Najlepšie slovenské foodblogy #1

40602
Processed with VSCOcam with f2 preset

Trend blogovania o jedle sa v posledných rokoch rozmáha po celom svete, a nezaostáva za ním ani Slovensko. Za desiatky blogov o jedle sa naša malá krajina rozhodne nemusí hanbiť. Či už ide o zdravé stravovanie, nahrádzanie cukrov a tukov zdravšími alternatívami alebo skutočné gurmánske počiny, každý deň na stránkach pribúdajú nové recepty. Ktoré blogy patria k tým najlepším inšpiráciám? 

Do prvého z dvoch článkov o najlepších slovenských foodblogoch sme vybrali šesť tých, ktoré nás zaujali a boli niečím výnimočné. Či už nápaditými receptami, zdravým životným štýlom, článkami o skvalitnení života pomocou stravy alebo podporou zaujímavých akcií a podujatí. Pozrite si náš prvý výber, no varujeme vás – článok rozhodne nečítajte hladný. Je vysoko pravdepodobné, že sa vám budú zbiehať slinky. :)

Terapia Jedlom

Prvý blog, Terapia Jedlom Silvie Hvoreckej, je hrdým nositeľom titulu Bloger roka v kategórii gastronómia dvakrát po sebe (2014, 2015). Silvia svojím kreatívnym prístupom, no najmä vysoko odbornými radami pomáha so zmenou stravovania a životného štýlu tisíckam ľudí. Na jej Facebookovej stránke ju sleduje viac ako 34 tisíc gurmánov a nadšencov zdravého stravovania. Silvia sa snaží byť odrazovým mostíkom pre tých, ktorí so zdravou stravou začínajú, ale aj inšpiráciou pre tých, ktorí sa vareniu takýchto jedál venujú už dlhšie. Pracuje v gastronómii pol svojho života, a preto chce svoje skúsenosti odovzdať ďalej. Na stránke uverejňuje recepty orientované prevažne na zeleninu, obilniny, ovocie a okrajovo ryby a mäso. Popri varení a blogu sa venuje aj fytoterapii, teda liečeniu pomocou byliniek a ich extraktov. Na stránke nájdete aj články zamerané bližšie na túto tematiku.

slovenské foodblogy #1: Silviine lievance - chutné a krásne na pohľad
Silviine lievance – chutné a krásne na pohľad
slovenské foodblogy #1: Kurkumové maslo s bylinkami, skutočná Terapia Jedlom
Kurkumové maslo s bylinkami, skutočná Terapia Jedlom

LaPetit

Blog s podtitulom Foodblog o poctivom varení v moje kuchyni pôsobí jemne, nežne, zasnene a romanticky. Nie je tak známy, ako vyššie menovaný blog Terapia Jedlom, no svojimi receptami dosahuje jeho úroveň. Monika Kóňová, autorka jedál, si sama zhotovuje krásne profesionálne fotografie, ktoré nenechajú nikoho (c)hladným. Veľmi príjemná mladá žena rovnako varí zo zdravších alternatív, používa sezónne suroviny z vlastnej záhrady alebo z neďalekého trhu. Na blogu LaPetit nájdete recepty orientované prevažne na jedlo z čerstvej zeleniny, pri pečení využíva celozrnnú múku. Nájsť ju môžete aj na Instagrame, kde sa môžete kochať čerstvo pripravenými dobrotami priamo z jej obľúbeného miesta, z krásne zariadenej kuchyne. Moniku môžete naživo vidieť 31. mája na akcii LaPetit on Stage v Bratislave.

slovenské foodblogy #1: Chutné škoricové šišky od LaPetit - zbiehajú sa nám slinky
Chutné škoricové šišky od LaPetit – zbiehajú sa nám slinky
slovenské foodblogy #1: Krásna a šikovná blogerka Monika
Krásna a šikovná blogerka Monika

St(v)ory z kuchyne

To, že nielen v kuchyni, ale aj so slovenčinou sa dá pekne pohrať, dokazuje blog St(v)ory z kuchyne. Veľmi originálny názov nám napovedá, že ide o kreatívnych ľudí, ktorí majú hlavu plnú nápadov. Preto sa svoje recepty rozhodli prezentovať aj formou blogu. Ten sa umiestnil v tohtoročnom Blogerovi roka v kategórii gastronómia na krásnom druhom mieste. Na blogu i na sociálnych sieťach je ich prístup kamarátsky, príjemný, vďaka čomu sa sem ľudia opäť radi vracajú. Aj názvy jedál a koláčov sú iné – nájdete tu napríklad sladkosti, no i veľmi milú kategóriu slanosti. Pochutiť si môžete na receptoch hlavných jedál, polievok, no v ponuke sú aj raňajky alebo párty snacky. Okrem receptov však na blogu takmer denne pribúdajú aj príbehy o cvíčení jednej “stvory”, čo korešponduje s názvom story (príbeh z angličtiny, pozn. redakcie). So stvorami sa zasmejete, navaríte si a veľmi pravdepodobne sa aj dobre naladíte.

slovenské foodblogy #1: Raňajky či večera pre milovníkov pečiva - rožteky plnené sušenými paradjakami a mozzarellou
Raňajky či večera pre milovníkov pečiva – rožteky plnené sušenými paradajkami a mozzarellou
slovenské foodblogy #1: Tip na grilovačku pre gurmánov - grilovaný hermelín plnený sušenými brusnicami s cibuľovo-hubovým ragú
Tip na grilovačku pre gurmánov – grilovaný hermelín plnený sušenými brusnicami s cibuľovo-hubovým ragú

Zo srdca do hrnca

Krásne tretie miesto v Blogerovi roka si za rok 2015 odniesol ďalší milý blog – Zo srdca do hrnca. Názov nasvedčuje tomu, že pre autorku Elu je varenie skutočne srdcovou záležitosťou. Popri lekárskom povolaní sa stíha venovať príprave rozmanitých jedál a uverejňovaniu receptov na svojom blogu. Úprimná a usmiata žena prenáša svoju lásku do zdravších receptov. Na prehľadnej stránke si môžete vybrať spomedzi desiatok pekne nafotených receptov, a výber nebude jednoduchý. Z ľahkých ingrediencií pomocou blogu Zo srdca do hrnca vyčarujete pre svoju rodinu len to najlepšie. Elenkinu kuchyňu najviac oceňuje jej manžel, ktorý jej ochotne pomáha s degustáciou lákavých pokrmov. V kategóriách nájdete aj recepty inšpirované Áziou, ktorá je Eliným miláčikom.

slovenské foodblogy #1: Pastva pre oči, jemnosť pre jazyk - karfiolová polievka s paradajkami a bazalkou
Pastva pre oči, jemnosť pre jazyk – karfiolová polievka s paradajkami a bazalkou
slovenské foodblogy #1: Zo srdca do hrnca - s láskou pomaly pečený jahňací chbrát
Zo srdca do hrnca – s láskou pomaly pečený jahňací chbrát

BiteMe

Duo dvoch račíc, Barborky a Mimy, sa dostáva do povedomia Slovákov čoraz viac. Vegetariánske kamarátky si spočiatku vymieňali recepty, a keď zistili, že im to spoločne celkom klape, rozhodli sa založiť vegetariánsky blog BiteMe. Podľa oboch dám panuje u nás stále trend, že vegetariáni jedia iba klíčky, rozhodli sa teda so svetom podeliť so svojimi dobrotami. Nielen vo forme blogu, ale aj knižky, v ktorej nájdete 60 špeciálnych raňajkových receptov s pomerne jednoduchou prípravou. Za špeciálnu cenu si ju budete môcť aj s krásnou záložkou a podpismi kúpiť na akcii Slovak Food Festival už 29. mája. Každý pondelok po 15,00 hod. si môžete naviac Barborku naladiť na rádiu FM v relácii Bez mäsa_FM.

slovenské foodblogy #1: Kniha blogeriek z biteme - Zdravé raňajky
Kniha blogeriek z biteme – Zdravé raňajky
slovenské foodblogy #1: Blogerky Barbora Drahovská a Mira Nemčeková
Blogerky Barbora Drahovská a Mira Nemčeková

Moje jedlo

Lucka z malebnej dedinky Uhrovec si splnila svoj sen, keď jej minulý rok vyšla kniha. V knihe Moje skvelé jedlo publikovala približne 220 najúspešnejších receptov z blogu, a plánuje vydať ďalšiu. Lucka bola tiež nominovaná na blogerku roka, jej blog je totiž významný, prehľadný a veľmi pekne gramaticky i esteticky spracovaný. Jedlo nájdete rozdelené do množstva kategórií presne podľa vašej chuti (napríklad kategória chlieb/pečivo/pizza či dezerty s ovsenými vločkami). O úspešnosti a o tom, že autorka prejavuje skutočné nadšenie pre svoju záľubu svedčí aj fakt, že na sociálnej sieti onedlho dosiahne 8 tisíc fanúšikov. Aj Lucka sa v nedeľu poobede predvedie na blogerskej nedeli gastro podujatia Slovak Food Festival.

slovenské foodbogy #1: Kokosovo-makovo malinová torta od Lucky
Kokosovo-makovo malinová torta od Lucky
slovenské foodbogy #1: Kto by si dal pizzový posúch s bryndzou a pestom z medvedieho cesnaku?
Kto by si dal pizzový posúch s bryndzou a pestom z medvedieho cesnaku?

Nezostáva nám nič iné ako skonštatovať, že svetom, ale i Slovenskom, momentálne hýbe vlna foodblogov. Ľudí prestala baviť jednotvárna strava, na pultoch obchodov a trhov dostaneme čoraz širší výber čerstvých potravín, a tak sa revolúcia v stravovaní začína čoraz viac prehlbovať. Človek sa aj vďaka foodblogom dozvedá nové nápady a inšpirácie, pomôže si k preventívnemu zdraviu alebo sa vylieči z dlhotrvajúcich problémov. Zakrátko sa môžete tešiť na druhú časť, dobrých slovenských foodblogov totiž stále pribúda. Prajeme veľa inšpirácie a dobrú chuť!

Zdroj foto: horecka.sk, lapetit.sk, stvoryzkuchyne.com, zosrdcadohrnca.sk, biteme.sk, moje-jedlo.sk
Titulka: lapetit.sk

 

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie