Reštaurácia Klasika stavila na lásku Slovákov k tradičnej kuchyni

5086
Klasika
Klasika

Každý milovník zdravého a chutne pripraveného jedla dobre vie, že bratislavský Fresh Market sa oplatí navštíviť. Jedným z dôvodov je určite aj reštaurácia Klasika, ktorá ponúka porcie tradičného jedla voňajúceho naším detstvom. 

Zaregistrovali ste už otvorenie prevádzky Klasika v bratislavskom Fresh Markete? Toľko dobrôt na jednom mieste nájdete práve v tejto prevádzke.

Ak niekedy dostanete chuť na naozaj poctivo pripravenú domácu stravu, ktorá vám bude pripomínať vaše detstvo a zlaté ruky mamy alebo babičky, určite by ste nemali obísť Klasiku na prvom poschodí Fresh Marketu. Reštaurácia si kladie za cieľ stať sa najlepšou jedálňou v Bratislave a pribúdajúci počet zákazníkov jasne naznačuje, že zatiaľ sa jej to darí.

Klasika: Prevádzka je jednoduchá, príjemná a moderná, foto: archív reštaurácie Klasika
Prevádzka je jednoduchá, príjemná a moderná, foto: archív reštaurácie Klasika

Stačilo mať dobrý nápad

Veľmi veľa ľudí by si prialo stravovať sa len na báze domácej stravy, no ich práca im to neumožňuje. Nájsť poctivú reštauráciu, v ktorej denné menu pripomína domáci nedeľný obed, však nie je také jednoduché.

“V Klasike veríme, že poctivo a s láskou pripravené jedlo je najchutnejšie a najzdravšie, preto ho pre našich zákazníkov denne pripravujeme. Mám veľkú radosť, že sa zatiaľ stretávame s dobrou odozvou,” hovorí spokojný majiteľ Peter Pfeifer.

Ako sám vraví, dlho mal pocit, že mu na gastronomickom trhu v Bratislave niečo chýba. Napriek tomu, že so svetom gastronómie nemal nijaké skúsenosti, rozhodol sa zariskovať a vyšlo to.

Klasika: Pohľad do zákulisia Klasiky, foto: archív reštaurácie Klasika
Pohľad do zákulisia Klasiky, foto: archív reštaurácie Klasika

“Príbeh Klasiky sa začal písať už pred niekoľkými rokmi. Pracoval som ako manažér pre jednu banku a starý Fresh Market som poznal len z pohľadu zákazníka. S kamarátmi sme debatovali o tom, čo by sa dalo zmeniť, i keď sme boli vlastne spokojní,” pokračuje Pfeifer.

Po otvorení nového Fresh Marketu sa mu naskytla možnosť prenájmu priestoru, preto sa k nápadom vrátil a začal premýšľať o Klasike.

Domáca strava je na nezaplatenie

Vďaka multikultúrnej a veľmi rozvinutej spoločnosti má dnes človek takmer neobmedzené možnosti ochutnať akúkoľvek kuchyňu sveta doslova za rohom. Napriek tomu je práve domáca strava to, na čom sme odrástli a čo je pre naše telo i chuťové bunky väčšinou najprijateľnejšie.

“Veľa nových konceptov v gastro segmente je postavených na exotických kuchyniach alebo sa doslova vezie na módnej vlne zdravého stravovania. My v Klasike sme stavili na tradičné jedlá, ktoré poznáme z domu.” 

Klasika: Parené buchty ako od babičky, foto: archív reštaurácie Klasika
Parené buchty ako od babičky, foto: archív reštaurácie Klasika

Nedá sa totiž poprieť, že chuť je jedna z vecí, ktorú si naše podvedomie dokáže veľmi dobre zapamätať. Preto ak nám niečo chutilo v detstve, veľmi radi si na to zaspomíname aj v dospelosti. Spojiť si jedlo s príjemnými asociáciami je to, na čo stavil majiteľ reštaurácie Klasika.

“Každé jedlo je pripravené s takou láskou, ako by sme ho varili pre seba či naše rodiny. Poctivo, zo surovín, ktoré do receptúr patria a sú doladené generáciami. Potom je výsledná chuť taká, akú si ju pamätáme. A za príjemnú cenu sú aj porcie veľké ako od babičky,” usmieva sa majiteľ.

Za výsledkom stojí veľa snahy 

Každý, kto doma varí vie, že je za tým veľmi veľa práce, najmä ak si chce pripraviť naozaj chutné a kvalitné jedlo. Kvalita a poctivosť sú zásady, ktoré sa snažia dodržiavať aj v Klasike na sto percent.

“Nenájdete u nás nijaké dochucovadlá ani polotovary. Pri domácej fašírke si sami pomelieme mäso, do vývaru, ktorý je každodennou rutinou, pridávame iba mäso, zeleninu a korenie. Bujón či glutamán by ste hľadali márne.” 

Klasika: Čistý a vynikajúci vývar, foto: archív reštaurácie Klasika
Čistý a vynikajúci vývar, foto: archív reštaurácie Klasika

Sortiment už od začiatku rozšírili aj domáce zákusky a koláče z ich vlastnej cukrárskej produkcie. Na starosti ich má pani Celestína, ako ju familiárne oslovujú, a majiteľ jedným dychom nezabúda dodať, že zákusky či koláče si u nich môžete aj objednať na rodinné oslavy či firemné posedenia.

Dôležité je, aby kuchárov ich práca bavila

Všetko, čo je robené s láskou a nadšením je akési lepšie. Lepšie to chutí a vyzerá… Preto je podľa majiteľa veľmi dôležité to, aby zamestnával ľudí, ktorí budú svoje povolanie vykonávať s láskou.

“Napriek ťažkej situácii v gastropriemysle som mal šťastie. Našiel a vytvoril som skvelý kolektív. Všetci zamestnanci sú profesionáli s praxou na Slovensku, v Rakúsku či v Maďarsku. Verím, že naši zákazníci to cítia na finálnom výsledku.”

Klasika: Pochutiť si môžete aj na koláčoch a zákuskoch, foto: archív reštaurácie Klasika
Pochutiť si môžete aj na koláčoch a zákuskoch, foto: archív reštaurácie Klasika

Hoci rozbehnúť takúto prevádzku nebolo jednoduché, majiteľa i celý tím veľmi teší, keď vidí zákazníkov, ktorí odchádzajú spokojní a vracajú sa späť aj s rodinou alebo priateľmi. Najdôležitejšie bolo nevzdať sa a hľadať partnerov, ktorí by boli ochotní koncept podporiť.

“Kľúčový bol najmä dodávateľ kvalitných surovín, ktorý by bol spoľahlivý. Presne takého máme vo Frikase. Spoluprácu máme nastavenú k obojstrannej spokojnosti – kvalita a spoľahlivosť dovozu potravín sú vždy perfektné,” dodáva na záver majiteľ.

Okrem denného menu reštaurácie Klasika, ktoré nájdete každý deň aj na našej stránke menucka.sk/klasika, ponúka reštaurácia aj a la carte menu a takzvanú skupinu hotových jedál, z ktorých bývajú v nepravidelných intervaloch pripravené vždy dve. Vybrať si tak môžete napríklad hovädzie ragú na hríboch či sedliacky bravčový tokáň, pre milovníkov hydiny je v ponuke napríklad kurací stroganov či kuracie soté na prírodno.

Ak teda patríte k milovníkom kvalitnej a najmä tradičnej slovenskej kuchyne, skúste pri najblžšej návšteve Fresh Marketu zavítať do tejto reštaurácie. Pravdepodobne si ju zamilujete ako množstvo iných spokojných zákazníkov a vrátite sa sem aj nabudúce.

Foto: majiteľ, archív reštaurácie Klasika, Facebook Klasika

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie