Svadobné menu trendy na rok 2023: Čo nesmie chýbať na žiadnej hostine?

2341

Predošlé roky boli pre svadobnú sezónu pomerne náročné. No rok 2023 je tu (dúfajme) v plnej sile a všetko sa vracia do zabehnutých koľají. Očakáva sa veľký svadobný boom, ku ktorému patria aj novinky a trendy.

Pri organizovaní svadby je kľúčových viacero bodov, medzi tie najdôležitejšie určite patrí výber miesta/sály, hudba a v neposlednom rade jedlo a nápoje. Veď povedzme si to na rovinu, (takmer) každý z nás si pri pomyslení na svadbu vybaví honosnú hostinu, všakovaké zákusky, bufetové stoly či farebné drinky.

V nasledujúcom článku sme pre vás dali dokopy predpovede a vízie od svetových kuchárov, pekárov, barmanov či organizátorov podujatí na to, aké budú svadobné menu trendy v tomto roku.

Samozrejme, využiť tieto nápady môžete nielen ako ženích či nevesta, ale aj pri príležitosti rôznych iných podujatí. Tak sa poďme pozrieť na to, čo by na vaše párty nemalo chýbať.

Gril v hlavnej úlohe

Grilovačky sa už v predošlých rokoch pomaličky začali objavovať na svadbách či iných hostinách, no v tomto roku budú hviezdou. A podľa nás spravíte určite dobre, ak sa aj vy rozhodnete pre grilované dobroty. Dôležitý je však aj priestor, v kultúrnom dome v strede dediny si grilovačku spravíte ťažko.

Zdroj: Canva

Ideálne budú sály, hotely či chaty, ktoré majú vonkajšiu časť určenú pre konanie oslavy. Tam sa môže rozložiť gril, postaviť k nemu jedného či dvoch šikovných kuchárov a hodinku či dve môžu pripravovať pre hostí špeciality z grilu.

Personalizované menu

Z personalizovaného menu sa pomaly ale isto stáva veľký trend. A o čo vlastne ide? Páry si vyberajú jedlá, ktoré pre nich niečo symbolizujú alebo sú pre nich z určitého dôvodu výnimočné. Napríklad si vyberú rovnaké hlavné jedlo, aké mali na prvom rande a jeho podávanie môžu spojiť s príbehom. Poprípade si môžu nechať navariť obľúbený rodinný recept.

Ide o veľmi pekný trend, v ktorom sa pri jedle zároveň vynárajú aj krásne spomienky. Z hostiny sa tak stane aj osobný zážitok.

Neskorý fast food

Len si predstavte tie rozžiarené oči a stekajúce slinky v momente, ak by sa vo večerných hodinách pripravili pulty s rôznymi jedlami inšpirovanými rýchlym občerstvením. Kto by si nedal mini burger, hot-dog, wafle či churros?

Zdroj: Canva

Udržateľnosť vo svadobnom menu

Povedomie o udržateľnosti a ochrane životného prostredia stále raste a preto je úplne prirodzené, že sa dostáva aj na udalosti akou je svadba. A v čom táto udržateľnosť spočíva? V prvom rade je to práca s miestnymi a sezónnymi ingredienciami, minimalizovanie odpadu či menu, v ktorom je nižší podiel mäsa a viac rastlinných produktov.

Lokálne suroviny a regionálne jedlá

Ako sme načrtli v predchádzajúcom bode, páry čoraz viac požadujú do svadobného menu zakomponovať maximum lokálnych surovín. A nielen to, ale aj regionálne pochúťky a mieste špeciality budú veľkým trendom.

Svadba, na ktorej sa zídu ľudia z rôznych častí Slovenska aj sveta, je skvelou príležitosťou na predstavenie miestnej kuchyne.

Zážitok v podobe Fine dining

Mnohé páry chcú svoj veľký deň spojiť so zážitkovou gastronómiou a tento zážitok radi doprajú celej svojej rodine či kamarátom. I keď ide o typ varenia, ktoré sa nedá zorganizovať v každej kuchyni, určite na to nájdete vhodné miesto. K Fine diningu patria aj tanierové dezerty, teda namiesto toho, že pred vás položia veľký podnos so zákuskami, dostane každý hosť svoj monodezert.

Mini dezerty a candy bar

Candy bar je trendom už niekoľko rokov, no teraz by mal byť samozrejmosťou. Nie je nič lepšie ako po výbornom hlavnom jedle prísť k špeciálnemu stolu s koláčikmi a vybrať si presne tie, na ktoré máte chuť.

Pokladanie zákuskov do stredu stola má niekoľko nevýhod. Hlavnou je, že na každom tanieri je veľká rozmanitosť, no z každého druhu sú tam 1-2 ks. A určite s nami budete súhlasiť ak povieme, že väčšina z nás by si dala aj tak punčový rez. Alebo rovno dva.

Zdroj: Canva

Výhodou candy baru je práve to, že každému sa ujde dezert, na aký má chuť. A keďže nechcete, aby vaši hostia vysedávali s preplneným bruchom, naservírujte im mini dezerty na jedno zahryznutie. Pokiaľ by niekto „frflal“ na to, že po zákusky musí chodiť cez celú sálu, pripomeňte mu, aký je pohyb zdravý 😊

Kreatívny kokteil bar či kútik s rumom

Kokteilové bary sú obľúbeným doplnkom na svadbách už dlhší čas, no stále sa dajú posunúť na vyššiu úroveň. Budúci mladomanželia môžu napríklad s barmanom vymyslieť drink menu zo špeciálnych kokteilov, ktoré si navrhnú presne podľa svojich chutí.

Rovnako trendy bude aj rumový či tequilový kútik. Do rumového pridajte kubánske cigarety, zabezpečte doň naozaj kvalitné a výberové rumy a hostia môžu degustovať.

Ďalšie nápady na zveľadenie vašej hostiny

Zalievanou kávou dnes potešíte málokoho. Ak je medzi vašimi hosťami viacero milovníkov klasického espressa či cappuccina, zarezervujte si na hodinku baristu. Na letnej svadbe určite všetci ocenia bar so zmrzlinou. Teda všetci okrem rodičov, ktorí budú musieť svojim ratolestiam čistiť oblečenie. No a pokiaľ si radi doprajete kvalitné sushi, v rámci bufetových stolov si môžete objednať sushi set z obľúbenej reštaurácie.

Zdroj: Canva

Zdroj: perfectvenue / brides / partyslate

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie