Majitelia reštaurácie Pizza Club U ŠEBA: Odvody nedokážeme platiť načas, prvoradé sú pre nás výplaty pre zamestnancov

3691

Cinkanie príbormi, vychutnávanie si dobrého jedla, fantastická vôňa a smiech. Aj tak to vyzeralo pred rokom v reštaurácii Pizza Club U ŠEBA v Sokoľanoch, malej dedinke neďaleko Košíc. Odvtedy sa toho ale zmenilo veľa. Zrazu museli interiér reštaurácie zatvoriť a preorientovať sa na donášku.

Juraj Bagirov spolu so svojím bratom už od roku 2013 pracovali v reštaurácii Pizza Club U ŠEBA. Keď sa im v marci 2020 naskytla príležitosť prebrať podnik pod svoje krídla, neváhali ani chvíľu. Pre gastronómiu boli totiž veľmi zanietení a práca bola zároveň ich koníčkom.

“Keď sme ešte fungovali bez obmedzení, svojím hosťom sme chceli dať pocit pohody a dovolenky. Mali sme terasu plnú ľudí v dobrej nálade, živú hudbu, rodinné oslavy a firemné posedenia sme organizovali vo veľkom,” spomína Juraj na časy pred príchodom pandémie.

V reštaurácii Pizza Club U ŠEBA nájdete aj takéto dobroty.

Odkedy Juraj so svojím bratom reštauráciu prebrali, zmenili jej koncept, okrem pizze začali ponúkať aj kvalitné domáce hamburgery a rôzne iné špeciality. Počas minulého roka sa tešili aspoň tomu, že mohli mať otvorené terasy a obsluhovať zákazníkov aspoň tak. “Teraz fungujeme na rozvoz, našťastie, ako tak to funguje. Záleží ale veľmi od počasia, nikdy nie je situácia rovnaká. Tiež chápem, že ľudia chcú šetriť a tiež majú viac času, preto častejšie varia,” hovorí Juraj.

Okrem rozvozu fungujú aj ako výdajné miesto, keďže sú ale reštaurácia v menšej dedinke mimo väčšieho mesta a centra, ľudia si pre jedlo nechodia až tak často. Pre svojich verných zákazníkov počas pandémie sprístupnili nielen telefonické objednávky, ale tiež rýchle a pohodlné online objednávanie si obedového menu či chutnej pizze alebo burgru.

Juraj dúfa, že čoskoro sa otvoria aspoň terasy. “Už sa toho neviem dočkať. Veľmi sa tešíme na našich zákazníkov, ktorí nám po celý čas dodávajú energiu a naďalej nás podporujú. Bez nich by sme boli asi pod mostom”. Svojich zákazníkov si veľmi vážia a aj v týchto ťažkých časoch im jedlo pripravujú poctivo, z tých najkvalitnejších surovín a najmä s láskou.

Počas minulého roka fungovali aspoň na vynovenej terase.

Štátne kompenzácie – pomoc či polená pod nohy?

Juraj s bratom vidia zúfalú situáciu v celom gastro segmente. Mrzí ich, že v nákupných reťazcoch sa tlačia desiatky ľudí pokope a reštaurácie, v ktorých by sa dal počet hostí bez problémov korigovať, musia byť zatvorené. Čo sa týka štátnych kompenzácií, za celú prvú vlnu koronavírusu dostali ako podporu od štátu 1 250 €. “Žiaľ, museli sme ich následne štátu vrátiť, pretože sme v tom čase nedokázali platiť načas odvody,” hovorí o veľmi smutnej situácii Juraj. Doteraz sa im nedarí platiť odvody načas, pretože prvoradé je pre nich dávať výplaty svojim zamestnancom.

Našťastie sa im vďaka verným zákazníkom stále darí aspoň ako-tak držať sa na nohách. Bratom pri fungovaní reštaurácie Pizza Club U ŠEBA pomáhajú aj skvelí zamestnanci, ktorí chápu, že aktuálnu situáciu treba brať veľmi vážne. “Tiež mi veľmi pomáha moja polovička a deti, ktoré taktiež chápu, čo sa deje.” V ústrety im, našťastie, vyšiel aj majiteľ budovy, ktorý im automaticky znížil nájom o 40 %.

Domáce kvalitné burgre sú u zákazníkov veľmi obľúbené.

Juraj spolu s bratom, s ktorým trávia v reštaurácii denne 15 – 17 hodín, mali v pláne začať minulý rok stavať prístavbu s novou kuchyňou a rozšíriť tak svoju ponuku. Teraz netušia, kedy sa im tento plán podarí zrealizovať. “Prosíme vládu, aby začala niečo robiť. V prvom rade otvoriť podniky aspoň v obmedzenom režime a taktiež by celému gastru veľmi pomohlo zníženie DPH,” dodáva Juraj na záver.

Podobné príbehy sú všade okolo nás. Množstvo podnikov krachuje, nezvládajú túto situáciu. Nezabúdajme preto podporiť svoju obľúbenú reštauráciu, bistro či kaviareň, každá objednávka sa počíta. A pokiaľ vám na situácii v gastre skutočne záleží, podpíšte petíciu 10 pre gastro, ktorá bojuje za lepšie podmienky v tomto sektore. Alebo ju šírte ďalej medzi ľudí, aby sme spoločne dali najavo, že nám táto situácia nie je ľahostajná.

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie