Panský pivovar Bojnice oživil starú pivársku tradíciu mesta

3392
Panský pivovar
Panský pivovar
Keď sa povie Bojnice, každý si toto mesto spojí s krásnym zámkom, zoologickou záhradou či kúpeľmi. Len málokomu by napadlo, že Bojnice majú aj dlhoročnú pivársku tradíciu, ktorú sa podarilo obnoviť vďaka podniku Panský pivovar. 

Dennodenne prechádzajú Bojničania aj turisti okolo historickej budovy, ktorá je po zámku azda druhým najväčším komplexom historických budov v meste. Nazývajú ju Pod klenbami, a okrem toho, že sa tu dnes často konajú svadby, sa kedysi v budove nachádzal pivovar. 

Dnes navracia mestu jeho pôvodnú pivársku tradíciu, ktorej korene siahajú až do 17. storočia, novootvorený Panský pivovar. To, čo kedysi predstavovalo jeden z najväčších príjmov pre mestskú pokladnicu, postupne strácalo pre podnikateľov na atraktivite, až pivárske remeslo v Bojniciach takmer úplne zaniklo. Zmenilo sa to až v roku 2016.

Panský pivovar: Interiér reštaurácie je priamo prepojený s pivovarom
Interiér reštaurácie je priamo prepojený s pivovarom

Kľukatá cesta sa oplatila 

“Najskôr vznikla myšlienka otvoriť v Bojniciach vlastný malý pivovar a s tým aj reštauráciu, kde budeme svoje pivo čapovať,” začína svoje rozprávanie majiteľka pivovaru Jana Pršová. Reštauráciu otvorili v roku 2016, spojazdniť vlastný pivovar však trvalo trochu dlhšie, a tak boli v ponuke podniku najprv lokálne pivá od iných slovenských a českých výrobcov.

“Druhú fázu – otvorenie a spustenie pivovaru, sme zrealizovali v októbri 2017. Vtedy sa navarili prvé várky piva, tie však museli dozrieť. Naše pivo sa tak začalo čapovať až v decembri 2017,” dodáva spokojne Pršová.

Nemusíte sa báť, že by ste reštauráciu nenašli – nachádza sa totiž v úplnom historickom centre v Pálfyho zlatej uličke. Celkový koncept je ladený vo veľmi jednoduchom a modernom štýle a v interiéri dominujú najmä drevo, kov a sklo.

“Celá reštaurácia je postavená na kvalitných surovinách. Tak ako varíme pivo z kvalitných surovín, vyberáme aj v kuchyni, z čoho budeme variť. Nenájdete u nás žiadne polotovary, všetko si kuchári pripravujú sami, napríklad chlieb, knedle, lokše, kečup, pagáče a podobne,” vysvetľuje ďalej majiteľka.

Spolupráca s lokálnymi dodávateľmi je prospešná pre región

Panský pivovar Bojnice si zakladá na najlepšej kvalite jedla aj piva pre hostí, preto preberá suroviny len od lokálnych dodávateľov. Reštaurácia spolupracuje so slovenskými farmami ako dodávateľmi mäsa a vždy uprednostňuje domáce produkty pred tými zo zahraničia.

Panský pivovar: Ukážka z menu - cézar šalát a grilovaný hermelín s brusnicovou omáčkou
Ukážka z menu – cézar šalát a grilovaný hermelín s brusnicovou omáčkou

Na liste fariem, s ktorými reštaurácia spolupracuje a pozdvihuje tak úroveň lokálneho podnikania v regióne, nájdete napríklad Eko farmu Turová, TOP Farmu Topoľnica či Farmu Kostoľany. Prírodne orientované zameranie prezentuje reštaurácia aj čoraz populárnejšími ekologickými obalmi na jedlo, ktoré preberajú od spoločnosti Bionela.

“Menu nie je príliš rozsiahle, ale veríme, že si v ňom každý nájde svoje. Je to predovšetkým česká a slovenská kuchyňa. Veľké zastúpenie v menu majú najmä chuťovky k pivu,” popisuje ponuku podniku Jana Pršová.

Okrem klasického menu, z ktorého ako príklad vyberáme tatársky biftek s hriankou, bravčové rebierka, zemiakové placky, kapustnicu, panský šalát či bryndzové halušky s opečenou slaninkou, ponúka Panský pivovar aj denné obedové menu v cene od 3,90€ do 5,90€.

Panský pivovar: Ukážka z menu - huspenina s čerstvou cibuľkou
Ukážka z menu – huspenina s čerstvou cibuľkou

Chlieb je základ života, pivo je život sám…

Aj takýto slogan nájdete v jedálnom a nápojovom lístku reštaurácie s pivovarom. Pivná ponuka je postavená na troch základných ležiakoch, ktoré sú na výčape stále – svetlá 12°, polotmavá 11° viedenského typu a tmavá 13°.

Pivá varené priamo v bojnickom pivovare sú naviac zosobnené a sú nositeľmi mien ako Vicišpán (Indian Pale Ale 14°), Krkavec (tmavý ležiak 13°), Orol (svetlý ležiak plzeňského typu 12°) či Sokol (polotmavý ležiak viedenského typu 11°).

Panský pivovar: Ktoré by ste najradšej ochutnali?
Ktoré by ste najradšej ochutnali?

Pivovar si postupne našiel svojich stálych zákazníkov, no je veľkým lákadlom aj pre domácich a zahraničných turistov. Okrem príjemného posedenia ponúka aj zábavu vo forme vedomostných kvízov, ktoré sa stávajú stále populárnejšou formou kultivovanej zábavy najmä medzi mladými ľuďmi.

“Najviac turistov navštívi náš podnik od polovice mája do polovice septembra. V zime zase tvoria klientelu prevažne stáli zákazníci všetkých vekových kategórii. Pochvaľujú si predovšetkým pivo, ale ani kuchyňa nezaostáva. Medzi najobľúbenejšie jedlá patrí burger, pivovarský guláš či tatarský biftek,” uzatvára svoje rozprávanie o Panskom pivovare Jana Pršová.

Ak zablúdite do Bojníc, neobíďte tento podnik. Dajte šancu svojím chuťovým pohárikom zažiť novú a zaujímavú chuť horkastého piva v kombinácii s typickými slovenskými jedlami alebo sa zastavte na vedomostný kvíz a otestuje svoje schopnosti. Možností je v Panskom pivovare neúrekom! 

Kontakt: Hurbanovo námestie 40
         Bojnice
         tel.: +421 908 735 975

Zdroje: opive.sk, kamnapivo.sk, FB Panský pivovar Bojnice

Zdroje fotografií: archív Panský pivovar Bojnice

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie