Na svete je mnoho druhov chilli, tie najznámejšie z nich bývajú tie najštipľavejšie. Určite aj vy poznáte človeka, ktorý by si ho najradšej dal ku každému jedlu. Niektorým sa však dobrovoľné štípanie na jazyku nepozdáva.  Ku ktorej skupine patríte vy?

Čo zapríčiňuje, že chilli páli? 

Jeho štipľavú a korenistú chuť zapríčiňuje látka kapsaicin. Pôsobením kapsaicinu si má mozog myslieť, že miesta na jazyku či pokožke sú spálené, do mozgu teda prichádzajú hlásenia o bolesti. Mozog dá preto povel k vyplavovaniu endorfínu, čím sa zmierni bolesť a nastane eufória.

Menučka magazín - a pridáme trochu chilli

„Viete, že chilli papričky majú práve kvôli kapsaicinu status prírodného antibiotika?“

Aké výhody prináša konzumácia chilli papričiek?

  • Dokáže ničiť baktérie.
  • Ak užívate chilli, budete mať nižší tlak a rozšíria sa vám cievy.
  • Je potvrdené, že jeho užívaním zlepšíte aj stav žalúdka teda proces trávenia.
  • Ten, kto je chilli má zdravšie srdce. Pomáha i ľuďom so srdcovou arytmiou.
  • Ak si na ňom budete pravidle pochutnávať, budete imúnnejší voči chorobám.
  • Ak vás často pobolieva hlava, riešením môže byť práve chilli. Má dokonca blahodarné účinky na tých, ktorí trpia depresiami.
  • Ľahšie chudnete. Má totiž schopnosť spaľovať prebytočný tuk. Úžasné, však?
  • Je tiež prírodným afrodiziakom a obsahuje mnoho prospešných vitamínov.
  • Pripisuje sa mu aj schopnosť znížiť hladinu krvného cukru, inzulínu a triglycerolu. O dôvod viac s ním začať.
  • Navyše pôsobí antioxidačne!

Menučka magazín - a pridáme trochu chilli

Máme teda viac ako dosť dôvodov, prečo do svojho jedálnička práve túto zázračnú rastlinku zaradiť. Je toľko druhov a toľko škál pálivosti, že iste nájdete to pravé pre vás. Okrem toho, začať môžete so štipľavými jedlami, ako napríklad Chilli con carne, ktoré nájdete v reštauráciách na menucka.sk.

Zdroj fotografií: pixabay.com

Pozrite si video predstavenie našej novej mobilnej aplikácie :)

Vložiť komentár