Michal Truban: “Prístup k jedlu mi zmenilo najmä športovanie a triatlon.”

9374
Michal Truban Websupport

Michal Truban je jedným z najúspešnejších podnikateľov posledných rokov. Preslávil sa najmä ako zakladateľ a majiteľ najväčšej webhostingovej firmy na Slovensku, tiež je rešpektovaným a uznávaným blogerom, mentorom, inšpirátorom, prednášateľom, či investorom. V poslednom čase sa venuje aj problematike korupcie najmä v štátnom IT sektore, a iným spoločenským témam s cieľom pomôcť budovať lepšie Slovensko. Okrem toho je autorom bestselleru – knihy o svojom podnikateľskom príbehu – a v neposlednom rade vášnivý športovec – triatlonista. Aké má rád jedlo, čo najradšej varí a aké obľubuje reštaurácie? 

Michal Truban Support kapustnica jedlo
V Amerike, kde teraz vo veľke miere pôsobí si neodpustil ani vianočnú kapustnicu – hoci letne, na pláži.

Aký je tvoj vzťah k jedlu? Aké je tvoje najobľúbenejšie?

Ja jedlo vnímam ako energiu a niečo, čo si dávam do svojho tela. Podľa toho je človek potom aj zdravý. Zároveň chcem, aby to jedlo bolo aj chutné. Pre mňa má hlavnú prioritu kvalita danej suroviny. A mám rád naozaj široké spektrum: steak, sushi ale rád si dám aj kvalitnú dobrú domácu klobásku alebo jalitko. Tak isto mám rád polievky hlavne kvalitné vývary, pho-bo alebo rameny. Ale mám rád aj dobre a chutne urobené vegetariánske jedlo.

Čo piješ? Aké sú tvoje obľúbené nápoje? Kávička, vínko, pivko…?

Čistá voda :) Ale samozrejme mám rád aj kvalitné vína ale aj pivá. Nedávno som objavil kombuchu, takže to je teraz moja topka v rámci zdravých nápojov ktoré chutia lepšie ako čistá voda. A napríklad aj kávu mám hrozne rád. Samozrejme najradšej mám dobre spravené espresso z kvalitnej kávy. Doma si ale robím aj kávu z Mocca pressu alebo Aeropressu.

Zvykneš aj sám variť? 
Snažíme sa variť doma, ale viac varí žena. Moja špecialita je grilovanie alebo robenie kapustnice :). A potom praženice :).
Aké máš rád reštaurácie? Kam rád chodievaš alebo kde si bol v poslednej dobe spokojný?
Uprednostňujem kvalitu. Musím z jedla cítiť, že to robia poctivo. Keď som na slovensku, niekoľko krát do týždňa som v ázijskej reštaurácii Edo-kin v Cubicone. Tam ma vždy potešia. Na nich je napríklad krásne vidno, ako kvalita prebije kvantitu. Tam sú ľudia ochotní dávať za ich menučko aj 10+ eur, pretože to zato stojí. Hneď vedľa mala vchod čínska fastfood lowcost reštaurácia, ktorá je už zatvorená.
Michal Truban, reštaurácie, kaviareň, support, Edo-kin
Michal má najradšej dobre spravené espresso z kvalitnej kávy. Doma si ale robí aj kávu z Mocca pressu alebo Aeropressu.
Daj nejakú pikošku ktorá sa ti prihodila v súvislosti s jedlom alebo reštauráciami…
Asi najlepšie srandy sú v Amerike, keď si objednávame jedlo a niekedy sa správne nepochopíme. Ako keď sa pýta čašník, ako chceme ten steak pripraviť a odpoviem aj s hranolkami. Alebo najlepšie bolo, keď som chcel čašníkovi povedať, že chcem aby mi doniesol lyžičku. Ale úplne som si to pomýlil s vidličkou (fork) ale aby toho nebolo málo, ešte aj to slovo som si pomýlil s bravčovým (pork). Tak som čašníkovi povedal, či mi môže doniesť bravčové (pork) a on sa na mňa tak zamyslene pozrel a spýtal sa, či myslím lyžičku (spoon :).
Ako to bolo s tvojím stravovaním v čase budovania biznisu? Bol vždy čas na kvalitné jedlo? Zmenilo postupom času niečo?
Počas vysokej školy som sa príliš zdravo nestravoval. Večer po pár pivách bola pre nás najväčšia lahôdka hranolky s cesnakovou tatárskou. Prístup k jedlu mi hlavne zmenilo športovanie a triatlon. Tam som pochopil, aký obrovský rozdiel vo výkone (ale aj v práci) vie robiť kvalitné a zdravé jedlo a potom sa to aj zmenilo.
Bola to rázna zmena, alebo si na to išiel postupne? Ako si sa motivoval k zmene? 
Bola to postupná zmena a hlavne nikdy nekončiaca. Pretože stále jem podľa mňa dosť nezdravo. Moja priorita je, že sa snažím jesť čo najkvalitnejšie potraviny. Nerád jem niečo, kde vidím, že sa to ten producent snažil “odrbávať”, alebo robil to na kvantá a logicky musel šetriť kde sa dalo a používať iné látky aby to vykryl. Motivoval ma môj vlastný výkon. Keď som videl ako po kvalitnom a dobrom jedle ide rýchlejšie regenerácia a dosahujem lepšie výsledky, tak bolo logické, že v tom budem pokračovať aj v práci napríklad.
Michal Truban support jedlo, triatlon, ironman
Michalov vzťah k športu významne ovplyvnil aj zmenu v stravovaní. Za sebou má už aj niekoľkých Ironmanov.
Keď cestuješ do zahraničia, ochutnávaš lokálne kuchyne? Ktorá ťa najviac zaujala?
Snažím sa všade si dávať lokálne špeciality. Z tých zahraničných mám rád asi najmä ázijskú aj keď prekvapivo ja nemám moc rád koriander. Čo je zásadná ingrediencia v ázijskej kuchyni. Takže je to taký love-hate vzťah. Ale ja si veľmi rád vychutnám aj hot-dog z ulice v New Yorku alebo akýkoľvek street food. Samozrejme, niekedy si doprajem aj fine-dining a top reštaurácie.
Máš niečo iné v súvislosti s gastronómiou, čo by si nám rád o sebe prezradil.. ?
Strašne nemám rád, keď sa zle najem :).
Čomu sa Michal Truban aktuálne venuje? 
Momentálne všetku energiu dávam do Progresivne.sk – verím, že to bude projekt, ktorý pomôže Slovensku.
Zdroj foto: Michal Truban
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie