Rada pekárov vníma zvýšenie minimálnej mzdy ako bezohľadný zásah do stability potravinárskeho sektora

740
Pekári pracujú aj v nedeľu

Vláda SR dňa 02.10.2019 prijala uznesenie, ktorým sa zvyšuje minimálna mzda zo súčasných 520 EUR na 580 EUR, pričom toto zvýšenie je historicky najvyššie za obdobie existencie Slovenskej republiky.

Vláda SR dňa 02.10.2019 prijala uznesenie, ktorým sa zvyšuje minimálna mzda zo súčasných 520 EUR na 580 EUR, pričom toto zvýšenie je historicky najvyššie za obdobie existencie Slovenskej republiky.

Slovenskí pekári vnímajú výšku a spôsob prijatia tak zásadného opatrenia ako rozhodnutie, ktoré absolútne nereflektuje stav potravinárskeho odvetvia a je prijaté bez akéhokoľvek vyčíslenia dopadov na podnikateľský sektor.

Pekári upozorňujú, že napriek ekonomickej nestabilite odvetvia boli za obdobie posledných dvoch rokov nútení znášať opakované a podstatné zvyšovanie mzdových nákladov, pričom nedostali možnosť tieto zvýšené náklady kompenzovať do podoby zvýšenia cien.

Pekári sa museli od roku 2018 popasovať už v tom čase so zásadným zvýšením minimálne mzdy zo 480 EUR na 520 EUR, následne počas obdobia od mája 2018 do súčasnosti museli čeliť ďalšiemu zásadnému zvyšovaniu mzdových nákladov v podobe zavedenia nových príplatkov (za prácu v noci, prácu v sobotu a nedeľu ako aj prácu počas štátneho sviatku), resp. ich zvýšenia. Za obdobie od 01.01.2019 do 01.01.2020 teda došlo k zvýšeniu nákladov 4x, pričom takúto intenzitu záťaže v podobe kontinuálne navyšovania mzdových nákladov jednoducho nie je možné zvládnuť“ , uviedla Tatiana Lopuchová, predsedkyňa Slovenského zväzu pekárov.

Pekári už opakovane žiadali predsedu vlády o osobné stretnutie a navrhovali aj kompenzačné opatrenia v podobe zmiernenia legislatívnych dopadov sociálneho balíčka, avšak táto iniciatíva ostala bez akejkoľvek odozvy.

„Sme mimoriadne sklamaní, že napriek našim snahám a pokusom o dialóg vážne problémy potravinársvta premiéra zjavne nezaujímajú“, doplnila Lopuchová.

Slovenskí pekári sú totiž jedny z mála výrobcov, ktorí nemali možnosť presunúť výrobu z príplatkovo exponovaných časov do štandardných pracovných hodín.

„Ak chcú mať spotrebitelia čerstvé pečivo na stole každý deň, pekári musia vyrábať v noci, ako aj cez víkendy či sviatky a musia tak znášať plnú váhu zavedených príplatkov bez možnosti akejkoľvek kompenzácie.“, Pre predstavu dopĺňam, že v pekárenskom priemysle je až 81 %  odpracovaných hodín zaťažených vyššie uvedenými príplatkami. dodala Lopuchová.

Podľa zväzu pekárov sa Slovensko nevyhne opätovnému a veľmi zásadnému zdraženiu vstupných cien. Podľa predstaviteľov zväzu by však stačilo prijať spolu s minimálnou mzdou aj jednoduché kompenzačné opatrenia, ktoré by umožnili pekárom postupne stabilizovať svoje odvetvie.

Takýmito nástrojmi sú napríklad zachovanie úrovne príplatkov minimálne na úrovni roku 2019 a neviazať ich na minimálnu mzdu 580 EUR, ktorá bude platiť v roku 2020, prípadne zrušiť odvodové zaťaženie pre zamestnancov a zamestnávateľov z tej časti mzdy, ktorá je zaťažená príplatkami za prácu vo sviatok, prácu cez sobotu a nedeľu a počas noci. Žiaľ, na túto tému s nami okrem Ministerstva pôdohospodárstva nikto nechcel diskutovať“, uzavrela predsedkyňa Zväzu pekárov.

dňa 02.10.2019 prijala uznesenie, ktorým sa zvyšuje minimálna mzda zo súčasných 520 EUR na 580 EUR, pričom toto zvýšenie je historicky najvyššie za obdobie existencie Slovenskej republiky.

Slovenskí pekári vnímajú výšku a spôsob prijatia tak zásadného opatrenia ako rozhodnutie, ktoré absolútne nereflektuje stav potravinárskeho odvetvia a je prijaté bez akéhokoľvek vyčíslenia dopadov na podnikateľský sektor.

Pekári upozorňujú, že napriek ekonomickej nestabilite odvetvia boli za obdobie posledných dvoch rokov nútení znášať opakované a podstatné zvyšovanie mzdových nákladov, pričom nedostali možnosť tieto zvýšené náklady kompenzovať do podoby zvýšenia cien.

Pekári sa museli od roku 2018 popasovať už v tom čase so zásadným zvýšením minimálne mzdy zo 480 EUR na 520 EUR, následne počas obdobia od mája 2018 do súčasnosti museli čeliť ďalšiemu zásadnému zvyšovaniu mzdových nákladov v podobe zavedenia nových príplatkov (za prácu v noci, prácu v sobotu a nedeľu ako aj prácu počas štátneho sviatku), resp. ich zvýšenia. Za obdobie od 01.01.2019 do 01.01.2020 teda došlo k zvýšeniu nákladov 4x, pričom takúto intenzitu záťaže v podobe kontinuálne navyšovania mzdových nákladov jednoducho nie je možné zvládnuť“ , uviedla Tatiana Lopuchová, predsedkyňa Slovenského zväzu pekárov.

Pekári už opakovane žiadali predsedu vlády o osobné stretnutie a navrhovali aj kompenzačné opatrenia v podobe zmiernenia legislatívnych dopadov sociálneho balíčka, avšak táto iniciatíva ostala bez akejkoľvek odozvy.

„Sme mimoriadne sklamaní, že napriek našim snahám a pokusom o dialóg vážne problémy potravinársvta premiéra zjavne nezaujímajú“, doplnila Lopuchová.

Slovenskí pekári sú totiž jedny z mála výrobcov, ktorí nemali možnosť presunúť výrobu z príplatkovo exponovaných časov do štandardných pracovných hodín.

„Ak chcú mať spotrebitelia čerstvé pečivo na stole každý deň, pekári musia vyrábať v noci, ako aj cez víkendy či sviatky a musia tak znášať plnú váhu zavedených príplatkov bez možnosti akejkoľvek kompenzácie.“, Pre predstavu dopĺňam, že v pekárenskom priemysle je až 81 %  odpracovaných hodín zaťažených vyššie uvedenými príplatkami. dodala Lopuchová.

Podľa zväzu pekárov sa Slovensko nevyhne opätovnému a veľmi zásadnému zdraženiu vstupných cien. Podľa predstaviteľov zväzu by však stačilo prijať spolu s minimálnou mzdou aj jednoduché kompenzačné opatrenia, ktoré by umožnili pekárom postupne stabilizovať svoje odvetvie.

Takýmito nástrojmi sú napríklad zachovanie úrovne príplatkov minimálne na úrovni roku 2019 a neviazať ich na minimálnu mzdu 580 EUR, ktorá bude platiť v roku 2020, prípadne zrušiť odvodové zaťaženie pre zamestnancov a zamestnávateľov z tej časti mzdy, ktorá je zaťažená príplatkami za prácu vo sviatok, prácu cez sobotu a nedeľu a počas noci. Žiaľ, na túto tému s nami okrem Ministerstva pôdohospodárstva nikto nechcel diskutovať“, uzavrela predsedkyňa Zväzu pekárov.

Zdroj: TS
Foto: Shutterstock.com

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie