Slaný croissant či sladké ovocné kaše? Pozrite sa s nami, kam na výnimočné raňajky v Košiciach

1352
raňajky v Košiciach
foto: FB Raňajkáreň Rozprávka / FB Republika východu

Po tom, ako sa rozmohol boom Airbnb, teda prenájmom súkromných bytov a domčekov, väčšinou so samoobslužným ubytovaním a bez raňajok, narástol aj počet hladných turistov. Dať si raňajky na námestí, nechať sa pobozkať letným slnkom na terase a popíjať mimózu… znie to ako skutočná rozprávka. Takýto dovolenkový vibe si pri raňajkách môžete dopriať aj v našej metropole východu, a to v nejednej raňajkárni či kaviarni.

Raňajková kultúra postupne naberá na obrátkach a skvelé raňajky viac nie sú len záležitosťou veľkých miest. Remeselné limonády, kváskové pečivo či vegánske misky nabité vitamínmi si môžete dopriať aj v malých mestách či dokonca v dedinkách, kde by ste ich vôbec nečakali.

Dnes sme si však pre vás pripravili prehľad prevádzok, kde podávajú výnimočné raňajky v Košiciach. Veľké mestá v podávaní pestrofarebných raňajok stále vedú. Inovujú, odpovedajú na dopyt a mnohé kaviarne či reštaurácie ich postupne pridávajú do stáleho menu. Je to jednoduchá rovnica, pretože nielen turisti, ale aj obyvatelia mesta túžia mať rande aj pri croissante či miešaných vajíčkach.

Bostonia Brunch & Lunch

foto: Bostonia Brunch & Lunch

V útulnej a originálnej kaviarni s parkovaním neďaleko centra Košíc vám ponúknu chutné raňajky, brunch, snacky, zákusky, kávu, čaj, čapované pivo, alkoholické nápoje, nealkoholické nápoje a mnoho ďalšieho. Nedávno začali aj s prípravou chutného obedového menu, ktoré nájdete aj u nás na Menučka.sk. Reštauráciu s nádherným moderným interiérom a veľmi vkusným servírovaním nájdete na Žižkovej 4/F.

GESTO cafe & brunch

foto: FB GESTO cafe & brunch

Štýlový interiér, vynikajúci výber raňajok, koláčikov a výberová káva. K tomu možnosti aj pre vegánov, smoothies, sladké aj slané pečivo – to všetko je GESTO cafe & brunch, ktorý nájdete priamo na Námestí Novomomeského v Košiciach. Okrem toho si ľudia pochvaľujú výnimočne milý personál, ktorý rád poradí a robí svoju prácu s úsmevom na perách.

Café Racine

foto: FB Café Racine

Priestor kaviarne Café Racine je stvárnený vo francúzskom štýle, preto o nej ľudia často hovoria aj ako o francúzskej kaviarni v srdci Košíc. Na jej čele stojí Klaudia, ktorú už niekoľko rokov môžete stretnúť pri tom, ako vám chystá kávu či výborné raňajky. “Lokálnosť je pre nás hodnota. Je pre nás prirodzené čerpať z dostupných miestnych zdrojov, prispievať k ich prosperite svojou účasťou a zároveň v rámci svojich služieb vám – našim priaznivcom a zákazníkom – poskytovať kvalitné domáce produkty z blízkeho okolia – čokoládové pralinky, doma pečené torty a zákusky či miestne remeselné nápoje,” uvádza na svojej stránke kaviareň, kde si môžete dopriať malé sladké či slané raňajky.

San Domenico caffé

foto: FB San Domenico caffé

Vitajte v San Domenico caffé, kde vás čaká útulná atmosféra, elegantný dizajn, výborná obsluha a skvelá hudba. Zakladatelia kaviarne sú pyšní na to, ako si zakladajú na kvalite a na skvelej chuti, ktorá zaručuje lahodnosť ich raňajkových jedál. Ak ste vegetárian, vegán, ste na bezlepkovej či bezlaktózovej diéte, bez cukru alebo raw, stále ste na správnej adrese. Podnik naviac podporuje filozofiu udržateľného a etického spôsobu života v každom aspekte, od ponuky, cez výber kávy až po recyklovanie a riad. Jednoducho, moderný koncept podniku na skvelé raňajky v Košiciach.

Šálka kávy

foto: FB Šálka kávy

Roztomilá a retro kaviareň stavia na kvalitu. Výber je poskromnejší, ale stojí za to, aby ste ochutnali každú položku z jedálneho lístka. Šálka kávy je plná starožitností a rôznych pokladov z čias minulých – gramofóny, staromódny nábytok a mnoho vecí z (pred)minulého storočia. Podnik funguje ako raňajkáreň, po jedenástej hodine vám pod zub naservírujú napríklad sendviče či obľúbené panini, pričom nesmú chýbať ani zákusky či koláče. Kaviareň často praská vo švíkoch a medzi Košičanmi je veľmi obľúbená.

Nico Caffé

foto: FB NICO CAFFÉ Košice

V podniku NICO CAFFÉ si môžete byť istí, že nešliapnete vedľa, nech si vyberiete z raňajkového menu čokoľvek. Stavajú na pilieroch ako sú výberová káva, kvalitné jedlo, lokálne víno či remeselné pivo, takže si určite vyberiete počas celého dňa. Voňajú exotikou, ale aj slovenskou klasikou, ktorou sa môžete posilniť denne v čase od siedmej do jedenástej rána. Čo také špeciálne nájdete v menu? Všetko – sladké, slané, sladko-slané, vajíčkové, džemové, mäsové či chlebové raňajky čakajú len na to, aby zaplnili váš hladný žalúdok.

Raňajkáreň Rozprávka

foto: FB Raňajkáreň Rozprávka

Pre tých správnych romantikov tu máme výnimočnú kombináciu – Raňajkáreň Rozprávka na doslova rozprávkovej Hrnčiarskej ulici v Košiciach, jednej z najkrajších uličiek na Slovensku. Vnútri kaviarne sa nachádza útulný, prevažne drevený interiér s množstvom historických artefaktov pripomínajúcich staré slovenské rozprávky. Z menu si môžete napríklad vybrať zapekané tortily so špenátom, cheddarom a sušenými paradajkami za veľmi príjemnú cenu, v kombinácii s výbornou kávičkou.

Dobré Bistro

foto: FB Dobré Bistro

Ak máte chuť na niečo výnimočné a krásne aj na pohľad, zavítajte do Dobrého Bistra. Ako prvé bistro v Košiciach začali pripravovať domácu granolu. V trstinovom sirupe zapečené ovsené vločky s orechami a sušeným ovocím, podávané s jogurtom alebo mandľovým mliekom si môžete vychutnať priamo na Garbiarskej 14. Krásny a výnimočný podnik sa môže pochváliť mnohými dobrými vecami. Jednou z nich je napríklad fakt, že vôbec nepoužívajú vajíčka z klietkového chovu.

Republika východu

foto: FB Republika východu

Rázovitý podnik na mieste priamo pod majestátnym Dómom sv. Alžbety poteší všetkých – milovníkov východu, dobrého jedla aj výbornej kávy. Naozaj. Republika východu hlása, že je “to ta kaviareň pre vichodňare”. No ani zďaleka sa v nej dobre nenajedia len oni – je obľúbeným miestom, ktoré vyhľadávajú domáci aj turisti a ktorého meno ste už určite počuli aj vy, ak sa čo i len trošku zaujímate o gastronómiu. Ide jednoducho o výnimočný koncept s terasou, ktorý by ste určite pri návšteve Košíc nemali obísť.

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie