáčka
  • 1 PL sezamového oleja (nemusí byť)
  • 1 a ½ PL medu alebo javorového sirupu
  • 1 strúčik pretlačeného cesnaku
  • štipka mletého čierneho korenia
  • 75 g tenučkých plátkov hovädzieho mäsa
  • 1 rozšľahané vajíčko
  • 100 g špenátu
  • 5 ks šampiňónov (nakrájané na tenké plátky)
  • 100 mrkvy (nakrájanej na prúžky)
  • menšia cibuľa (nakrájaná na malé kúsky)
  • 120 g rezancov (napríklad sklenené)
  • ½ KL sezamových semiačok
  • štipka čili (nemusí byť)
  • olej

Príprava

Zmiešajte 2 PL sójovej omáčky, sezamový olej, med, čierne korenie a cesnak. Hovädzie mäso dajte do misky a pridajte polovicu z pripravenej marinády, zvyšnú si odložte na podlievanie. Mäso nechajte marinovať aspoň jednu hodinu.

(ilustračné foto)

Na panvici si rozohrejte slnečnicový olej a pridajte vajíčko. Spravte z neho omeletu. Následne ju vyberte a nakrájajte na rezance. Na tej istej panvici si rozohrejte olej, pridajte šampiňóny, cibuľu a mrkvu a na prudkom ohni pražte asi 4 minúty. Do zmesi pridajte zvyšnú marinádu a následne hovädzie mäso, ktoré prudko oprážajte maximálne 4 – 5 minút.

Rezance si pripravte podľa návodu. Keď sú hotové, sceďte ich a dajte späť na panvicu. Pridajte 2 PL sójovej omáčky, oprážajte 2 minútky a pridajte mäso, zeleninu, vajíčko a špenát. Všetko spolu oprážajte 2 minútky. Hotové jedlo preložte na tanier a ozdobte s čili a sezamovými semienkami.

Či už sa teda rozhodnete vychutnať si so svojou milovanou osobou chutné jedlo, ktoré si objednáte z obľúbenej reštaurácie, alebo si skúsite niečo dobré navariť, veríme, že si tento deň užijete. Veď predsa všetci dobre vieme, že láska ide cez žalúdok :)

Zdroj receptov

https://www.vogue.co.uk/arts-and-lifestyle/article/valentines-day-recipes

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2016/feb/14/chefs-favourite-valentines-day-recipes

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie