Peniaze namiesto gastrolístkov? Veľká zmena príde už v marci

1209

Od začiatku marca 2021 začne platiť nová novela Zákonníka práce, ktorú ešte v minulom roku navrhol minister práce Milan Krajniak. Zamestnanci si budú môcť vybrať, či chcú dostávať gastrolístky, gastro kartu alebo finančný príspevok na stravu.

Gatrolístkovým firmám štát zrušil biznis. Dlhé roky totiž tieto firmy fungovali tak, že od zamestnávateľov si vyberali trojpercentný poplatok za gastrolístky, pričom poplatok si účtovali aj od firiem, od ktorých gastrolístky spätne vykupovali.

Od 1. 3. 2021 budú mať zamestnanci právo výberu. Platí to však len pre tých zamestnancov, ktorým zamestnávatelia nezabezpečujú vlastné stravovanie. Ak sa zamestnanec rozhodne namiesto gastrolístkov pre finančný príspevok, bude svojím výberom viazaný na 12 mesiacov.

I keď táto novela platí už od marca, zamestnávatelia budú môcť prejsť na tento nový systém postupne do konca tohto roka. Majú tak čas na to, aby si vyriešili rôzne zmluvné vzťahy s gastrolístkovými firmami či so svojimi zamestnancami.

Gatrolístkové firmy sa búria, reštaurácie sa tešia

Téme gastrolístkov sme sa venovali aj v minulosti. Ako reštaurácie vnímajú gastrolístky, čo si o nich myslia a chceli by ich zrušiť?

V prieskume, ktorý prebiehal v lete 2020, sa až 70 % podnikateľov a majiteľov stravovacích zariadení vyjadrili, že by gastrolístky úplne zrušili alebo by k nim zaviedli alternatívu finančného príspevku.

Takto stravovacie zariadenia odpovedali v prieskume z minulého roka.

Ľuďom zo stravovacích zariadení sa nepáči najmä to, že gastrolístkovým firmám musia za gastrolístky platiť poplatky vo výške najčastejšie 3 – 5 % z celkovej sumy gastrolístkov.

Zrušenie gastrolístkov nestačí

I keď sa nám môže zdať, že zrušenie povinných gastrolístkov pre zamestnancov vyzerá ako pomoc pre gastrosegment, opak je pravdou. V dnešnej dobe riešia reštaurácie a ostatné gastro prevádzky oveľa väčšie problémy ako poplatky za gastrolístky.

Gatroprevádzkam by v skutočnosti najviac pomohlo zníženie DPH pre ich sektor, ďalej zníženie ceny práce zamestnancov (odvody) a v neposlednom rade aj zrušenie zbytočnej administratívy a byrokracie. Za tieto kroky bojujú rôzne iniciatívy na záchranu gastra, ktoré sa zakladali počas koronakrízy.

Pomôcť gastru môžeme všetci – stačí podpísať petíciu.

Napríklad iniciatíva 10 pre gastro sa snaží o zozbieranie podpisov pre petíciu, ktorá by mohla skutočne pomôcť. Podpísať ju môžete na tomto odkaze aj vy. V petícii sa nachádzajú body a opatrenia, ktoré by reálne pomohli gastro prevádzkam postaviť sa po katastrofálnej situácii späť na nohy.

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie