Reštaurácia ALEJ Bojnice vás pozýva do kuchyne. Doslova!

6855
ALEJ Bojnice
Turistom aj domácim Bojničanom každý deň ponúkajú poctivé jedlá pripravené s láskou. Sú presvedčení o tom, že v jednoduchosti je krása a darí sa im o tom presviedčať aj svojich zákazníkov. Predstavujeme vám ďalší úspešný gastronomický koncept na Slovensku – reštauráciu ALEJ Bojnice.

Priamo v srdci jedného z najnavštevovanejších mestečiek na Slovensku môžete nájsť príjemnú a modernú reštauráciu, ktorej dominuje útulnosť a ľudský prístup k zákazníkom. V interiéri kraľuje drevo, čistý vzdušný priestor a ako bonus reštaurácie figuruje priestranná terasa priamo na Hurbanovom námestí.

Čerstvosť a kvalita sú na prvom mieste

“Celý koncept je postavený na čerstvosti, poctivej, aj keď niekedy možno zdĺhavej príprave jedál,” popisuje kuchyňu jeden z majiteľov, Marek Karaka. Zákazníkom ponúkajú vždy čerstvé jedlá, či už ide o tie viac či menej tradičné. Pri tradičných receptoch sa snažia, aby chutili ako od babičky, no v jedálnom lístku nájdete aj špeciality ázijskej, mexickej či gréckej kuchyne.

ALEJ Bojnice: Ukážka gastronómie, foto: ALEJ Bojnice
Ukážka gastronómie, foto: ALEJ Bojnice

“Cez týždeň u nás nájdete okrem á la carte lístka aj obedové denné menu, každý víkend máme naviac špeciálnu ponuku,” doplnila spolumajiteľka a zároveň Markova manželka Ivana.

Reštaurácia sa môže pochváliť aj netypickou, tzv. zákulisnou prípravou jedla. “Kuchár u nás nie je len anonymný človek, ktorý niekde vzadu uvarí požadované jedlo. Zákazník má možnosť nahliadnuť priamo do kuchyne a pozrieť sa na proces prípravy svojho pokrmu,” objasnil Marek netradičné fungovanie kuchyne.

Dodal, že zákazníci po chvíľke stratia ostych a s radosťou idú, už s plným bruchom, poďakovať priamo do kuchyne. Celý koncept sa tak stáva otvorenejším a o čosi príjemnejším. V príprave jedál sa zo zásady vyhýbajú polotovarom. Preto ak si u nich objednáte hranolky alebo zemiakové čipsy, budú pripravené zo skutočných zemiakov.

ALEJ Bojnice: Návštevníci majú kontakt priamo s kuchármi, zdroj: FB ALEJ Bojnice
Návštevníci majú kontakt priamo s kuchármi, zdroj: FB ALEJ Bojnice

Rovnako mäso, ktoré podľa slov majiteľov väčšinou pripravujú spôsobom sous-vide či steaky, z ktorých každý zrel minimálne 6 týždňov “doma” v Južnej Amerike. Každé ráno si sami pečú čerstvý chlieb a dopustiť nedajú ani na vynikajúci dezert, šišku v karamelovom kréme. “To je proste bomba,” usmieva sa Ivanka Karaková.

Menej je niekedy (takmer vždy) viac

Karakovci si toto staré známe pravidlo osvojili, okrem iného, napríklad aj pri vínnej karte. Hoci pôsobí jednoduchým dojmom, nájdete v nej ponuku kvalitných slovenských a lokálnych vín. “Aj výber destilátov je stručnejší, no snažili sme sa, aby si v nich každý našiel, čo má rád.”

Nápojový lístok je obohatený o limonády Bohemsca od českého výrobcu, ktoré sa u zákazníkov tešia veľkej obľube aj vďaka tomu, že neobsahujú žiadne umelé konzervanty a sladené sú trstinovým cukrom. Jedným dychom majitelia dodali, že na leto pripravujú novinky v podobe miešaných nápojov a my sme sa museli pousmiať nad ich skutočným nadšením a chuťou robiť dobrú gastronómiu pre ľudí.

V ALEJ-i myslia aj ekologicky

Preto spolupracujú so spoločnosťou Bionela, ktorá zastrešuje slovenský trh ekologických obalov na jedlo. To, čo nezjete, si môžete domov odniesť v kompostovateľnom obale, ku káve alebo limonáde zase dostanete kompostovateľnú slamku.

ALEJ Bojnice: Proces prípravy jedla, foto: FB ALEJ Bojnice
Proces prípravy jedla, foto: FB ALEJ Bojnice

Na otázku, čím sa líšia od ostatných reštaurácií v Bojniciach a okolí, mali jednoznačnú odpoveď. “Degustáciami. Máme za sebou veľmi vydarené degustácie hovädzieho mäsa, rýb či diviny. Robíme však aj degustácie alkoholu, máme za sebou napríklad ochutnávku whisky či rumov na objednávku.”

Náhoda či osud? Kombinácia oboch

Reštaurácia ešte nefunguje ani rok, preto sa majitelia snažia postupne prichádzať na to, v akých sférach majú medzery a čo treba zlepšiť. “Priestor, kde sa reštaurácia nachádza, si nás našiel sám. My sme ho len dotvorili,” hovoria obaja manželia s láskou v očiach.

Od začiatku plánovali jednoduchý a vzdušný interiér, čo sa im aj podarilo dodržať. Aj keď boli prvé mesiace náročné, ani jeden z nich by nemenil a spoločne sa tešia na to, ako v lete, uprostred sezóny, oslávia svoje prvé narodeniny.

“Naša reštaurácia sa prispôsobuje ľuďom, veď bola stvorená najmä pre nich. Sú rôznorodí a aj keď sme sa pôvodne zamerali hlavne na domácich, chodí k nám aj veľmi veľa turistov. Mladšie aj staršie ročníky, rodiny s deťmi či business klientela na pracovné obedy. Som rád, že sme oslovili tak široké spektrum ľudí,” nadchýna sa Marek s Ivankou.

“Robiť gastronómiu na Slovensku je náročné.”

Marek Karaka zdieľa názor kuchárov a majiteľov prevádzok, že robiť gastronómiu na Slovensku nie je úplne jednoduché. Je vyučený kuchár a počas svojho života pôsobil najmä v 4* hoteloch u nás a v susedných Čechách. Do kuchyne sa dostal v súvislosti so smutnými udalosťami, keď prišiel o mamu a chcel viac pomáhať ovdovenému otcovi.

ALEJ Bojnice: Šéfkuchár Marek Karaka, foto: FB ALEJ Bojnice
Šéfkuchár Marek Karaka, foto: FB ALEJ Bojnice

“Už od školy som chcel pracovať v tejto oblasti. Verím, že aj táto práca sa dá robiť poctivo a chcem to ľuďom ukázať,” hovorí so zápalom pre vec.

Jediná vec, ktorú trochu ľutuje je, že počas dlhých hodín práce v začiatkoch nemohol tráviť toľko času s rodinou, ako by chcel. Zo začiatku ich odrádzalo hlavne veľké daňové zaťaženie zo štátu a neustále kontroly. “Niektoré nezmyselné zákony bránia na Slovensku v rozvíjaní gastronómie a služieb.”

Ako vraví, inšpirácia sa nachádza všade okolo nás a rád ju aj zo všetkého čerpá. Mladým a začínajúcim kuchárom by odporučil najmä trpezlivosť, ktorá je v gastronomickom svete alfou a omegou. Nič sa neudeje z večera do rána, no výsledok ľudia ocenia a väčšinou stojí za to.

Zdroj foto: Facebook ALEJ Bojnice

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie