Janka Šimkovičová sa popri dvoch malých deťoch venuje množstvu aktivít. V poslednom čase ju môžeme často vidieť v Teleráne, kde pripravuje zdravé a rýchle dobroty spolu so svojimi hosťami. Je autorkou a vydavateľkou úspešných knižiek so zdravými receptami, podieľa sa na zaujímavých akciách zameraných na propagáciu zdravého životného štýlu a v tomto štýle pripravuje aj netradičné teambuildingy pre firmy. Predovšetkým však vedie svoj vlastný internetový portál Cvičte.sk, ktorý sa za pár rokov dostal na popredné miesta medzi portálmi zameranými na cvičenie a zdravý životný štýl.

To, čomu sa venuje v práci praktizuje aj v súkromí – zapája sa napríklad aj do bežeckých maratónov a pre svoju rodinu pripravuje zdravé a chutné jedlo. Je na nej vidieť, že svoju prácu miluje a so súkromím šikovne prelína. Aj Janka nám odpovedala na naše otázky o obľúbenom jedle, varení a prezradila, aké reštaurácie má najradšej.

 Janka Šimkovičová
Foto: Martin Fazekáš

Tvoje aktivity v rámci propagovania zdravého životného štýlu naznačujú, aké asi máš rada jedlo – zdravé a výživné – ale predsa len skús nám popísať, aký tvoj vzťah k jedlu.

Môj vzťah k jedlu je veľmi pozitívny. Rada jem chutné, ale zdravé veci. Čo znamená, že mám rada jedlo, po ktorom sa dobre cítim a mám z neho energiu. Nejedávam preto, lebo potrebujem nasýtiť žalúdok, ale preto aby som okrem hladu poskytla telu kvalitné živiny, aby mohlo skvele fungovať :)

Zvlášť obľubujem šaláty. Rôzne – teplé, či studené – vždy si dokážem vykreovať chutné kombinácie podľa toho, kedy ich jem, v závislosti od ročného obdobia. Aktuálne máme jeseň, preto preferujem skôr teplé šaláty. Napríklad červená repa jemne podusená na tekvicovom oleji, k tomu kozí syr, pár orechov a je to. Neinklinujem k žiadnej kuchyni, skôr som si z viacerých niečo “adoptovala”. Ale doteraz, čo som mala možnosť vyskúšať, úplne mi sadla ázijská kuchyňa, tá pravá v Ázii. Nie tá, ktorú robia ázijské bistrá na Slovensku (česť výnimkám).

Baví ťa varenie? Doma máš krásnu rodinku, aké jedlá sú u vás najobľúbenejšie a čo nesmie vo vašom jedálničku chýbať?

Varím každý deň. Tým, že obaja s manželom pracujeme doma, je pre nás úplne prirodzené stravovať sa doma. Už roky mám vždy zásobenú komoru rôznymi potravinami na varenie a pečenie, ktorú pravidelne dopĺňam. V chladničke máme toho menej, pretože nakupujeme čerstvé veci, hlavne zeleninu a ovocie, čo sa u nás jedáva na kilá. Sme veľmi “polievkoví” a tie moje milujú aj návštevy. Deti majú veľmi rady domáce omáčky na cestoviny, tie pripravujem a sterilizujem aj na zimu. Najväčší úspech má cícerová musaka zapečená mozzarellou alebo zapečená cuketa. Cícer som deti naučila jesť namiesto slaných orieškov :) Jedávame aj mäso a pečené kura na rozmaríne s ryžou basmati je častým nedeľným obedom. Ku každému obedu sa podáva u nás zelenina, buď ako príloha alebo osobitný šalát. To je niečo, čo musí byť a z toho najmä u detí nepoľavím.

Janka Šimkovičová
Foto: Martin Fazekáš

Určite si z času na čas rada pochutíš aj na dobrom jedle v reštaurácii. Máš nejaké obľúbené miesta kam rada chodievaš, alebo aké ťa v poslednom období zaujali?

Odvykli sme si od reštaurácii, tým, že sa stravujeme prevažne doma, stali sa z nás vyberaví zákazníci. Aj keď ponuky v reštauráciach sa už lepšia, stále nás odrádza servis. S týmto je to na Slovensku žiaľ ešte stále úbohé. Nechápem, že majitelia reštaurácii investujú neskutočné peniaze do interiéru, marketingu a potom im to celé pokazí obsluha. Servis je u nás ešte stále podceňovaný.

Ale keď už, radi sa chodievame najesť, väčšinou na večeru do reštaurácie Bonnes v mojom rodnom meste Vranove nad Topľou, ktorá vystupovala aj v programe Zdenka Pohlreicha “Áno, šéfe!” Pán majiteľ vyberá aj skvelé vína k jedlám. V rámci obeda sme si obľúbili Mercado v Auparku. Zvláštne je, že kým boli v Eurovea, ich jedlá neboli až také chutné ako teraz. Možno aj preto, že spolupracujú s pani Silviou Horeckou, ktorá preferuje zdravú stravu a jedlo pripravuje len z kvalitných surovín. Veľmi som si obľúbila prevádzky Mondieu. Ak chcem ísť na kávu a dať si niečo pod menšie pod zub ich ponuka spĺňa presne to, čo hľadám. Ak mám chuť na sladké majú skvelé raw koláče, ak chcem šalát nájdem viacero druhov. Po tréningu si zvyknem dať ich proteínové smoothie. Je pripravené z ovocia a zeleniny, žiaden prášok. A nedá mi spomenúť Monsters Café, kam chodievam s deťmi :)

Na aké gastronomické zážitky rada spomínaš? Alebo čo je pre teba zážitkom v súvislosti s gastronómiou?

Pre mňa je zážitok varenie v Teleráne v Markíze. Chodievam tam pravidelne a stále je to iné. Vládne tam veľmi príjemná atmosféra a teším sa, že doteraz sa nám vždy všetko podarilo. Domov odtiaľ chodievam hladná, pretože vždy sa všetko zje, tak hosťom a celému štábu chutia jedlá, ktoré pripravujeme vždy s niektorým zo spoluautorov z knihy Zdravé rýchlovky.

Janka Šimkovičová
Zdroj foto: Janka Šimkovičová

Čo je podla teba najdôležitejšie v rámci stravovania sa zdravo?

Dôležité podľa mňa je zachovať si zdravý sedliacky rozum :) To znamená, hlavne nepodliehať trendom. A v oblasti zdravého stravovania je ich neúrekom. Najdôležitejšie je vnímať svoje telo a počúvať, ako na dané jedlo reaguje. Ak mi raz špenát nechutí, tak sa nebudem do toho nútiť, len preto, že je zdravý. Alebo ak mu chcem dať ešte šancu, tak si ho pripravím na viacero spôsobov. Keď to však nejde, tak to nejde :)

Zdravo pre mňa zároveň znamená výživne. Čiže pripravujem jedlo, ktorým sa nielen nasýtim ale zároveň vyživím svoje telo. Dodám mu také živiny, aby malo dostatok energie pre ďalšie fungovanie. O to viac, keď športujem. Osobne si myslím, že zdravú kuchyňu tvoria čerstvé a kvalitné potraviny, žiadne polotovary a veľa zeleniny. Zelenina je v zdravom stravovaní základ. Veľkou otázkou je dnes cukor. Nesúhlasím s tým, že cukor je jed, ten ešte nikoho nezabil. Dôležité je aký a v akom množstve ho konzumujeme. My klasický cukor doma nemáme, sladíme kokosovým alebo brezovým cukrom. Keď však ideme na návštevu k rodičom, tak si určite neberiem náš cukor so sebou. V pohode zvládame aj koláče a jedlo, ktoré je pripravené z bieleho kryštáľového cukru. Tiež u mňa nenájdete klasickú bielu múku. Celkovo sa snažím múku trochu obmedzovať a keď sa dá tak ju nahrádzam prirodzene bezlepkovými múkami, ktoré majú vyššie výživové hodnoty.

Janka Šimkovičová
Zdroj foto: Janka Šimkovičová

V tomto duchu sa nesie aj tvoja najnovšia knižka, v ktorej sú recepty  využitím zdravších alternatív surovín ktoré sa bežne používajú…

Áno, takéto recepty, kde nie je klasický cukor a biela múka sme dali dokopy v knihe, kde som spoluautorkou. Pre mňa ako matku dvoch synov je dôležité, aby jedli aj mimo domu správne a kvalitne. A vyzerá, že nie som sama :) Kniha sa teší veľkým ohlasom, je dostupná vo všetkých kníhkupectvách. Čo mne osobne chýbalo bola kuchárka, kde by boli zdravé ale rýchle jedlá, nenáročné na prípravu. V kníhkupectvách, ale aj na stránke www.fitnamotavka.sk nájdete knihu Zdravé rýchlovky, kam prispelo svojimi receptami 15 ľudí, ktorí sa zdravej strave venujú. Kniha obsahuje 60 zdravých a výživných receptov, ktoré si pripravíte do 30 minút.

Máš nejakú obľúbenú zahraničnú kuchyňu okrem tej ázijskej? Keď cestuješ na dovolenku ochutnávaš lokálne kuchyne? 

Janka Šimkovičová
Zdroj foto: Janka Šimkovičová

Milujem cestovanie a k tomu patrí aj ochutnávanie lokálnej kuchyne. Som zvedavý typ človeka, takže ochutnávam o dušu :) Doteraz mi najviac učarovala Thajská kuchyňa a milujem aj taliansku kuchyňu. To ako vedia pripraviť ryby, cestoviny, namiešať šaláty. V pamäti mi utkvela aj večera v Osle, kde nám servírovali lososa s citrónovou omáčkou a zemiakmi a lepšie pripraveného lososa som ešte nejedla.

Čo by si nám ešte o sebe prezradila v súvislosti s gastronómiou?

Môže sa zdať, že v otázke jedla sme s mojou rodinou vyberaví. Fakt je, že nedáme čokoľvek do žalúdka. Na druhej strane si jedlo vážime, vedieme k tomu aj naše deti, že jedlo je vzácne. Snažíme sa nevariť a nenakupovať tak, aby sa nám stalo, že je jedla prebytok, pokazí sa a musíme to vyhodiť. Ak sa ocitneme na svadbe, oslave ideme na návštevu nepohrdneme tým, čo nám ponúknu. Nevymýšľame a s vďakou si dáme aj rezeň i tortu :) Mrzí ma, že v 21. storočí je ešte stále mnoho krajín, kde ľudia nemajú, čo do úst a zomierajú od hladu. Som vďačná za to, že každý deň máme teplé a dobré jedlo a netrpíme hladom.

Ako si sa dostala k tomu čo robíš a čomu sa venuješ? Čo ťa viedlo k založeniu vlastného internetového portálu?

Zdravšie stravovanie u mňa nenastalo zo dňa na deň. Ten prerod je viac ako 10 ročný. Už od čias vysokej školy som začala vnímať ako sa cítim, keď zjem bagetu s majonézou v totálnom strese a ako sa cítim, keď si dám v pokoji teplú polievku a napríklad zeleninové rizoto. Keď som založila portál Cvičte.sk od začiatku som chcela, aby sme uverejňovali aj recepty. Aby to boli jedlá, dezerty, nápoje, ktoré sú zdravšou alternatívou ku klasickým jedlám, aké poznáme z domu alebo zo školských kuchýň.

Taktiež mnoho ľudí dnes trpí intoleranciou lepku alebo laktózy a nie je jednoduché zrazu zmeniť stravovanie. Z vlastnej skúseností viem, že je to náročné a každá inšpirácia vo vhodnom recepte prišla viac než vhod. teším sa, že v rámci portálu uverejňujeme recepty od známych foodblogerov alebo výživových poradcov, ktorí majú dlhoročné skúsenosti s prípravou jedál, ktoré sú výživné a potešia aj chuťové poháriky :)

Janka Šimkovičová
Zdroj foto: Janka Šimkovičová

Autor úvodnej fotografie: Daja Turner

Pozrite si video predstavenie našej novej mobilnej aplikácie :)
ZDIEĽAŤ
Kamila Slašťanová
Mám rada dobré jedlo, kvalitné reštaurácie a inšpiratívne príbehy a koncepty a práve týmto témam - v oblasti gastronómie - sa v magazíne venujeme. Už od vysokoškolských čias sa pohybujem v oblasti online marketingu reštaurácií, aktuálne vediem vlastný portál Menucka.sk a som rada, že jeho súčasťou je aj tento magazín, do ktorého z času na čas prispejem článkom alebo krátkou informáciou aj ja. :)

Vložiť komentár