Reštaurácia Nolla v Helsinkách je inšpiráciou celému svetu. Funguje totiž zero waste spôsobom

2695
reštaurácia Nolla:
Food waste alebo po našom plytvanie jedlom je jedným z najväčších ekologických (aj ekonomických) problémov súčasnosti. Priemerná reštaurácia vyhodí ročné stovky kilogramov jedla (!), ktoré by mohlo byť zúžitkované oveľa efektívnejším spôsobom.

Tento problém dlhodobo trápil aj Carlosa, Luku a Alberta – troch priateľov a zároveň šéfkuchárov špičkovej kvality, ktorí sa remeslu priúčali v tých najlepších reštauráciách. Všetci traja mali zároveň silné ekologické zmýšľanie, ktoré ich priviedlo na cestu otvorenia vlastnej reštaurácie spĺňajúcej všetky vlastnosti štýlu zero waste (nulový odpad, pozn. redakcie).

Myšlienka zero-waste reštaurácie v Helsinkách

Celá pozitívna myšlienka sa napodiv zrodila z veľmi negatívnej skúsenosti a frustrácie kuchárov. Tí boli totiž už dávno pohoršení obrovským plytvaním, tak bežným v reštauračnom priemysle.

Preto spoločne založili v hlavnom meste Fínska reštauráciu Restaurant Nolla (nula po fínsky, pozn. redakcie). Nielen že bola prvou reštauráciou so zero-waste filozofiou v severských krajinách, vďaka svojmu konceptu a marketingu sa vypracovala aj medzi svetovú špičku.

Zákazníkom ponúkajú jedinečný chuťový zážitok pretkaný tými najlepšími lokálnymi chuťami z organickej produkcie. A naviac vám naservírujú aj dobrý pocit, že konzumujte bez plytvania a podporujete unikátny projekt so srdcom.

Kompost ako bonus

Všetky zvyšky, ktorým sa v stopercentnej miere nedá vyhnúť v reštauračnom priemysle (ani v živote) nikdy, putujú do špeciálneho kompostéra.

Ten zo zvyškov v priebehu dvadsiatich štyroch hodín dokáže vyrobiť kvalitný kompost. Majitelia a zamestnanci reštaurácie ho následne ponúkajú hosťom, ktorí si ho môžu vziať domov zdarma alebo ho rozdelia medzi lokálnych producentov. Tí ich na oplátku zásobujú sezónnymi ingredienciami z okolia.

Zero-waste aj mimo stien reštaurácie

Ako to dnes už býva trendom, na rôznych trhoch a podujatiach už nemajú stánky len rýchle prvoplánové občerstvenia, ale aj prvotriedne reštaurácie. Tie týmto spôsobom lákajú nových zákazníkov, ktorí majú možnosť ochutnať jedlo z podniku, kam by inak možno nezavítali.

Ani Restaurant Nolla sa nebráni tomuto typu sebaprezentácie a pravidelne sa zúčastňuje na podobných podujatiach. Na vianočné trhy v Helsinkách dokonca priniesli okrem jedla s puncom lokálnosti aj kompost z predošlých dní.

Podnik, ktorý je vždy otvorený novým myšlienkam

Vďaka tomuto konceptu sa podarilo trom kuchárom (mimochodom, všetko cudzincom vo Fínsku) posilniť povedomie o plytvaní jedla skutočne rafinovaným spôsobom. Plasty (ani v mikropodobe) nenájdete v tomto koncepte takmer nikde. Všetko od servítkov cez dekorácie až po kuchárske a iné oblečenie zamestnancov pochádza z udržateľných zdrojov. Dokonca aj darčekové karty reštaurácie sú z recyklovateľného materiálu, obsahujúceho veľký podiel makových semienok.

Reštaurácia na svojej webovej stránke dokonca vyzýva každého, kto disponuje zaujímavými myšlienkami alebo nápadmi v oblasti varenia a udržateľného spôsobu života, aby neváhal zástupcov podniku kontaktovať. Podľa ich slov sú otvorení každej spolupráci a srdečne vítajú každý nový nápad na zlepšenie.

Ak by ste mali náhodou do Helsiniek v rámci letnej dovolenky či výletu naplánované zavítať ešte do konca júla tohto roku, Restaurant Nolla na svoj cestovateľský itinerár nezaraďujte. V súčasnosti totiž prechádza renováciou, aby mohla svojim zákazníkom poskytovať ešte lepšie a ekologickejšie služby. Svoje brány znovu otvorí na konci mesiaca júl vo väčších, vynovených priestoroch a na novej adrese.

Zdroje: Restaurant Nolla, oklininternational.com

Zdroj titulná fotografia: Facebook Restaurant Nolla

Zdroj ostatné fotografie: Instagram Restaurant Nolla

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie