Najlepšie vegetariánske a vegánske reštaurácie v Bratislave na jednom mieste

29394
Vegetariánske reštaurácie v Bratislave

S faktami o vegetariánstve, vegánstve a zdravom životnom štýle sa v poslednej dobe akoby vrece roztrhlo. Každý túži byť o trochu zdravší a v dnešných rýchlych časoch spomaliť vďaka dobre spracovanému zdravému jedlu. Naše hlavné mesto nezaostáva za trendmi, vegetariáni sa kvalitne najedia už takmer na každom rohu. Prinášame vám niekoľko tipov na obľúbené vegánske a vegetariánske reštaurácie v Bratislave.

Niet sa čomu čudovať, že vegetariánstvo naberá v poslednej dobe na popularite. Vďaka stále viac rozšírenému názoru, že na spracovanie mäsa je potrebné príliš veľké množstvo energie, ktorú by sme mohli spracovať efektívnejšie, sa čoraz viac ľudí stravuje bez mäsa alebo akýchkoľvek živočíšnych produktov.

Tento moderný spôsob života sa orientuje na časy, keď bolo mäso skôr vzácnosťou ako samozrejmosťou, a tiež sa odvoláva na ochranu zvierat a životného prostredia.

Najmä ľudia žijúci vo veľkých mestách majú možnosť sa kvalitne stravovať aj bez toho, aby do svojho jedálnička zaradili mäso. Desiatky podnikov, vegánskych či vegetariánskych reštaurácií, zdravých bistier a donášok uľahčujú život ľuďom, ktorí sa rozhodli obmedziť alebo úplne vynechať živočíšne produkty.

RAJ zdraviaReštaurácia Manna

(Edit – Doplnené v 2022) Reštaurácia Manna sa nachádza na bratislavských Kramároch, v novootvorenom ajurvédskom centre RAJ zdravia, jediným svojho druhu na Slovensku. Ponúka kvalitné, chutné a nutrične vyvážené laktovegetariánske a vegánske jedlá počas celého dňa – raňajky, obedy i večere á la carte (obmieňané samostatne pre každé ročné obdobie), obedy formou menu i catering. Stravovanie je ponímané komplexne, vrámci holistického prístupu ku zdraviu na fyzickej, mentálnej i sociálnej úrovni. Súčasťou centra je i Bar Nektár so širokou ponukou nealko a teplých nápojov, služby ajurvédskeho lekára, ajurvédske masáže a špeciálne terapie, regeneračné techniky, joga a pohybové aktivity, SPA Kneippov raj, soľná jaskyňa a ajurvédska lekáreň.

Z jedálneho lístka vyberáme:

  • Predjedlo: Proteínový edamame hummus s krekrami zo semienok a nori rias, 120g
  • Hlavné jedlo: Tekvicové ravioli plnené ricottou so šalviovým maslom a kandizovanými vlašskými orechmi, 300g
  • Dezert: Kokosová panna cota s jahodovým prelivom, 100g
RAJ Zdravia – Reštaurácia Manna

 Shinya 

(Edit 2022 – reštaurácia už nie je v prevádzke.) Nádherná novootvorená reštaurácia Shinya v bratislavskom obchodnom centre Eurovea zabezpečuje kvalitné zasýtenie aj počas nákupov. Majiteľom tohto podniku je zároveň majiteľ susednej talianskej reštaurácie Al Faro s veľmi dobrými hodnoteniami od zákazníkov. Reštaurácia nesie už vo svojom názve Vegan&Raw restaurant, čo nám napovie, akým smerom sa uberá väčšina zhotovených jedál. Na požiadanie je možné upraviť jedlo podľa vašich predstáv, obsluha i kuchári sú veľmi príjemní a ústretoví.

Z jedálneho lístka vyberáme:
• maki plnené marinovaným shi-take a cukrovým hráškom s karamelovo-zelerovým pyré a thajskou omáčkou
• škoricové cremé bruleé s višňou
• mango-zázvorová limonáda

vegetariánske a vegánske reštaurácie: Shinya, Pribinova 8, Bratislava, Eurovea, foto: sassy.sk/sk/galeria
Shinya, Pribinova 8, Bratislava, Eurovea, foto: sassy.sk/sk/galeria

Made with Laf

Ako nám už vopred netradičný fonetický názov podniku napovedá, každé jedlo uvarené u nich je pripravené s láskou (made with love, z angl. originálu pripravené s láskou). Made with Laf nájdete na Dunajskej ulici blízko Nemocnice sv. Michala. V reštaurácii objavíte všetko, po čom počas obednej pauzy alebo večere s priateľmi túžite – originálne a chutné jedlá, bohatý výber nápojov a v neposlednom rade priateľskú atmosféru.

Z jedálneho lístka vyberáme:
• ryžové rezance s chilli sambal omáčkou, opraženými mandľami a čerstvou mätou
• marinovaný zelerový steak s hráškovo- karfiolovým pyré
• hokkaido polievka so sójovou smotanou

vegetariánske a vegánske reštaurácie: Made with Lad, Dunajská 34. Bratislava, foto: facebook.com/made-with-laf
Made with Lad, Dunajská 34. Bratislava, foto: facebook.com/made-with-laf

Veg life

Krásna moderná reštaurácia Veg life svojím názvom naznačuje, že vegánstvo či vegetariánstvo nie je len spôsob stravovania, je to spôsob života. V oboch prevádzkach na Mickiewiczovej ulici i na Patrónke v budove Westend Gate varia vegánske, vegetariánske a bezlepkové jedlá. Každé jedlo je pripravené z čerstvých surovín a ochutené bylinkami a koreninami bez pridávania umelých dochucovadiel. Veg life tiež ponúka praktickú službu donášky jedla domov alebo do práce. 

Z jedálneho lístka vyberáme:
• kapustné strapačky z jačmenných krúpkov s údeným tofu
• limetkovo-malinová raw torta
• šalát polníček s grapefruitom a granátovým jablkom

Pozrite si, ako v reštaurácii Veg life prebehla akcia venovaná Dňu Zeme:

Amritarání

(Edit 2022 – reštaurácia už nie je v prevádzke.) Potrava pre dušu s chuťou Indie – tak znie podtitul tejto donáškovej služby. Zdá sa, že Indovia (vaišnavovia) žijú naozaj zdravo a pôvodná ajurvédska strava prináša nášmu telu množstvo vitamínov a dobrej nálady. Základom staroindickej kuchyne, na ktorú sa donáška orientuje, je výlučne čerstvá zelenina, ovocie, obilniny, strukoviny, mlieko a cukor. Vegetariánske a bezlepkové obedy pre Bratislavu a okolie si môžete objednať každý deň do deviatej hodiny alebo do osemnástej hodiny deň predtým. Na objednávku tu radi pripravia jedlo aj pre vegánov. Okrem zdravých obedov si tu môžete objednať aj catering, torty a zdravé sladkosti ako aj prednášky o tejto výnimočnej kuchyni.

Z jedálneho lístka vyberáme: 
• baklažánové sabdží s cícerom a zemiakmi
• hokkaidová kofta
• kalerábová raita s paradajkami

vegetariánske a vegánske reštaurácie: Armitarání, dovoz vegetariánskych a bezlepkových obedov, foto: armitarani.sk
Armitarání, dovoz vegetariánskych a bezlepkových obedov, foto: armitarani.sk

Will Salas

Maličké bistro Will Salas na Seberíniho ulici zamerané na zdravé jedlá, predovšetkým šaláty, je veľké svojou ponukou a kvalitou pripravovaných pokrmov. Okrem toho, že ponúka aj donášku hotových šalátov, bagiet, smoothie či chutných čerstvých štiav, majiteľ vlastní aj e-shop s donáškou potravín ku vám domov. Zdravé bistro spolupracuje s talentovanými kuchármi, finalistami show Master Chef, Razijou a Pierrom.

Z jedálneho lístka vyberáme: 
• grilovaný encián na dubovom liste
• vegetariánska fašírka s uhorkovo-mätovým šalátom
• smoothie nápoj jesenný bozk

vegetariánske a vegánske reštaurácie: Will Salas, Seberíniho 1, Bratislava, foto: menucka.sk/denne-menu/bratislava/will-salas#
Will Salas, Seberíniho 1, Bratislava, foto: menucka.sk/denne-menu/bratislava/will-salas#

Góvinda

Možno ste na podnik Góvinda nenatrafili len v hlavnom meste, ale aj v Košiciach či Prešove, kde majú tiež svoje pobočky. Za vôňou Indie nemusíte ďaleko – stačí prejsť pár schodov do pivničných priestorov na Obchodnej a razom sa ocitnete v srdci tejto krásnej krajiny. Indické jedlá, čašníčky oblečené v sárí a autentická atmosféra, to všetko môžete zažiť v reštaurácii, ktorá nesie filozofiu vegetariánstva. Ak túžite mať Indiu doma v obývačke, využite službu donášky.

Z jedálneho lístka vyberáme:
• polievka Mung dal so zeleninou
• čínska kapusta s paradajkami v sezamovom jogurte
• zeleninové kofty, papadam

vegetariánske a vegánske reštaurácie: Góvinda, Obchodná 30, Bratislava, foto: govinda.sk/govinda-bratislava
Góvinda, Obchodná 30, Bratislava, foto: govinda.sk/govinda-bratislava

Azza

(Edit 2022 – reštaurácia už nie je v prevádzke.) Azza na Tomášikovej je bistro orientované na zdravé jedlo a dezerty, okrem toho je spojené s obchodíkom na predaj širokého sortimentu raw dobrôt. Každý tu nájde presne to, na čo má chuť. Majitelia tvoria pár aj v súkromí, a preto odovzdávajú svoje presvedčenie ďalším ľuďom, ktorí túžia urobiť niečo pre svoje zdravie. Všetky potraviny, ktoré si zakúpite v tomto obchode, sú spracované pri teplote do 42°C, aby nestratili svoje vitamíny a enzýmy. Denné menu si môžete nechať tiež priviezť priamo tam, kde sa momentálne nachádzate.

Z jedálneho lístka vyberáme:
• thajská kokosová polievka
• plnená tortilla s chrumkavým falefelom, humusom a šalátom
• mango-marakuja torta

vegetariánske a vegánske reštaurácie: Azza, Tomášikova 10/D, Bratislava, foto: facebook.com/azzaraw/photos
Azza, Tomášikova 10/D, Bratislava, foto: facebook.com/azzaraw/photos

Ozajstné jedlo – Sklízeno

(Edit 2022 – reštaurácia už nie je v prevádzke.) Ozajstné jedlo dostalo svoj názov preto, že na svoje pulty a stoly prináša jedlo, ktoré je produkované malými či strednými roľníkmi na farmách. Všetky potraviny boli pestované prevažne lokálne, nemuseli teda cestovať a na váš stôl sa dostanú celkom čerstvé. Každý pracovný deň si na Suchom Mýte môžete vychutnať čerstvo pripravenú polievku alebo vynikajúce šaláty, a popri tom si môžete aj nakúpiť potraviny od lokálnych pestovateľov.

Z jedálneho lístka vyberáme:
• brokolicový krém so zemiakmi a kyslou smotankou
• ázijská zeleninová polievka s ryžovými rezancami
• avokádovo-kakový koláč

vegetariánske a vegánske reštaurácie: Ozajstné jedlo - Sklízeno, Suché Mýto 6, Bratislava, foto: sklizeno.sk/suchemyto
Ozajstné jedlo – Sklízeno, Suché Mýto 6, Bratislava, foto: sklizeno.sk/suchemyto

City Vegetarian alias Vegetka

Všetkým milovníkom zeleniny a bezmäsitého jedla je Restaurant City Vegetarian dobre známa, aj keď možno skôr pod názvom Vegetka. Je takmer legendou medzi vegetariánskymi reštauráciami. Na populárnej Obchodnej ulici v budove City pointu sa najete dobre, rýchlo, no najmä zdravo a za príjemnú cenu. Ak nemáte cestu okolo, ale máte chuť na tradičné bezmäsité jedlo, City Vegetarian ponúka aj možnosť donášky.

Z jedálneho lístka vyberáme:
• vegetariánske karbonátky, lúskový prívarok
• bezmäsitý černohorský rezeň, zemiakový šalát so sójovou majonézou
• gaštanové pyré

vegetariánske a vegánske reštaurácie: City Vegetarian, Obchodná 58, Bratislava, foto: facebook.com/city-vegetarian
City Vegetarian, Obchodná 58, Bratislava, foto: facebook.com/city-vegetarian

Thali – sieť reštaurácií

Medzi obľúbené vegetariánske a vegánske reštaurácie sa rozhodne zaraďuje aj sieť reštaurácií Thali. Na zdravom jedle založenom na koreninami pulzujúcej indickej kuchyni si tak môžete pomaškrtiť hneď na niekoľkých miestach – na Dunajskej, na Rožňavskej, Miletičovej, Černyševského či Einsteinovej ulici v Digital Parku. Indický šéfkuchár Kundan vás naviac raz mesačne zasvätí do tajov východnej kuchyne na kurze varenia.

Z jedálneho lístka vyberáme:
• indická zelenina karela s fazuľou
• dal zo zelenej šošovice
• sladká kukuričná polievka

vegetariánske a vegánske reštaurácie: Thali, Dunajská 64, Bratislava, foto: thali.sk/galeria
Thali, Dunajská 64, Bratislava, foto: thali.sk/galeria

Vegan bar

Čisto vegánske bistro Vegan bar v širšom centre mesta vlastnia dvaja sympatickí mladí ľudia, pár, ktorý je nadšený do zdravého životného štýlu a vegánskeho spôsobu stravovania. Vždy si dávajú záležať na tom, aby bolo jedlo chutne naaranžované, pretože ako prvé jedia oči. Vegan bar presadzuje názor, že vegánstvo je forma žitia a súcitu, podporuje život, férovosť, rovnosť a slobodu. Výhodou je vynikajúca lokalita Vegan baru, nájdete ho len 5 minút od autobusovej stanice Mlynské nivy. 

Z jedálneho lístka vyberáme:
• zeleninový bulgur s tekvicou, hrachový preliv
• pšenovo-zemiakový rez s bielou fazuľou
• sójový guláš s domácim chlebíkom

vegetariánske a vegánske reštaurácie: Vegan bar, Továrenská 4, Bratislava, foto: facebook.com/vegan.bar.ba
Vegan bar, Továrenská 4, Bratislava, foto: facebook.com/vegan.bar.ba

Grín Grin

Ďalšia reštaurácia je obľúbená v oblasti Mlynské nivy, na skvelé šaláty sem počas obedov chodia desiatky zamestnancov business centier. Všetky jedlá obsahujú veľké množstvo živín, aby sme dokázali správne fungovať až do času večere. Grín Grin Salad Bar prešiel na nový koncept cien jedál – v tejto reštaurácií zaplatíte za to, koľko zjete. Cena vášho pokrmu sa teda odvíja priamo od váhy.

Z jedálneho lístka vyberáme:
• šalát z fazuľových lúskov a červenej papriky
• lasagne “Di Spinaci”
• šošovicová polievka s mätou

vegetariánske a vegánske reštaurácie: Grín Grin Salad Bar, Budovateľská 27, Bratislava, foto: toito.eu
Grín Grin Salad Bar, Budovateľská 27, Bratislava, foto: toito.eu

Živa food

“…vznikla so zámerom prezentácie zdravého životného štýlu, kam patrí aj kvalitné jedlo. Druhým dôvodom je ozdravenie gastronomických služieb nielen v kvalite jedla, ale aj v prístupe ku klientom a zamestnancom, čo sa nám rokmi osvedčuje.” Takto o sebe píše podnik Živa food na svojej stránke, kde v skratke zhrnuli celú ideológiu tohto spôsobu stravovania. Živa food vám okrem iného poskytne aj blog, kde sa dozviete viac o zdravom stravovaní. V ponuke tejto reštaurácie rovnako nechýba donášková služba. Reštauráciu nájdete vo Fresh Markete.

Z jedálneho lístka vyberáme:
• plnená paprika s tempehom na paradajkovo-bazalkovej omáčke
• rizoto so seitanom, zeleným hráškom a mandlezánom
• marinované tofu na dusenom kele

vegetariánske a vegánske reštaurácie: Živa food, Freshmarket, Bratislava, foto: facebook.com/zivafood/photos
Živa food, Freshmarket, Bratislava, foto: facebook.com/zivafood/photos

Trafili sme sa do vašich obľúbených podnikov s vegánskych či vegetariánskym zameraním? Viete o iných, ktoré pravidelne navštevujete a chcete, aby o nich vedelo viac ľudí? Napíšte nám sem do komentára alebo na náš Facebook a my svetu odhalíme ďalší kus kvalitného gastra na Slovensku. :)

Zdroj titulná fotografia: fotolia.com

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie