Polievka nie je tradičným jedlom vo všetkých kútoch sveta, no na slovenský stôl neodmysliteľne patrí. Okrem toho, že je chutným osviežením nášho menu, má aj viacero neoceniteľných benefitov pre naše zdravie.
Pamätáte sa na to, keď vám babka vravievala, že polievka je základ každého zdravého jedla? Možno ste už dávno prišli na to, že mala pravdu a teraz to vravíte svojím potomkom aj vy.
Okrem výhod, ktorými prispieva k nášmu lepšiemu zdraviu, sa teší polievka ako pokrm na našom území aj dlhodobej tradícii. Konzumujeme ich na špeciálne sviatky a oslavy, spájajú sa nám s jedinečnými udalosťami, recepty dedíme z generácie na generáciu. Aké sú ale hlavné benefity, pre ktoré sa oplatí (opätovne) zaradiť polievku do svojho jedálníčka?
Zdravotné benefity na prvom mieste
Najmä počas zimných mesiacov zaraďujeme na popredné priečky benefitov polievok zdravotné účinky. Počas chladných dní sú elegantným spôsobom zahriatia, obsahujú vysoké množstvo prospešných vitamínov. Je dokázané, že pomáhajú pri liečbe prebiehajúcej choroby, no fungujú aj ako jej prevencia.
Tento ľahko stráviteľný pokrm má v sebe okrem vitamínov obsiahnuté len malé množstvo kalórií, preto je vhodný aj pri diéte. Samozrejme, záleží od zloženia a spôsobu prípravy. Napriek tomu nás zanechá sýtych a vďaka veľkému obsahu vody a tekutín nás na dlhú dobu hydratuje.
Polievka znesie všetky kombinácie
A celkom určite sa na vás nebude hnevať, ak ju zakaždým pripravíte inak. Práve naopak, jednotlivé druhy zeleniny či iné mäso, ktoré v nej vyvaríte, môžu tomuto zázračnému pokrmu priniesť úplne nový level chuti.
Ak napríklad bežne dávate do polievky mrkvu, petržlen a zeler, no momentálne vám doma absentujú, môžete ich skúsiť nahradiť akýmkoľvek iným druhom zeleniny. Skúšali ste už do hrnca náhodne pridať brokolicu, kúsky cukety, baklažánu, húb či malý kúsok pálivého zázvoru? Bonusom je, že na druhý deň chutí polievka zväčša ešte lepšie. Jednotlivé chute sa pospájajú a premiešajú a vytvoria tak symbiózu.
Nikto na svete nemôže povedať, že nemá polievky rád. Dajú sa pripraviť na nekonečne veľa spôsobov s využitím sezónnej či mrazenej zeleniny, no pokojne aj istých druhov ovocia. Takéto polievky sú populárne napríklad v Nemecku, kde nie je ničím prekvapivým jahodová či čučoriedková polievka. Možno ju považovať za univerzálny pokrm, ktorý je naviac relatívne jednoduchý na prípravu a zvládnu ho aj kuchári – začiatočníci.
Nie sú zvyšky ako zvyšky
Možno aj za samotným vznikom polievky stála náhoda, akú často môžeme nájsť v histórii pokrmov. Veľa ráz totiž samotná príprava polievky pripomína hru, v ktorej sa snažíme použiť čo najviac zvyškov z chladničky. Nie sú však zvyšky ako zvyšky – z kúska mrkvy, zopár zemiakov, trochu staršej papriky či cibule môže vzniknúť veľmi chutný zeleninový vývar plný cenných vitamínov.
Prípravou polievky tak veľmi často šetríte životné prostredie a energetické zdroje planéty. Šetriť však môžete aj svoju peňaženku. Nielen domácou prípravou teplej polievky, ale aj kúpou denného menu v reštaurácii. Vďaka dlhodobej tradícii polievok na našom území sú totiž bežnou súčasťou týchto ponúk, väčšinou bývajú v cene a obed príjemne doplnia a osviežia.
Máte obľúbený recept na polievku, ktorý ste zdedili a držíte ho ako rodinnú tradíciu? Alebo patríte skôr k typom, ktoré rady skúšajú nové, trochu exotickejšie recepty? Napíšte nám do komentára sem alebo na sociálnej sieti, prípadne sa podeľte o recept. :)
Zdroje: livestrong.com, fruitsandveggiesmorematters.org
Zdroje foto: shutterstock.com, pixabay.com
zdieľať tento článok na: