Restaurante Casa Botín: Počuli ste už o najstaršej fungujúcej reštaurácii sveta?

889
Casa Botín
foto: Wikipedia / FB Restaurante Botin

Casa Botín je reštaurácia založená v roku 1725 a je teda najstaršou reštauráciou na svete podľa Guinessovej knihy rekordov. Zároveň ide o vynikajúci príklad klasickej španielskej kuchyne, je plná tradícií a nájdete ju v hlavnom meste Madrid. Casa Botín určite stojí za to, aby ste sa v nej pri návšteve Španielska zastavili.

Historické korene Restaurante Casa Botín siahajú do 18. storočia, keď francúzsky kuchár Jean Botín s manželkou založili hostinec pod názvom Casa Botín. Po Jeanovej smrti v roku 1775 prevzala podnik jeho žena a neskôr ho odovzdala svojmu bratovi. V roku 1865 prevzal riadenie reštaurácie Emilio González, ktorý ju rozšíril a získal si povesť kvalitnej gastronomickej destinácie.

Z krčmy až po najstaršiu reštauráciu sveta

Zaujímavosťou je, že v tavernách a vtedajších reštauráciách bol až do 18. storočia zakázaný predaj mäsa, vína a iných potravín. Považovalo za niečo, čo by ohrozilo iné remeslá. V dôsledku toho ste mohli podávať iba to, čo hosť priniesol na varenie. Casa Botín bola v tomto čase krčma, kde by ste nenašli žiadne pokrmy pre hostí, no to sa časom zmenilo.

Dnes je podnik známy najmä pre svoje špeciality z bravčoviny a jahňaciny, ktoré charakterizuje mastná chuť. Nájdete ich pod názvami cochinillo asado – v preklade pečené prasiatko a cordero asado, v preklade pečené jahňacie. Tieto špeciality spolu s ich vychýrenou cesnakovou polievkou vás zavedú do sveta tradičnej španielskej kuchyne a poskytnú autentický zážitok pri návšteve ich hlavného mesta.

Okrem prvenstva vo veku udelil časopis Forbes podniku tretie miesto v zozname 10 najlepších klasických reštaurácií na svete. Reštaurácia ponúka svojim hosťom autentickú atmosféru s historickým interiérom, kamennými stenami a rustikálnym nábytkom. Niekoľkokrát do týždňa prichádzajú do reštaurácie zásielky mladého mäsa z miestnych fariem a výnimočná je aj pec, v ktorej mäso pripravujú. Je v prevádzke nepretržite už od jej založenia reštaurácie v roku 1725. Casa Botín je tiež známa svojím vlastným vínom. Má vlastnú vinársku pivnicu, kde sú uskladnené španielske vína z rôznych regiónov.

Casa Botín sa dostala do diel svetových autorov

O tom, že Casa Botín nie je len taká obyčajná reštaurácia svedčí aj fakt, že sa dopracovala až do diel svetovej literatúry. Napríklad spisovateľ Ernest Hemingway ju spomínal vo svojich románoch Komu zvonia do hrobu a Slnko aj vychádza (tu o Casa Botín napísal, že je to “reštaurácia s najlepším bravčovým na svete”). Ruta Sepetysová reštauráciu spomínala v diele Fontány ticha a Carlos Ruiz Zafón zase v trilógii Tieň vetra. Reštaurácia má na svojej stránke dokonca zoznam autorov a kníh priamo s citáciami, ktoré na podnik odkazovali.

foto: FB Restaurante Botin

Aj vďaka týmto umeleckých referenciám (a mnohým ďalším spomenutiam v cestovateľských príručkách, blogoch či videách) navštívia podnik Casa Botín ročne tisíce nadšených turistov. Naviac sa nachádza v blízkosti centra, turisti teda často spájajú príjemné s užitočným a popri návšteve tradičnej španielskej reštaurácie si pozrú aj Plaza Mayor, Kráľovský palác, Katedrálu Almudena či známy voňavý potravinový trh Mercado de San Miguel.

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie