Peter Slačka z Baroza restaurant: „Snažím sa to robiť inak“

10612
Peter Slačka - Baroza

Pred nedávnom sa na južnom konci bratislavskej Petržalky objavila nová reštaurácia so zaujímavým názvom Baroza restaurant. Zaujal ma jej netradičný koncept jedálneho a nápojového lístka, obedových menučiek a tiež štýlový interiér prezentovaný na webstránke podniku. Moja osobná návšteva reštaurácie a stretnutie s jej spolumajiteľom a šéfkuchárom v jednej osobe Petrom Slačkom príjemný dojem z tohto miesta ešte znásobila.

Na prvý pohľad sa môže zdať, že je Baroza „zastrčená“ na konci Petržalky. Ale možno aj to je jej výhodou. Ľudia, čo tu žijú alebo poznajú túto mestskú časť lepšie, mi dajú za pravdu, že je tu mnoho pekných miest a zákutí. Okolie jazera Veľký Draždiak a Chorvátskeho ramena s dunajskou hrádzou sa vyznačuje pokojnou atmosférou s množstvom zelene a je obľúbeným miestom na trávenia voľného času nielen miestnych obyvateľov. A v tomto prostredí, na Sitnianskej ulici, sa nachádza aj novootvorený Hotel Barok, ktorého súčasťou je aj Baroza restaurant. Z centra mesta sa sem dostanete autobusom alebo autom približne za 10 minút a zaparkovať môžete pohodlne a bezplatne priamo na rozsiahlom parkovisku pred hotelom. Bezproblémové parkovanie je tak jedným z mnohých plusových bodov pre toto miesto. A to sme len na začiatku.

Baroza restaurant Bratislava

Vkusný moderný priestor a raj pre malé deti

Interiér moderného bistra je štylizovaný do tmavých zemitých farieb. Po ľavej strane pod priestrannými oknami sú rozložené prestreté stoly, pravej strane dominuje dlhý barový pult s barovými stoličkami. Stenu za barovým pultom zdobí široká ponuka značkových alkoholických nápojov z celého sveta a zadnú stenu zase vystavené kvalitné vína. Zariadenie reštaurácie pôsobí veľmi vkusne, jednoducho a príjemne. Čo ma príjemne prekvapilo, je detský kútik, ktorý by sa dal pokojne nazvať aj herňou či ihriskom. Je to časť miestnosti oddelená sklenenými dverami, ktorá okrem klasického vybavenia disponuje aj rozsiahlou detskou kuchynkou a najmä „preliezkovým domom“ s kapacitou až 20 detí. Vraj sa tiež uvažuje o tom, že sa dianie v herni bude prenášať cez kamery do televízorov v reštaurácii, aby aj rodičia pri vzdialenejších stoloch mali svoje deti stále na očiach.

Baroza restaurant Bratislava - detský kútik

Domáce produkty a orientácia na mäso a zeleninu

Čo je ale najdôležitejšie a čo robí dobrú reštauráciu dobrou reštauráciou, je predovšetkým kvalitné jedlo. Na to som sa opýtala priamo majiteľa a šéfkuchára Petra Slačku. „Pečieme si vlastný kváskový chlieb, pripravujeme si sami maslo. 90% surovín máme tu u nás vyprodukovaných alebo zakúpených od lokálnych pestovateľov. Skladbu jedál tvoríme tak, aby boli jedlá zdravé a výživné a zároveň chutné. Orientujeme sa najmä na kombináciu mäsa a zeleniny, snažíme sa obmedzovať klasické sacharidové prílohy ako zemiaky a ryža. A napríklad cestoviny u nás vôbec nenájdete (napriek tomu, že ja ich milujem) , keďdže si myslím, že tie si môže každý spraviť doma sám alebo si ich užiť asi v každej reštaurácii na Slovensku. U nás si môžu hostia dopriať také jedlá, ktoré nie je až také jednoduché si pripraviť doma.“

Koncept kuchyne pod vedením Petra Slačku je do istej miery ovplyvnený aj jeho doterajšími skúsenosťami v top reštauráciách u nás aj v zahraničí. Peter okrem iného pôsobil aj v reštauráciách ako Medusa (Viedeň), Liviano, Albrecht či už neexistujúci Malecon, a dva roky pôsobil v Austrálii. „Pôsobenie v zahraničí je školou a skúsenosťou na nezaplatenie pre každého kuchára, ale aj človeka ako osobnosť. Priučenie sa novému jazyku, adaptácii, stretnutie s inou mentalitou a hlavne kultúrou mi otvorilo úplne iné a rôzne pohľady na štruktúru, chuť a skladbu jedla a samozrejme pohľad na život ako taký. Každému mladému kuchárovi by som odporúčal čím skôr sa zbaliť a odísť na niekoľko rokov von a následne sa pokúsiť niečo robiť doma. Cestujte, užívajte si voľnosť, spoznávajte. Dnes sú možnosti neobmedzené, nesústreďte sa na autá, leasing, hypotéky, oblečenie. Mňa konkrétne veľmi zaujali najmä krajiny ako India, Austrália, Filipíny, Vietnam. Keby som mal tento rozum, čo mám, pred 10 rokmi, odišiel by som oveľa skôr a na dlhšie.“,  dopĺňa Peter.

Baroza restaurant Bratislava

Rozdelený jedálny lístok na raňajky, obed a večeru

Baroza sa drží pravidla malej, ale stabilnej ponuky jedál, s dôrazom na dôslednú techniku ich prípravy. Nevšedným (hoci pomerne logickým) je tiež rozdelenie jedálneho lístka na tri časti – raňajky, obed, večera. Od ôsmej do pol dvanástej je k dispozícii raňajkové menu. Jeho súčasťou sú aj klasické raňajkové jedlá, ale ozvláštnené domácim pečivom či pridanými surovinami.  Napríklad hemendex s pečenými paradajkami a špenátom či toast zapečený s tromi druhmi syra.  Okrem klasiky si ale môžete dopriať aj nové chute ako napríklad musli Granola s čerstvým ovocím a korenistým jogurtom alebo exotickú quinou varenú v kokosovom mlieku s datľami a bielou čokoládou.

Baroa restaurant Bratislava

Od dvanástej do štvrtej poobede sa podávajú obedy. Tie majú formu jednak obedového menu, resp. ponuky dňa – polievky a kompletného hlavného jedla s prílohou za 7,90 € ale k dispozícii je aj a la carte menu. Obedové menu sa zostavuje denne aj na základe dostupných čerstvých a sezónnych surovín a od klasických menučiek sa líši tým, že aj tu sa Baroza snaží zachovávať svoju filozofiu a ponúkať jedlá kreatívne, s vysokým podielom zeleniny a zdravých ingrediencií a zároveň pekne servírované. V a la carte obedoch nájdete aj také špecialitky ako amaranth varený v mlieku s karfiolom a makadamovými orechami, bbq bravčové pliecko s kimchi čalamádou a horčicovým dresingom, hovädzie s feniklom a cibuľovým creme fraiche  či quinoa šalát s pečenou tekvicou, šošovicou a feta syrom. Okrem klasických príloh si k hlavným jedlám môžete vybrať aj tie menej klasické ako ružičkový kel so slaninkou, hľúzovkové hranolky s parmezánom či coleslaw šalát.

Baroza restaurant Bratislava

Večere sa v Baroze podávajú od 18tej hodiny a v porovnaní s obedmi sú obohatené o širší výber predjedál a mierne zmeny sú aj v ponuke hlavných jedál. Na večeru si tak môžete dopriať napríklad aj lososa 55° C so zemiakovým šalátom, majonézou a nakladaným horčičným semenom či steak “Zdeno”, ako aj unikátny silný kurací vývar, ktorého prípravu pekne popísali redaktori z Trendu v svojej recenzii.

Za pár mesiacov výborné hodnotenia

A propos, keď sme pri recenziách, tie má táto reštaurácia vysoko nadpriemerné, o čom svedčí aj plných 5,0 hviezdičiek na facebookovom profile reštaurácie. V slovných hodnoteniach sa objavujú spojenia ako: „absolútna radosť“, „krásna hra s chuťami“, „očarujúco jednoduché, dokonalo honosné, excelentní kuchári“, „famózne dezerty“, „dokonalý gastronomický zážitok“, „nepredstierané, ozajstné“. Asi už nie je čo dodať.

Asi už len doplňujúcu informáciu o tom, že skvelú gastronómiu reštaurácie Baroza je možné ponúknuť aj svojim hosťom, partnerom či kolegom v rámci eventov ako sú semináre a školenia. Okrem priestoru reštaurácie totiž majitelia disponujú hotelom s konferenčnou miestnosťou a vedia tak zabezpečiť realizáciu týchto akcií, ako aj ubytovanie hostí.

Baroza restaurant Bratislava - Hotel Barok

Vízia slovenskej gastronómie očami mladého profesionála

„Snažím sa to robiť inak a snažím sa vzdelávať a napredovať. Veľa čítam, sledujem trendy, ale samozrejme tam, kde sa trendy určujú. Pripravujem ponuku tak, aby mala hlavu aj pätu, aj sezónne, a hlavne aby bola zaujímavá pre mňa samého. Vo veľkej miere prihliadam aj na kritiku a podnety našich doterajších zákazníkov, za čo im pekne ďakujem. Zároveň je to celé pre mňa veľmi citová záležitosť a svoju lásku k dobrému jedlu sa snažím posúvať ďalej. Nie je krajšieho pohľadu, ako keď sa hosť usmeje po tom, čo si dá prvé sústo. Podnikať na Slovensku v gastronómii nie je jednoduché, niekdy mi je až do plaču,  ale verím že mám ľuďom čo ponúknuť, a že ich môj koncept a jeho prevedenie zaujme. Zatiaľ máme výborné ohlasy, tak verím, že to bude aj naďalej pokračovať. Hoci niekedy ma mrzí, že sa nájdu ľudia, ktorí k nám prídu z dôvodu že chcú vyskúšať niečo nové, ale nakoniec sa otočia s tým že si nevybrali lebo nemáme rezeň alebo cestoviny. Nechápu, že prišli ochutnať  naše nápady a naše chute, stále to berú len ako niečo čo ich má zasýtiť. Je mi ľúto, že Slováci sú ešte stále príliš rezervovaní a málo otvorení novým chutiam a kombináciám a sami sa pripravujú o nové zážitky. Mojím cieľom je, aby chodili ľudia do reštaurácie oddychovať, posedieť si, relaxovať s rodinou či priateľmi. Aby sa čo najviac ľudí u nás naučilo vychutnávať si dobré, kvalitné a zdravé jedlo a nebáli sa experimentovať .“

Neodmysliteľnou súčasťou kvalitnej reštaurácie je kvalitný personál. Na túto tému dodáva Peter: „Chcem sa poďakovať najmä môjmu skvelému personálu za ich tvrdú prácu. Veľmi si to vážim ako stoja za našou reštauráciou a tvrdo makajú na tom, aby sme sa naďalej posúvali vpred. Ďakujem celým svojím srdcom.“

Baroza restaurantMyslím, že s reštauráciou Baroza sa Peter Slačka zaradil plnohodnotne medzi špičku mladých slovenských šéfkuchárov, do ktorej patria aj jeho kamaráti Martin Miklošík (Liviano), Peter Duranský (Medusa) či Gabo Kocák (Culinarium). Slovenskí gurmáni môžu byť radi, že nám vyrastá nová generácia šikovných šéfkuchárov. Skvelé je tiež, že sú často aj priamo majiteľmi alebo spolumajiteľmi vlastných reštaurácií, tak ako to býva zvykom v zahraničí.

Nuž, Petrovi želáme, aby sa mu s reštauráciou v tomto neľahkom slovenskom gastro biznise darilo. Nech sa chýr o jeho výbornom jedle a príjemnom mieste akým Baroza restaurant je, rozšíri široko-ďaleko. Medzi milovníkov kvalitnej gastronómie, ako aj ďalších ľudí ochotných vyskúšať niečo nové.

Baroza restaurant – oficiálny web
Baroza restaurant – na portáli Menucka.sk

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie