Najlepšie pivá roku 2023 sú známe

1363

Slovenské združenie výrobcov piva a sladu vo štvrtok večer udelilo ocenenia v jedinej pivovarníckej profesionálnej súťaži na Slovensku  ̶  Slovenskej pivnej korunke. V 16. ročníku zabojovalo o ocenenia až 36 pivovarov, čo je historicky najvyšší počet zapojených pivovarov od vzniku súťaže v roku 2006. Rovnako sa rozšíril počet kategórií – pribudli pšeničné pivá a  tzv. sour ales, vrchne kvasené pivá na Slovensku známe pod názvom kyseláče. Za prínos a lásku k remeslu boli ocenené tri osobnosti pivovarníctva a sladovníctva.

„Slovenský pivovarnícky sektor je štvrtým najvýznamnejším sektorom slovenského potravinárstva. Sto pivovarov a sedem sladovní zabezpečuje významnú poľnohospodársko-potravinársku vertikálu od poľa až na stôl. Sladovnícky jačmeň zo slovenských polí, slad zo slovenských sladovní a pivo z pivovarov na Slovensku prináša nielen zamestnanosť presahujúcu 17 000 pracovných miest. Vytvárajú obrovskú pridanú hodnotu doma na Slovensku a každoročne zabezpečujú viac ako jedno percento príjmov štátneho rozpočtu Slovenska. V neposlednom rade pomáhajú významne znižovať uhlíkovú stopu. Veríme preto, že zákazníci budú siahať po kvalitných pivách z produkcie domácich pivovarov a Slovenská pivná korunka im pri tom bude kompasom,“ povedal Vladimír Machalík, výkonný riaditeľ Slovenského združenia výrobcov piva a sladu (SZVPS), ktoré je organizátorom súťaže.

VÍŤAZI TOHTOROČNÝCH PIVNÝCH MAJSTROVSTIEV SLOVENSKA

V kategóriách svetlých pív degustačná komisia zlatom ocenila Šariš Iskrivú 10 ako najlepšiu svetlú filtrovanú desiatku a Šariš Žiarivú 12 ako najlepšiu filtrovanú dvanástku. Zlatá korunka za najlepšiu Svetlú nefiltrovanú spodne kvasenú dvanástku putovala do hlavného mesta Bratislavskému meštianskemu pivovaru za Bratislavský ležiak 12°.

V kategórii filtrovaných tmavých a polotmavých ležiakov získal zlatú korunku Šariš Tmavý. V kategóriách nefiltrovaných pív si odniesol zlaté korunky račiansky pivovar U Ábela, ktorý získal zlatú korunku v kategórii tmavých a polotmavých pív spodne kvasených s Račišdorferom a vrchne kvasených s Cigorkou.

V novej kategórii pšeničných pív dominoval Minipivovar Tatras so svojimi pšeničnými pivami, keď si odniesol zlatú korunku za Zvonček 17° a striebornú korunku za Päť Peňazí 10°. V tradične najsilnejšie vzorkami zastúpenej kategórií IPA, získal zlatú korunku kočovný pivovar Parom za svoj Nectarod. Najlepší „kyseláč“ (Sour Ale) je zo záhoráckeho pivovaru Stupavar. V kategórii nealkoholických pív získal zlatú korunku Birell Polotmavý. V kategórii nealkoholických Radlerov zasa Birell Pomelo & Grep.

Ocenenie aj pre osobnosti

Záver slávnostného večera 16. ročníka Slovenskej pivnej korunky už tradične patril oceneniu za dlhoročný profesionálny prínos pivovarníctvu a sladovníctvu na Slovensku. Ocenenie Osobnosť pivovarníctva a sladovníctva si odniesli v oblasti pivovarníctva Andrea Cseriová, v oblasti sladovníctva Jozef Knežo a za rozvoj senzorického hodnotenia piva a podporu domovaričstva Peter Bognár.

„Pivo je najťažšie vyrobiteľným i distribuovateľným alkoholickým nápojom. Nielen to, nealkoholické pivo je na rozdiel od nealko verzií iných typov alkoholu skutočným nápojom – pivom. V konzumácii nealkoholických radlerov zasa patríme k špičke v Európskej únii. Slovenská pivná korunka je oslavou všetkých ľudí, ktorí sa na výrobe piva na Slovensku podieľajú a  udržiavajú tak tradície nášho územia, ktoré siahajú viac ako tisíc rokov do minulosti. Všetkých, ktorí si chcú rozšíriť pivné obzory pozývame na ochutnávku tých najlepších slovenských pív na festival Slovenskej pivnej korunky, aby plody práce našich pivovarníkov ochutnali osobne,“ dodal Vladimír Machalík. Festival Slovenskej pivnej korunky 2023 čaká na milovníkov piva 26.- 27. mája 2023 na bratislavskej Kuchajde.

Zdroj: Facebook

Slovenské združenie výrobcov piva a sladu (SZVPS) spája výrobcov piva a sladu na Slovensku produkujúcich 96 % trhu so slovenským pivom a 98 % trhu so slovenským sladom. Vzniklo v roku 1991 a je členom európskeho združenia výrobcov piva The Brewers of Europe.

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie