O tituly najlepších pív na Slovensku bude súťažiť až 30 pivovarov

1715

Až 30 pivovarov sa prihlásilo do tohtoročného jubilejného 15. ročníka súťaže Slovenská pivná korunka. Tá sa koná s ročnou prestávkou, ktorú spôsobila pandémia covidu. Do 11. kategórií prihlásili účastníci celkovo 137 vzoriek svojich pív. Súťaž organizuje Slovenské združenie výrobcov piva a sladu (SZVPS) pod odbornou garanciou Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu v Bratislave.

„Do súťaže sme tento rok zaviedli viacero noviniek. Od novej poroty zloženej zo skúsených degustátorov s dlhoročnými skúsenoťami v hodnotení na domácich i medzinárodných pivných degustačných súťažiach, až po novú kategóriu vrchne kvasených svetlých pív štýlu IPA. Že ide o extrémne obľúbený pivný štýl slovenských pivovarov potvrdil rekordný počet, neuveriteľných 32 prihlásených vzoriek do tejto kategórie. Slovenskí pivovarníci jednoducho milujú variť pivný štýl IPA,“ vysvetľuje Vladimír Machalík, výkonný riaditeľ SZVPS.

Degustačná komisia vyberala najlepšie pivá v celkovo jedenástich kategóriách. Od klasických svetlých ležiakov, cez tmavé pivá, ochutené alkoholické pivá, nealko pivá a radlery, až po nefiltrované spodne aj vrchne kvasené pivá a IPA-y.

Najlepšie pivá roku 2022 slovenskí spotrebitelia spoznajú vo štvrtok 2. júna 2022 po slávnostnom vyhlásení výsledkov súťaže. Novinkou jubilejného ročníka však bude, že ich budú môcť aj ochutnať. Festival Slovenskej pivnej korunky sa uskutoční 3. a 4. júna na bratislavskej Kuchajde.

„Pivo je najzložitejším alkoholickým nápojom na výrobu. Zážitok z kumšťu, odbornosti a lásky k svojmu remeslu, z ktorých vznikajú najlepšie pivá našej krajiny chceme priniesť aj slovenskej verejnosti. Pivná kultúra má totiž množstvo zaujímavostí, ktoré si konzumenti neraz neuvedomujú. Na festivale sa tak dozvedia od odborníkov zaujímavé informácie o tom ako sa vyrába slad, cez výrobu piva, ako sa správne čapuje, až po to, prečo sú na pivo také rôznorodé poháre,“ dodáva Vladimír Machalík.

Kategórie 15. ročníka súťaže Slovenská pivná korunka

I. Svetlé pivá filtrované (extrakt v pôvodnej mladine do 10%) 

II. Svetlé pivá filtrované (extrakt v pôvodnej mladine do 12%) 

III. Tmavé a polotmavé filtrované pivá 

IV. Ochutené alkoholické pivá 

V. Nealkoholické pivá

VI. Miešané nealkoholické nápoje typu radler

VII. Svetlé pivá nefiltrované spodne kvasené (extrakt v pôvodnej mladine do 10%)

VIII. Svetlé pivá nefiltrované spodne kvasené (extrakt v pôvodnej mladine do 12%)

IX. Tmavé a polotmavé nefiltrované pivo spodne kvasené

X. Tmavé a polotmavé nefiltrované pivo vrchne kvasené

XI. Vrchne kvasené svetlé pivá typu IPA

Slovenské združenie výrobcov piva a sladu (SZVPS) združuje výrobcov piva a sladu na Slovensku produkujúcich 96% trhu so slovenským pivom a 98% trhu so slovenským sladom. Vzniklo v roku 1991 a je členom európskeho združenia výrobcov piva Brewers of Europe.

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie