Slow Food na Slovensku oslavuje biodiverzitu potravín v rámci dvoch podujatí: Degustorium a Mercato della Terra v Bátovciach

1428

Slow Food veľkolepo oslávi svetový deň biodiverzity na Slovensku. V tento významný deň sa uskutoční tretí ročník festivalu Degustorium, udalosti, ktorú organizuje združenie Slow Food Pressburg v centre Bratislavy v Starej tržnici na Námestí SNP 25.

 Pri tejto príležitosti sa oznámi vstup gazdovského trhu v Bátovciach do svetovej siete Mercati della Terra združenia Slow Food. Úspech Gazdovského dvoru, ktorý funguje už od 2019, neustále narastá, pričom v rodinnej a príjemnej atmosfére propaguje lokálnych výrobcov, ktorí pokračujú v tradícií slovenských potravín. Zúčastňuje sa ho 22 vystavovateľov, ktorí ponúkajú med, kvety a cibuľky kvetov, jarnú zeleninu, spracované ovocie a zeleninu (vo forme džemov, štiav, varenej zeleniny, nátierok), kravský syr, múku, tekvicové semienka, kváskový chlieb, čaje, bylinkové tinktúry, zmesi korení a vína.

 Preto práve pri príležitosti festivalu Degustorium gazdovský trh v Bátovciach ako prvý na Slovensku oficiálne vstúpi do svetovej siete Mercati della Terra združenia Slow Food. Počas konferencie venovanej desiatim rokom Slow Food na Slovensku bude trhu udelený certifikát.

Od 15:30 do 16:15 vystúpi Petra Molnárová – Slow Food Pressburg, Róbert Góra – Salka Farm, Eliška Gálisová – Dream Farm, Slavomíra Raškovič – Gašperov Mlyn Batizovce,  Monika Slížiková – MAS Hont Tekov, Peter Burčo – starosta Bátoviec.

 „Uznanie združenia Slow Food nás veľmi teší“, hovorí Monika Slížiková, koordinátorka trhu. „Chceli by sme, aby tento trh predstavoval miesto, kde si môžete kúpiť lokálne kvalitné produkty za primeranú cenu pre výrobcov i konzumentov, vytvárajúc dôverný vzťah a  podporujúc ostatné mestá a iných výrobcov pri organizovaní ďalších trhov“. Čo by ste nám odporučili ochutnať na tomto trhu? „Určite morušu čiernu“ odpovedá Monika. „Jedná sa o výnimočný a vzácny výrobok, ktorý si môžete zakúpiť na trhu v Bátovciach a preto si ho nenechajte ujsť!“.  

 Festival remeselných potravín Degustorium sa po dvoch rokoch vracia do Starej tržnice do Bratislavy, aby ponúkol program venovaný tým, ktorým záleží na tom, čo jedia, chcú sa podieľať na zachovávaní a ochrane životného prostredia a chcú si vyberať kvalitné remeselné potraviny. Práve títo ľudia budú môcť stráviť 22. mája peknú nedeľu v spoločnosti farmárov, remeselných výrobcov, profesionálov v oblasti gastronómie a expertov nielen na kvalitné jedlo, ale i na témy, ktoré priamo súvisia s jeho výrobou.

 Témou tohtoročného festivalu je Pastierstvo a chovateľstvo: vzácne dedičstvo našej krajiny. V poslednej dobe na Slovensku dochádza k znižovaniu počtu chovateľov oviec a následne i tradičnej salašníckej výroby.

„Je potrebné priblížiť širokej verejnosti tému pastierstva, ktoré pokladáme za naše najcennejšie kultúrne dedičstvo. Spoločne musíme urobiť všetko preto, aby sme zastavili úpadok chovu oviec v našej krajine“ vraví Petra Molnárová, manažérka Slow Food Pressburg. „Okrem vytvorenia povedomia o tomto probléme je cieľom tejto udalosti ponúknuť tiež širokej verejnosti, deťom i dospelým, odborníkom i laikom komplexnú a povzbudivú víziu remeselných potravín. Vytvoríme priestor, v rámci ktorého si návštevníci budú môcť vymieňať skúsenosti a nové inšpirácie. Čakajú vás rozhovory so skutočnými odborníkmi, konferencie, workshopy, varenie naživo so známymi šéfkuchármi, ochutnávka prírodných alkoholických a nealkoholických nápojov a veľa možností ochutnávok dobrého, kvalitného, skutočného jedla. Trh sa na jeden deň stane autentickým miestom stretnutí, zoznámení a získavania kontaktov medzi výrobcami a konzumentmi.“

Okrem témy pastierstva, ktorá bude v centre pozornosti, sa na festivale Degustorium bude diskutovať o úlohe potravín z pohľadu politiky s účasťou expertov z daného odvetvia a poslanca Európskeho parlamentu Martin Hojsika, budete si môcť vypočuť príbeh Slow Yeme, malého reťazca predajní, ktorý ponúka lokálne produkty a zúčastniť sa prednášky talianskeho syrára, aby ste pochopili nevyhnutné postupy pri výrobe kvalitného syru.

 Počas celého dňa sa v kuchyni predstaví päť šéfkuchárov so svojimi jedlami vyrobenými z lokálnych základných a sezónnych potravín doplnených o výber prírodných vín. Nebudú chýbať workshopy pre rodiny s deťmi a možnosť ochutnávky lokálnych výrobkov.

Tento event je súčasťou The Road to Terra Madre, série iniciatív, ktorú organizuje sieť Slow Food po celom svete, aby pripravila cestu smerom k medzinárodnému stretnutiu, ktoré sa uskutoční v Turíne, Taliansko, 22.-26.septembra, kde účastníci navrhnú spoločnú potravinovú budúcnosť.

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie