Marek Fajčík z EBENICA Coffee: Do práce vkladám lásku, lebo je mojím najväčším hobby

6619
Marek Fajčík
Marek Fajčík
Marek Fajčík patrí k výnimočným mladým podnikateľom. Jeho pražiareň EBENICA je synonymom pohody, oddychu, vône vynikajúcej kávy a dobrej nálady.

Ste majiteľom pražiarne EBENICA Coffee so sídlom v Modre. Prečo ste sa rozhodli venovať práve kávovému biznisu?

EBENICA vznikla v podstate ako hobby. Vďaka mojej predchádzajúcej práci finančného riaditeľa vo farmaceutických firmách som mal možnosť navštíviť rôzne krajiny. A keďže som od prírody zvedavý a navyše mám rád dobré jedlo a pitie, vždy, v každej krajine, hľadám charakteristické jedlá a nápoje pre daný región. Približne pred desiatimi či dvanástimi rokmi som si všimol, že káva v zahraničí chutila lepšie ako u nás doma.

Začal som sa o kávu intenzívnejšie zaujímať, kupovať si ju od malých pražiarní zo zahraničia, ochutnávať a experimentovať. Navštívil som mnohé pražiarne v Európe, kde som nasal atmosféru a čaro zrniek. (úsmev) Postupne to celé prerástlo až v rozhodnutie založiť si vlastnú značku kávy a vyrábať si vlastnú – slovenskú kávu. A tak vznikla EBENICA.

Marek Fajčík: foto: EBENICA
Rozhodnutie založiť si vlastnú pražiareň prišlo postupne, foto: EBENICA

Ako vyzerali vaše začiatky?

Od spomínaného rozhodnutia „poďme vyrábať kávu“ až po prvé predaje prešlo približne dva a pol roka. Šťastím bolo, že EBENICA bola v rovine záľuby. Poznáte to, na hobby miniete viac energie, peňazí aj času. Tešíte sa z toho väčšmi ako keď vás tlačia termíny a financie.

Predpokladám, že to aj tak nebolo ľahké, no nevzdali ste sa. Ako dlho trvalo, kým ste z EBENICA Coffee spravili dnešnú úspešnú pražiareň?

Od samotného vzniku a prvých predajov to nebolo ľahké. EBENICA uzrela svetlo sveta v čase ekonomickej krízy, navyše myšlienka specialty coffee („výberová káva“) bola na roky 2010 – 2011 pomerne prelomová, kávová kultúra nebola tak rozvinutá ako je tomu dnes.

Prelom nastal pre nás v roku 2013, keď sa naše kávy umiestnili v prestížnom a najväčšom hodnotení kvality kávy Coffee Review medzi TOP 10 espresso kávami Európy. To nám pomohlo dostať sa na pomyselnú mapu kávového Slovenska. Odvtedy rastieme, je to však o denno-dennej cieľavedomej práci celého nášho teamu. Úspechom v Coffee Review sa náš príbeh v podstate iba začal.

Našla si svoje miesto na slovenskom trhu?

Áno, určite. V súčasnosti dodávame kávu mnohým prevádzkam, hotelom, kaviarňam a rovnako aj do firiem, slovenských aj medzinárodných pobočiek. Od malých firiem s dvomi chlapmi až po firmy so stovkami zamestnancov.

Rovnako máme veľmi radi koncových zákazníkov – domácnosti, ktorí si môžu kúpiť EBENICu v našej podnikovej predajni v Modre, u našich maloobchodných partnerov ako aj prostredníctvom eshopu na našej web stránke www.ebenica.com. Kávu doručíme do 2 dní kdekoľvek na Slovensko a aj do zahraničia.

Marek Fajčík: foto: EBENICA
Hotový a voňavý produkt, káva Ebenica; foto: EBENICA

Aký je postup praženia kávy, čo je potrebné k tomu, aby bola káva skutočne kvalitná?

Prvým predpokladom je samotná surovina – neupražená káva. To je základ. Pôda, klimatické podmienky a samotná odroda jej dávajú primárny charakter. Následne  dokážeme ovplyvniť výsledný efekt spracovaním a najmä pražením. Snažíme sa rešpektovať charakter danej kávy – iná káva je napríklad z Brazílie a iná z Rwandy. Tomu sa prispôsobuje praženie – každá káva sa praží inak a u každej chceme zvýrazniť jej osobitosť. Veľmi dôležitá je tiež kvalita a súhra pražiaceho stroja a osoby pražiara.

Aké sú tri najdôležitejšie vlastnosti, ktoré by mal mať dobrý pražiar kávy?

Fííha, to je dobrá otázka. (úsmev) Podľa mňa sú to trpezlivosť, láska ku káve a sloboda v experimentovaní. Toto všetko podkuté vedomosťami a schopnosťou cítiť a rozpoznávať chute. Nájsť túto súhru nie je vôbec ľahké. Najmä ak máte v tíme viacero ľudí, z ktorých každý má, samozrejme, svoj pohľad a názor na problematiku. V tom je to celé veľmi zaujímavé a vzrušujúce.

Marek Fajčík: foto: Gabriela Teplická
Marek Fajčík prednášal o svojej káve aj na Gastronomy Slovakia, foto: Gabriela Teplická

Koľko ľudí pracuje vo vašej firme?

Momentálne sme šiesti.

Citujem vyjadrenia zo stránky vašej kaviarne: Pri veľkých plánoch treba vždy počítať s tým, že sa párkrát popálite. Aké časté sú tieto „popálenia“ dnes?

Tých primárnych popálení už ubudlo, asi sme skúsenejší. (úsmev) V charaktere našej firmy je veľká miera inovácie a experimentovania, preto niečo občas nevyjde. Berieme to však veľmi pozitívne, posúva nás to vpred.

Je pre vás dôležitá spätná väzba zákazníkov?

Samozrejme. Zákazníkov pozorne počúvame, veď oni si vyberajú či si kúpia našu kávu alebo nejakú inú. Veľakrát však stačí prvý raz ochutnať a potom sme radi, keď je ich hodnotenie v štýle „tak takúto dobrú kávu som ešte nepil“ … aj to sa nám pravidelne stáva.

Našou najväčšou výzvou je však podnietiť ľudí k tomu, aby ochutnali specialty coffee, navyše zo slovenskej pražiarne. Nech si nekupujú masové, supermarketové, dovozové a anonymné značky kávy podradnej kvality. Majú možnosť vybrať si rádovo vyššiu kvalitu za porovnateľnú alebo trošku vyššiu cenu, avšak praženú na Slovensku od konkrétnych ľudí a z pražiarne, ktorú môžu navštíviť.

Existuje nejaká oblasť v príprave kávy, v ktorej by ste sa chceli zlepšiť?

Ja osobne? Všetky spôsob prípravy, ktoré máme s manželkou radi, si dokážeme pripraviť doma. Ale ak by som si teda mal vybrať, tak zlepšiť si latte art – maľovanie speneným mliekom do kávy a vytváranie obrázkov. Zvládnuť túto techniku chce veľa hodín tréningu, hektolitre mlieka a dennú prácu baristu.

Položím vám aj obligátnu otázku. Keďže je káva doslova vašim živobytím, dokážete si ju stále vychutnať a oddýchnuť si pri nej?

A viete, že čím ďalej, tým viac? Som vďačný a šťastný, že mám spolu s rodinou a kolegami možnosť ochutnať kávy z celého sveta a experimentovať s nimi. Zažívať jednak prekvapenia, momenty vzrušenia a veľa o kávach a pocitoch z nich (a pri nich) diskutovať. Je to obohacujúce.

Marek Fajčík: foto: EBENICA
Kávu si dokáže stále vychutnať, foto: EBENICA

Čo považujete za svoj doteraz najväčší úspech vo svete pražiarov a baristov? 

Ocenenie štyroch našich káv medzi Európskou špičkou v Coffee Review (USA), čo je najväčšie svetové hodnotenie kávy – to považujem za najväčší formálny úspech. A ten neformálny, o to dôležitejší a spontánny, je úsmev ľudí, keď im naša káva chutí.

Fungujete ako kaviareň a obchod s kávou, ktorý má aj e-shop. Ktorá oblasť podnikania s kávou je pre vás srdcovou záležitosťou?

Srdcovkou je schopnosť identifikovať chute ľudí a prepojiť ich do samotného praženia. Takže kombinácia obchodu, marketingu a výroby. Koniec koncov, naša firma je relatívne malá a záber všetkých z nás je logicky širší.

Ktorú z vašich káv by ste odporučili našim čitateľom? Máte svojho favorita?

Ja to mám také prelietavé – sú obdobia, keď mi viac chutia klasiky (napríklad Brazília, Kolumbia, Harmonelle),  inokedy si vyberám exotickejšie kávy napríklad z Afriky … momentálne je mojím favoritom Keňa, hneď za ňou Mexiko.

Marek Fajčík: foto: Gabriela Teplická
Ebenica ponúka desiatky kvalitných káv, foto: Gabriela Teplická

Dáte si rád kávu aj v iných kaviarňach, takpovediac u konkurencie?

Ochutnávať konkurenčné kávy je naša práca. Nie som však typický kaviarenský typ, väčšinu káv vypijem v práci. Čo sa kaviarenskej kultúry týka, bližší mi je skôr taliansky prístup – krátka káva – espresso, krátky čas, pár slov s baristom.

Pravidelne ochutnávame kávy z rôznych pražiarní zo Slovenska alebo zo sveta. Začína sa nám stávať, že nám už posielajú niektorí aj vzorky na vyskúšanie, takže o kávu ozaj nemáme núdzu. (úsmev)

KONTAKT: Marek Fajčík, EBENICA Coffee
         Šúrska 136, Modra
         Facebook EBENICA Coffe
         ebenica@ebenica.com
         www.ebenica.com


Zdroje fotografií: 
Marek Fajčík, Gabriela Teplická, Tina Botková

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie